До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 золотих правил лікування гіперпігментації

Пігмент меланін, що відповідає за відтінок шкіри, виробляють клітини меланоцити, які розміщуються в базальному шарі епідермісу. Головна його функція — захищати шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Якщо меланоцити ушкоджуються, то вироблення меланіну пришвидшується й викликає гіперпігментацію — широкий термін для позначення розладів різного ступеня тяжкості, які проявляються на шкірі. Найчастіше пігментацію складно лікувати, але є безліч правил, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся більше

Кілька чинників можуть спричинити проблеми з пігментацією, чи то вплив ультрафіолету, чи тепло, певні медикаменти, подразнення від засобів для догляду за шкірою або гормональні зміни. "Аномальна пігментація шкіри може виникати з низки причин, але три основні стани, що їх спостерігають дерматологи, — це меланодермія, постакне (також відоме як постзапальна гіперпігментація) і сонячне лентиго", — каже дерматологиня-консультантка La Roche Posay докторка Гіва Фассігі. Гіперпігментація може виникати в усіх, але люди з темною шкірою, що містить більше природного пігменту, більше до неї схильні, особливо після травм і запалень (наприклад, акне).

Реклама

Меланодермія, яку іноді називають маскою метелика під час вагітності, зазвичай зумовлена генетично, і, хоча її часто провокує вплив сонця, вона легко підсилюється й іншими чинниками, пояснює докторка Фассігі. "Тут замішані жіночі гормони, оскільки меланодермія часто спостерігається в жінок у період вживання оральних контрацептивів, і під час вагітності". Джині Санассі із сайту Space NK каже: "Темні плями й пігментація — це найпоширеніший пошуковий запит у нас на сайті. — За останній рік ми спостерігали зростання кількості запитів більш як на 90%. Нам навіть довелося створити гід з пігментації, який щотижня переглядає 400 осіб".

Позбудьтеся стресу

Стрес може відігравати велику роль у проблемах пігментації — нічого нового. "Ми переносимо стрес на шкіру, — каже Кет Брайс, співзасновниця LOUM Beauty. — Стрес викликає безліч проблем, від сухості й гіперпігментації до прищів, забивання пор, висипів та ознак пришвидшеного старіння". Коли спрацьовує стресова реакція організму, вона спонукає меланоцити виробляти більше пігменту, який потім поглинається іншими клітинами шкіри й призводить до появи темних цяток.

"Запалення, викликане стресом, також призводить до вивільнення надлишкового пігменту і його глибшого проникнення в шкіру, — пояснює доктор Франциско Тауск, психодерматолог і консультант LOUM. — Він залишається там надовго, і цю так звану постзапальну гіперпігментацію набагато важче лікувати, тому що вона міститься в дермі, глибшому шарі шкіри".

Боротьба з пігментацією, викликаною стресом, потребує роботи на емоційному й фізичному рівнях, водночас робота зі зниження стресу не менш важлива, ніж засоби місцевого впливу. Засіб Aromatherapy Associates Deep Relax миттєво заспокоює. Для шкіри комплекс TriSerene від LOUM, що входить до складу сироватки Pure Serenity Golden C Serum, використовує потужні природні активні речовини, які проходять клінічні випробування, щоб послабити вплив гормонів стресу в шкірі.

Підіть у тінь

Більшість серйозних змін у шкірі, включно з гіперпігментацією, викликають УФ-ушкодження. Але на шкіру несприятливо впливає і синє світло HEV. Зазвичай воно асоціюється з екранами й пристроями, але реальна його небезпека полягає в іншому. HEV становить близько 50% сонячного випромінювання і проникає в шкіру глибше, ніж промені UVA і UVB: не обмежується межами епідермісу, а проникає в глибокі шари дерми. І призводить до серйозних ушкоджень.

Щоб забезпечити належний захист, варто використовувати SPF з діоксидом титану й оксидом заліза, і антиоксиданти. "Вільні радикали, що утворюються в шкірі в результаті впливу UVA і забруднень довкілля, можуть запускати процес пігментації, — каже докторка Фассігі. — Найкращий спосіб нейтралізувати цей ефект — додати інгредієнти, що мають антиоксидантні властивості, до щоденного догляду за шкірою". Останній прорив бренду Dr.Dennis Gross, All Physical Lightweight Wrinkle Defense SPF30, містить фільтри від UF і HEV і багато антиоксидантів, включно з феруловою кислотою.

