До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Профі говорить: косметолог Тійна Орасмяе-Медер – про міфи в догляді

У Києві, в межах освітньої платформи On The Sixth Floor, виступила Тійна Орасмяе-Медер, авторка бестселера "Б'юті-міфи", лікарка-дерматокосметолог, експерт з розробки косметичних засобів, засновниця бренду професійної косметики Meder Beauty Science (Швейцарія). Найцікавіші факти і цитати – в follow-up-лекції.

Міф про те, що крем на морозі розриває шкіру

Це найпоширеніший б'юті-міф. З настанням листопада постійно повторюється ситуація: радиш крем, а люди запитують, чи не розірве він їхню шкіру. Уявлення такі: після нанесення крем обмерзає, і вода, всмоктавшись, перетворюється на лід і починає рвати шкіру. Шкіра – це не мертве холодне пальто, яке раптом почне тріскатися на морозі. Температура тіла приблизно рівномірна – кровообіг добре підтримує термостабільність. Крем на шкірі розігрівається і покриває її тонким шаром. Основна його частина залишиться в роговому шарі.

Реклама
Фото: архів Vogue

Норвежці займаються дослідженням обморожень. Раніше вважали, що крем з чистого жиру захищає краще, ніж звичайний, адже він тугоплавкий, створює щільну плівку, під якою вода не випаровується і зігріває. Виявилося, сучасні засоби працюють краще: щільна плівка з жирів, мінеральної олії, вазеліну або ланоліну порушує захисний шар шкіри при постійному використанні. Тому щільні жирні засоби – екстрений захід для тих, хто страждає від атопічного дерматиту. Для всіх інших звичайна базова емульсія (олія у воді) працює краще, ніж просто олія.

Міф про уколи краси

Зараз на очах здивованої публіки зароджується міф про те, що, якщо не робити уколи краси до 40 років, то потім молодість вже не повернути. Цей міф підтримує індустрія – він комерційно вигідний.

Я не проти ін'єкцій; я вважаю, що немає препаратів, які необхідні всім. Люди повинні мати повну інформацію про процедури, і на її підставі вирішувати.

Міф про засоби з ефектом ботоксу

Немає нічого з ефектом ботоксу окрім самого ботоксу. Це перше. Існує безліч дієвих засобів з міорелаксантами, які розслаблюють м'язи. Це друге.

Першим міорелаксантом на ринку був аргілерин. Крихкий, чутливий до pH шкіри, він потребував попереднього застосування хімічного пілінгу. До 2009 року вдалося створити більш вдалі склади. Використовували ніацинамід у високій концентрації, після якого обличчя червоніло, потім наносили аргілерин. Зараз є нові релаксанти для зовнішнього застосування. Вони, як і раніше, нестійкі і розпадаються при контакті з повітрям. Тому в баночці з широкою шийкою міорелаксант проживе від сили кілька днів, в баночці з піпеткою – 8 місяців максимум. Тому такі засоби краще купувати в безповітряних помпах і в 30-мл об'ємі: там продукт збережеться на 36 місяців.

Крем-коректор Rides Relax Regard, Payot, з міорелаксантами і ніацинамідом

Щоб крем з міорелаксантами подіяв, слід наносити його 28-35 днів вранці і ввечері – втирати ватною паличкою, чітко на точки кріплення м'язів: наприклад, у випадку з горизонтальною зморшкою на переніссі, – над нею; у випадку з вертикальною – над внутрішніми краями брів. Ефект крему триватиме близько 6 місяців.

Міф про те, що ін'єкції ботоксу можуть вплинути на здоров'я

Щось у цьому є. М'язи обличчя опосередковано пов'язані з м'язами стопи. Іноді скорочення одних м'язів викликає рефлекторну відповідь інших – так, не можна чхнути з розплющеними очима. Є м'язи-антагоністи: якщо один напружився, інший розслабиться.

Так ось, м'язи чола перебувають у синергії з м'язами шиї ззаду. Хороший масаж спини і шиї розслабить лоб. Звідси історії про чарівних масажистів, які творять чудеса. Але тут чиста анатомія: знову-таки, напружена шия і "обвислий" лоб дорівнюють провислому овалу обличчя. "Тягнути" овал, не розслабивши шию і лоб, – "марна справа".

Фото: архів Vogue

Для красивого овалу обличчя потрібні накачані трицепси і прес. Грамотний тренер може задати програму так, щоб опрацювати і обличчя, а не тільки тіло.

Міф про те, що ботокс можна колоти і в 18 років

Зморшки формуються, коли руйнування колагену переважає над його синтезом. До 25 років колаген синтезуватиметься при будь-яких даних, тому це не зморшки, а відбиток активної міміки. Інша справа, чому формується той чи інший мімічний патерн. Ось, наприклад, гусячі лапки навколо очей. Щоб вони сформувалися в 25 років, потрібно 6 годин безперервної напруги на день (девайси, комп'ютер, телефон, навчання). Стільки часу щурятся тільки короткозорі люди. Але лікувати такі зморшки треба окулярами, а не уколами.

Anna Sui

Те саме з похмурим чолом. Часто люди мають похмурий вигляд від того, що у них постійно болить голова. Але сформована мігрень у 25-річних – у багатьох випадках естроген-залежна. І тут теж потрібне обстеження та лікування, а не ін'єкції. Сюди ж – хронічні болі в шиї, постава, депресії, знижений емоційний фон. Тому зі зморшками на молодому обличчі справа така: треба лікувати не їх, а причини.

