До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гра в кубики: як досягти ідеального пресу

Шлях до ідеальної фігури – у кожного свій. Комусь достатньо зменшити кількість солодкого, комусь доведеться провести пів життя у спортзалі. З'ясовуємо, від чого залежить результат (удачу не беремо до уваги).

Фото: архів Vogue
Тип статури

У всіх людей різні типи фігур, швидкість метаболізму і схильність збирати і віддавати запаси. Тому якщо прийти в спортклуб з надією через пів року бути схожою на тренера – все вдасться, але за однієї умови: потрібно мати астенічну статуру. У астеніків (або ектоморфів) зазвичай тонкі кістки, вузький таз, худі стегна, литки і руки; вони насилу набирають вагу і не схильні до целюліту. Астеніки швидко набувають форми, тому у них є всі шанси мати вигляд моделей з обкладинки. До речі, 98% спортивних тренерів, інстаграмних красунь категорії "бікіні" і фітнес-гуру – астеніки. Їм легко підтримувати мінімальний відсоток жиру під шкірою без незворотних втрат для здоров'я. І кубики їм накачати просто: "Вони самі з'явилися, я нічого не робила".

Реклама

У мезоморфів (які не надто легко худнуть, зате швидко набирають м'язову масу) шлях до рельєфу проходить через дієту і регулярні навантаження: їм потрібно "розтоплювати" підшкірний жировий шар і підтримувати м'язи в тонусі. У нормостеніків "чуйні" м'язи, такі люди добре переносять навантаження і вельми енергійні, тому їм достатньо більше рухатися – і зміни на краще настануть.

Найскладніше гіперстенікам. У них округлі форми, уповільнений обмін речовин і схильність до пасивного способу життя. З таким типом статури краще відразу налаштуватися на "марафонську дистанцію", коли треба поступово звикати до нового стилю життя: підрахунку калорій, руху, спорту і дуже, дуже багато завзятості. Техніка "маленьких кроків" дає стабільний результат і звичку контролювати те, що їси, і що робиш.

Проблемні ділянки

В організму свої правила і не всі справедливі. Так, найбільша проблема завжди зникає останньою. Існують живі приклади того, що можна мати кубики на пресі і целюліт над колінами. Це звично для певних типів фігури – як правило, гіперстенічних і отриманих у спадок.

Тренування дають гіперстенікам якісну масу, тонус, відчуття життєвої сили. Але про рельєф їм залишається лише мріяти: незважаючи на здоровий спосіб життя, фітнес-моделями вони стають рідко. І на вигляд не скажеш, скільки часу вони проводять у спортзалі. Що можна зробити: змінити типи навантажень, види тренувань, їх частоту. Тіло ставатиме сильнішим і витривалішим.

Немає сенсу тренуватися шість днів на тиждень – це породжує бажання фрустрації, але на зовнішній вигляд не впливає. Фітнес-челенджі – теж сумнівна практика: часто тренери дають однакове навантаження і підготовленим учасникам, і тим, хто спортзал бачив тільки на фото. Група схуднення може зіграти злий жарт: виснажливі тренування і раціон 1200-1400 ккал з переважанням білків можуть призвести до фізичного і морального виснаження. Дефіцит жирової тканини в організмі може стти причиною гормональних збоїв, коли справжньою ціною рельєфу стає відсутність менструацій і безпліддя.

Розмір має значення

Якщо обриси фігури не покращуються, то найрозумніше підключити "режим розумної економії". З дозволених середніх 2000 калорій на добу залишити 1600, а раз чи два на тиждень дозволяти собі розслабитися до двох. У довгостроковій перспективі режим харчування, при якому 80% припадає на здорову їжу, а 20% – на маленькі слабкості, – значно ефективніший від жорстких обмежень. Тренуватися можна для задоволення – 2-3 рази на тиждень. Плюс прогулянки.

Таємниця будь-якого схуднення №1 – витрачати більше, ніж отримуєш. А як дізнатися, скільки споживаєш, якщо не рахувати? Ванільний фрапучино в "Старбаксі" – це 400 ккал. 2 чашки на день – половина добової норми калорій. Зате пристойний курячий стейк з салатом зі свіжих овочів – це чверть денного раціону. З рослинними оліями і жареними стравами слід бути обережнішим. З ресторанними соусами до салатів і страв – теж.

Якщо ліньки рахувати калорії, можна користуватися додатками: FatSecret, MyFitnessPal, Calorizator, Dia-Life. Такі сервіси є і для браузерів. Якщо не хочеться готувати, можна користуватися сервісами доставки здорової їжі. Вони роблять добірки залежно від цілей, тому з ними легко і худнути, і підтримувати форму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.