Дотримуйтеся розпорядку

Хоча повністю усунути гіперпігментацію складно, є інгредієнти, які допоможуть усунути наявні темні плями і запобігти появі нових. Перше місце в цьому списку займає вітамін С (найпопулярніший запит пошуку в категорії skincare у 2020 році). Крім боротьби з темними плямами та просвітлення, він до того ж має чудові протизапальні властивості. Це відбувається через інгібування тирозинази, ферменту, що допомагає запобігти виробленню меланіну й ускладнює формування гіперпігментації. Просвітлювальна сироватка Medik8 містить Oxy-R або оксиресвератрол, молекулу, отриману з китайської білої шовковиці, яка прекрасно блокує тирозиназу. Просвітлювальна сироватка Grown Alchemist у легкій зволожувальній формулі — ще один високоефективний продукт на основі блокаторів тирозинази, цього разу у вигляді екстракту рослини румекс.

Тим, хто віддає перевагу вітаміну С у вигляді маски (чудове інтенсивне доповнення до щоденного догляду), варто спробувати Vita-C Triple Exfoliating Facial Murad. Названий домашньою мікродермабразією, він використовує комплекс чистої L-аскорбінової кислоти, стабілізованої золотом, для забезпечення ефективності й підвищення антиоксидантного захисту на 55%, порівнюючи з традиційним вітаміном С; похідну вітаміну C THD, яка добре засвоюється шкірою; і глутатіон, потужний антиоксидант, що підсилює вплив вітаміну С.

"Сонячне світло — головний тригер пігментації, особливо в разі сонячного лентиго й меланодермії, — каже докторка Фассігі, — тому щоденне використання сонцезахисного крему із широким спектром впливу SPF50 — суперважливо. Один день зловживання сонцем може звести нанівець місяці лікування". Переваги регулярного використання SPF для захисту від гіперпігментації, спричиненої сонцем, добре відомі, але нові формули обіцяють зробити більше. Останнє поповнення La Roche Posay в зірковій лінійці Anthelios — Age Correct SPF50, який запобігає ушкодженню, а також лікує завдяки комбінації ліпогідроксикислоти, відлущувального похідного саліцилової кислоти; ніацинаміду, що контролює меланін у клітинах шкіри, та інгібітору меланіну ПГЕ-резорцину.

Довіртеся професіоналам

Якщо вирішили звернутися по професійну допомогу з приводу проблем з пігментацією, пам’ятайте: будь-яке лікування має супроводжуватися релевантним доглядом. "Пігментація вважається хронічним захворюванням шкіри, — попереджає докторка Стефані Вільямс, медична директорка Eudelo. — Тому, навіть якщо виберете салонні процедури, то тривала підтримувальна терапія все одно потрібна. Просто пройти курс лікування в клініці й сподіватися, що пігментація пройде назавжди, не варто".

IPL (інтенсивне імпульсне світло) — хороший варіант для лікування пігментації, але тільки для певних типів шкіри. "Найкращими кандидатами для IPL є люди зі світлим відтінком шкіри, що мають веснянки, „печінкові плями", вікову пігментацію або сонячне лентиго", — каже Деббі Томас із лондонської клініки D.В. Його "бачать" тільки меланоцити, а решта клітин — ігнорує. Пігмент нагрівається до руйнування, а потім виводиться організмом. За словами Томаса, пігментацію на темній шкірі можна вилікувати, але для цього потрібен особливий план дій. "Що темніший колір шкіри, то складніше працювати прицільно з пігментом, не ушкоджуючи навколишньої тканини. Часто з темнішими відтінками шкіри я використовую пілінги, світлодіодну терапію й правильні домашні засоби для догляду".

Один з таких пілінгів — Eudelo Total MelaOut Peel, безпечний для всіх відтінків шкіри, від дуже світлого до дуже темного. Засіб містить коктейль високоефективних інгредієнтів, як-от азелаїнова й коєва кислоти, аскорбінова кислота, арбутин, саліцилова кислота, вітамін А і ніацинамід. Він здатний знизити гіперпігментацію на 80% через 12 тижнів після одного сеансу лікування і додаткового домашнього догляду.

Коли справа доходить до складної меланодермії, важливо уникати всього, що провокує запалення, здатні підсилити проблему, і звертатися за порадою до досвідченого лікаря. "Найкращі лазери для лікування меланодермії — це ті, які не викликають надто сильного термічного ушкодження, — каже Деббі Томас. — Загалом більшість лікарів-практиків вибирає пілінги, специфічні для меланодермії (наприклад, Dermaceutic Mela Peel), і правильний домашній постдогляд".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.