Міф про старіння

Старіння багато в чому пов'язане з порушеннями в мікросудинах шкіри. Зараз відомо, що клітини старіють від того, що навколо них накопичуються цукор, шматки білків, токсини і так далі, які не виводяться з кровообігом (чи виводяться занадто повільно). Відновити здоровий кровообіг означає поліпшити стан фібробластів, які виробляють колаген, еластин, гіалуронову кислоту.

Універсальний солдат мікроциркуляції – ніацинамід. Він потрібен, перш за все, не для освітлення, а для здорового кровообігу. Флеш-засоби з ніацинамідом викликають розширення судин. Перший час при застосуванні є відчуття тепла. Згодом судини стають більш еластичними і викликають тільки легкий рожевий відтінок шкіри. З професійних процедур добре працюють старомодні мікроструми, LPG, масаж.

Дуже важливий спосіб життя. Слід пити достатньо води і зеленого чаю, напоїв без цукру і калорійної цінності. Впиватися до смерті не треба, 30 мл на кг ваги цілком достатньо (це не стосується людей з ожирінням). Щодо цукру, то здоровим людям з нормально функціонуючою підшлунковою повністю відмовлятися від цукру не варто. Достатньо перевірити порушення толерантності до глюкози – і вживати розумно.

Важливий рух. 150 хв аеробної активності на тиждень підвищує вироблення колагену і еластину навіть у 50-річних.

Нарешті, варто мінімізувати косметичний догляд. Сьогодні підраховано, що середня європейка щодня наносить на шкіру для молодості і краси 136 інгредієнтів. А тим часом достатньо всього трьох засобів: 1) мікробіом-friendly засобу з пробіотиками та пребіотиками – для очищення шкіри вранці і ввечері; 2) антиоксидантної сироватки (концентрат, есенція) – наприклад, з гіалуроновою кислотою і вітаміном С, ресвератролом і зеленим чаєм; 3) крему за типом шкіри. Можна додати зволожувальні маски. Тканинні – своєрідний гідрокомпрес, речовини з них проникають краще.

Міфи про самомасаж, фейсбілдинг, тейпіровання

Самомасаж і гімнастика обличчя (фейсбілдинг) – це часто не найкорисніші захоплення. Найгірше, що я бачила в житті, було у неледачих жінок. Кластер пацієнтів, які підозріло ставляться до хімії, до фізики часто прихильні. Але все не так просто.

Я сама захоплювалася мануальною реабілітацією. Цього довго вчишся: 6 місяців, 5 разів на тиждень, по 3 години на день. Перші 2 місяці – постановка рук. Гладити треба з певною швидкістю, натискати – з певною силою, положення пальців – строго регламентоване. В цілому навчитися робити масаж – все одно що освоїти новий музичний інструмент. Але з масажем є ілюзія, що можна навчитися цього швидко. І це при тому, що себе масажувати – ще складніше.

Ідея тренувати м'язи обличчя – не утопічна, це нормально. Якщо робити це грамотно, то все добре. Одна проблема: ніхто не робить цього грамотно.

Що стосується тейпіровання, у мене тільки один коментар: не треба клеїти пластир на обличчя. При відриванні він порушує бар'єрні властивості шкіри. З тілом метод працює прекрасно.

    Міф про те, що шкіра звикає до косметики

    Якщо коротко, тут можна застосувати правило: працює – не чіпай.

    Важливо пам'ятати ось що: не треба чекати швидкого ефекту від косметики. Виняток – тільки хімічні пілінги або професійні процедури. З пробника можна дізнатися, чи є у тебе на нього алергія. І ознайомитися з запахом, текстурою. Якщо говоримо про засоби з обіцянками, то потрібно 5 тижнів і більше. Я взагалі раджу три місяці не оцінювати засіб.

    Міф про те, що міцелярну воду не потрібно змивати

    100% міф. Змивати треба обов'язково. Нехай міцелярна вода буде частиною двоетапного очищення. Треба пам'ятати, що в приміщенні рівень забруднення повітря в 4 рази вищий, ніж зовні – особливо якщо готувати з використанням газової плити. Продукти горіння токсичні, а мікрочастинки осідають на шкірі. До речі, ворог шкіри – свічки, навіть не ті, що палають, а ті, що стоять без ковпачків.

    Міфи про овал обличчя

    На стан овалу обличчя впливає тонус м'язів шиї і верхнього пресу. Також важлива анатомія. Існують різні особливості будови нижньої щелепи і кісткового скелета. Коригувати їх можна ортодонтично, хірургічно або імплантами.

    Фото: архів Vogue

    Ще один фактор, що впливає на стан овалу обличчя, – надлишок жирової клітковини. Багатьом людям достатньо просто схуднути, щоб овал загострився. Якщо худнути не вдається, добре працює мікроліпосакція. Вона досить безпечна в цій зоні. Єдине, після процедури тонус шкіри може бути слабким. Тому іноді виправданий хірургічний ліфтинг. У випадках, коли надлишок шкіри становить до 1 см, допомагають лазери, радівхвильовий ліфтинг, кріопроцедури. Якщо він перевищує 1 см, допоможе тільки скальпель.

    Нитки в зоні підборіддя ще нікому не допомогли. Прошивати шкіру – це середньовіччя. Шкіра – не светр, новою не стане, скільки її не штопати. І не потрібно витрачати гроші і сили даремно.

    Не слідуй за модою — відчувай її

    Підписатися

    Ще в розділі

    Популярне на VOGUE

    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.