До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ось чому ваш догляд за шкірою більше не працює

Чому улюблений крем більше не зволожує, а тонік не дарує відчуття свіжості? Розповідаємо в матеріалі. Спойлер: це хороший знак.

Photo: Felicity Ingram

Навіть після тривалих спроб налагодити відносини з новим засобом і перших результатів регулярного догляду ми часто відмовляємося від улюбленого засобу на користь іншого — ефективнішого натепер. Ті, в кого полиці заставлені наполовину використаними банками улюблених засобів, прекрасно зрозуміють, про що йдеться. Хоча ринок засобів для догляду за шкірою пропонує безліч спокус, є ще одна проблема: з часом наші улюблені засоби стають менш ефективними.

Реклама

Термін "тахіфілаксія" спершу означав толерантність шкіри до топічних стероїдів, але експерти також виявили, що значення терміна поширюється й на інші інгредієнти, наявні в нашому повсякденному догляді. "Тахіфілаксія — це розвиток звикання до використовуваного засобу, унаслідок чого потрібно дедалі більше й більше певного активного інгредієнта для досягнення тих самих результатів", — каже докторка Хіба Інджибар. "Це явище часто трапляється під час використання стероїдних кремів проти псоріазу або екземи, але також проявляється і в разі використання таких активних компонентів, як ретинол або саліцилова кислота".

Дерматологи часто радять вводити активні інгредієнти до свого повсякденного догляду невеликими дозами, щоб шкіра мала час адаптуватися. Але як визначити момент максимальної ефективності засобу? Експертка з питань здоров’я шкіри Деббі Томас вважає, що попри припущення, що засоби перестають працювати, справжня причина криється в тому, що шкіра просто звикає. "Ми витрачаємо місяці на формування толерантності до ретинолу, і щойно почервоніння і лущення зникають, ми святкуємо і засмучуємося водночас, тому що не можемо збільшити відсотковий уміст ретинолу в догляді. Це не ознака неефективності ретинолу, а сигнал, що шкіра зміцніла й тепер ліпше виконує свою природну функцію. Хоча ми хочемо, щоб косметичні засоби сприяли покращенню кольору обличчя, вони здатні робити це лише до певної міри, оскільки далі їхня роль полягатиме лише в підтримці досягнутого результату. Ваша шкіра не подякує вам за різкі зміни, бо їй подобається послідовність і рутина в догляді. Зазвичай рекомендація збільшувати відсотковий уміст активних інгредієнтів пов’язана з тим, що це набагато щадніший спосіб адаптувати шкіру до потенційно подразнювальних (але стимулювальних) компонентів".

Найнетерплячішим миттєвого ефекту сяяння досить, щоб знову й знову повертатися до продукту. Але коли наші сподівання не виправдовуються, на думку спадають слова з пісні Аріани Гранде: "Thank you, next". Цю думку підтверджує недавнє дослідження, яке засвідчило, що 29% жінок у Великій Британії приблизно раз на місяць змінюють засоби для догляду за шкірою.

"У середньому цикл оновлення шкіри триває від п’яти до шести тижнів. Період „до" означає, що нові клітини ще не мали шансу дозріти, піднятися на поверхню й відпасти. Тому я завжди рекомендую почекати не менш як шість тижнів, перш ніж змінювати косметичні засоби. Ви не побачите ефекту, поки не завершиться цей цикл", — запевняє докторка Хіба. Хоча шість тижнів — це достатній час, щоб зрозуміти, чи годиться для вас той чи інший очищувальний або зволожувальний засіб, Томас рекомендує давати більше часу таким компонентам, як ретинол і пептиди. "Потрібно близько дев’яти місяців, щоб ефект від цих інгредієнтів був досить помітний", — говорить Томас.

Цікаво, що спосіб зберігання наших б’юті-засобів теж впливає на їхню ефективність. "Те, у якому місці ми зберігаємо нашу косметику, безумовно, може вплинути на її ефективність", — пояснює фахівчиня з питань догляду за обличчям Челсі Льюїс. "Вплив прямих сонячних променів може нагрівати та руйнувати активні компоненти. Саме з цієї причини багато брендів використовують непрозоре паковання, що блокує ультрафіолетові промені. Засоби для догляду за шкірою в чомусь подібні до харчів, — якщо на них потрапляє сонячне світло або кисень, вони втрачають деякі поживні властивості й стають менш ефективними. Намагайтеся зберігати засоби для догляду в прохолодному, сухому й темному місці, щоб сповільнити розпад деяких компонентів. Особливо це стосується ретинолу й вітаміну С. Останній, до речі, дуже нестабільний і швидко розпадається під впливом кисню та світла".

Крім зберігання й терпіння, є ще одна важлива причина, через яку засоби для догляду можуть бути неефективними, — це просто не те, що потрібно вашій шкірі. "Наша шкіра змінюється залежно від віку, гормонів і пори року, тому час від часу має сенс оцінювати, чи справді засіб відповідає вашим потребам, — зазначає Томас. — Те, що ви використовували взимку, можливо, доведеться відкласти влітку, або те, чим ви користувалися в 30 років, не годиться для вас у ваші 40. Ви також можете виявити, що у вашої шкіри виявляється схильність до пігментації та висипів під час менструації, навіть якщо ваш догляд не змінювався. Зрештою, деякі засоби можуть бути неефективними з тієї простої причини, що ви змішуєте несумісні інгредієнти, які просто нейтралізують один одного. Наприклад, ми знаємо, що вітамін С й ніацинамід погано поєднуються між собою".

Текст: Jessica Harris

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.