До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сили природи: прославлені українські спа-процедури

Купання у величезних чанах, під якими розводять багаття, термальні води і сон на бджолиних вуликах – вибираємо найяскравіші українські спа-процедури.

Фото: Jeff Bark. Архів Vogue
Солодких снів

Що: сон на бджолиних вуликах.

Реклама

Де: в приватних готелях і на пасіках.

"Хоч поспиш, доню", – напучує мене господиня закарпатського міні-готелю: я йду випробовувати наймоднішу місцеву забаву, яку зі словом "спа" до мене навряд чи хтось асоціював. Холм, порослий запашною травою і квітами; аромат лісу, нагрітої сонцем трави, гіркого полину, солодкого пилку. На пагорбі – крихітний дерев'яний будиночок. Все це нагадує картини Марії Примаченко – наївно, супер. Сюди не можна брати ні телефон, ні планшет. Залишається тільки влаштуватися на дерев'яній лежанці, вкритій коциком, покривалом з овечої вовни, – щоб не було жорстко. Зверху – дерев'яний дах, крізь який просвічує сонце і доноситься вітерець, знизу – 120 тисяч бджіл. Кожна робить 200 помахів крилами в секунду, від чого повітря злегка вібрує, – здається, ніби лежиш на органічному реактивному двигуні. Я відсуваю коцик і обережно підглядаю у щілину між дерев'яними планками: "А раптом ужалять?", – але все в порядку: за дерев'яним каркасом – дрібна сітка, бджолам не вибратися.

Загалом вважають, що вся користь від процедури – у природній інгаляції: людина дихає розсіяним у повітрі пилком і позбавляється алергії, хронічних бронхітів і наслідків життя в загазованому просторі. Однак щодо користі сну з бджолами є ще безліч екзотичних теорій. Одні вважають, що шестикутні соти утворюють особливі енергетичні потоки, які приводять засмиканого мешканця міста в стан доброти і спокою; інші впевнені в магічній силі вібрацій, здатних вилікувати гіпертонію, астму, серце і нерви.

Звичайно, я злегка сміюся: в XXI столітті вірити в цілющу силу бджіл – трохи дивно. Але минає не більше п'яти хвилин – і я провалююся в сон, а коли приходить господиня і приносить чай з травами, у мене виникає відчуття, ніби я заново народилася. Радять пройти 10 сеансів, щоб підбадьоритися і зарядитися енергією. Тим, у кого клаустрофобія або алергія на мед і пилок, спати з бджолами протипоказано.

Фото: Jeff Bark. Архів Vogue
На чисту воду

Що: термальні води.

Де: Закарпаття, Берегівський район.

У київському Hilton Spa є приголомшлива можливість: наплаватися в басейні, лягти на шезлонг, підняти голову – і милуватися гілками дерев через скляний дах. Те ж саме, тільки без всякого даху і прямісінько в басейні, можна робити на українському термальному курорті "Косино". Я відкрила його випадково – зупинилася в Берегівському районі дорогою в Будапешт. Район славиться водами, але більшість місцевих спа – похмурі водолікарні зразка СРСР.

"Косино" теж, треба сказати, не Іскія. Але на його користь говорять три свердловини глибиною понад кілометр. З них добувають гарячу (41°C) воду, багату залізом, мікроелементами і мінералами. МОЗ підтвердило, що вона лікує наслідки травм і операцій, гіпертонію, захворювання нервової системи, судин, суглобів і далі за списком. Переходити з басейну в басейн можна нескінченно. Тут і ванни Кнайпа з контрастом температур, і гарячі водойми, і велике термальне озеро. Саме в ньому можна влаштуватися зкраю – просто в ласкаво теплій воді – і розглядати малюнок дубового листя на тлі бездонного синього неба. Після купань шкіра стає ебонітовою на дотик і на вигляд, а в тілі така знемога, що спиться потім солодко, як у дитинстві.

Фото: Jeff Bark. Архів Vogue
Варити у власному соку

Що: купання в чанах.

Де: Лумшори, Закарпатський район.

Крихітне село (84 людини, за даними перепису населення) і всеукраїнська слава. Це Лумшори, де уздовж річки Турички стоять гігантські чавунні котли. Під ними розводять натуральне багаття і підтримують його дровами, а в воді можуть одночасно грітися людей десять. Картина вражає: живих людей варять на помірному вогні (який вигляд це має, можна знайти в Instagram за тегом #Lumshory або #Лумшори), а потім занурюють у крижану гірську річку. Споконвічно в котлах приймали цілющі сірководневі ванни. З часом асортимент ванн розширився, і сьогодні можна викупатися в звичайній воді, куди додадуть карпатських трав, ялинових гілок або ягід. Віолетта Федорова, редактор сайту vogue.ua, каже, що контраст температур у чані і гірській річці, а також краса природи навколо перетворюють купання в незабутній атракціон, бонусом до якого стає шовкова гладка шкіра.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.