До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фейсбілдинг: що потрібно знати про фітнес для обличчя

Як фейсбілдинг допомагає поліпшити зовнішність, з’ясовуємо із засновницею школи фейсбілдингу Євгенією Баглик

Про передісторію

Реклама

Сьогодні всі захопилися ЗСЖ; всі бігають, правильно харчуються, вибирають натуральне й органічне, слухають лекції з генетики й anti-age. Люди одержимі тим, щоб відтермінувати старіння. Мода йде із заходу, де багато знаменитостей відмовляються від гіалуронової кислоти й ін’єкцій нейротоксинами. У цю концепцію фейсбілдинг вписується прекрасно. Він не змінює зовнішності, не блокує міміки, просто тонізує м’язи — і гармонізує риси обличчя. В інтерв’ю Дженніфер Лопес і Дженніфер Еністон зізнаються, що практикують фітнес для обличчя. Які саме вправи вони роблять — невідомо, але вигляд вони мають молодий, і цілком натуральний.

Фейсбілдинг з’явився не вчора; мода на нього виникає хвилями. Все почалося в першій половині XX ст., коли пластичний хірург Рейнгольд Бенц придумав для своєї подруги, вже не юної балерини, комплекс вправ, який би допоміг їй залишатися красивою ще довго. Ніхто не знає, чи так це було насправді, усе це — маркетингова легенда.

Наступна хвиля слави фейсбілдингу настала у 80-х, коли косметологиня Керол Маджіо популяризувала гімнастику для обличчя в США. Дорослі клієнти, які приходять до нас на тренування, кажуть, що вони збирали вирізки із журналів радянських часів, де були вправи.

Про суть методу

Сенс фейсбілдингу — робота з м’язами обличчя. Їх треба тренувати так само, як м’язи тіла, і не допускати, щоб вони втрачали тонус, ставали млявими. Є різні школи: хтось фокусується на агресивному "закачуванні" м’язів, комусь ближчі зняття затискачів і повне розслаблення. У мене комплексний підхід. Власне, я й створила свою методику, тому що перепробувала все сама й оцінила слабкі місця. Мені 32, я практикую вправи близько 10 років і часто чую, що мої чітко промальовані вилиці — результат резекції грудок Біша. Ніяких операцій я, звісно, не робила. Все — результат регулярних вправ.

@jenyabaglyk

Про цілі та результати фейсбілдингу

Головна мета — prevention, запобігання старінню. У нас на заняттях багато зовсім ще молодих людей. Приходять ті, хто схильний до птозу, до появи другого підборіддя, до зморщок. Результати фейсбілдингу особливо добре помітні, якщо обличчя вже "попливло".

Набряклість зменшується всього за кілька тренувань: від роботи м’язів активується струм лімфи й обличчя стає менш набряклим. Фейсбілдинг допомагає окреслити вилиці, загострити контур підборіддя, промальовувати кут нижньої щелепи, який часто "пливе" з віком. Вправами реально підтягти щоки й підняти брови. Розгладити горизонтальні й вертикальні заломи на лобі. Підняти опущені куточки рота. Найскладніше з центром обличчя, адже тут багато м’язів, і із зоною навколо очей. Але в середньому вже за 2,5 місяці стабільних занять помітні зміни всіх зон.

Про мімічні патерни

Ми вчимо клієнтів міняти мімічні патерни, унаслідок вони припиняють морщити лоб, кривитися, сміятися так, щоб перенапружувати носогубну зону. Адже щоденна міміка залишає відбитки: якщо постійно морщити брови, то рано чи пізно з’явиться залом. Тому на заняттях ми працюємо з мімічною картою, де учасники позначають свої звички: морщити лоб, підтискати куточки губ тощо. На кожну звичку є спеціальна вправа. Всім клієнтам я раджу контролювати міміку під час занять спортом: всі кривляння й гримаси залишають слід. Працює дитяча страшилка: "Не кривляйся, а то таким і залишишся".

Про доведену ефективність

Суспільство ділиться на тих, хто вірить у результати фізичних вправ для м’язів обличчя, і тих, хто заперечує їхню користь. У другій категорії — пластичні хірурги й фахівці з ін’єкцій. Що, загалом, зрозуміло. Проте, вчені періодично проводять дослідження, які засвідчують користь тренувань. Ми бачимо результати на своїх учнях. Вони так вражають, що ми вийшли на ринок США, де наші відеоуроки англійською продаються онлайн.

Про генетичні особливості старіння

Обличчя покрите м’язами, які утворюють своєрідний каркас. Коли вони втрачають тонус, обличчя починає опускатися. До цього особливо схильні слов’яни, у яких багато м’яких тканин, щільний жировий прошарок, а нижня щелепа не дуже потужна. Що вона менша, то гірше тримає тканини. У скандинавів, наприклад, можуть бути зморшки, але птозу майже немає — щелепа масивна, жирової тканини мало. У африканців розвинені вилицеві кістки — і обличчя завдяки цьому довго залишається молодим.

Про те, які вправи потрібні всім

Я б рекомендувала рухати вухами — це стимулює кровообіг і дає ефект ліфтингу: у минулому столітті акторкам скотчем заклеювали вуха за волоссям, щоб візуально підтягнути обличчя. Корисно витріщати очі, щоб зміцнити верхні повіки й надати відкритості погляду. Також я б рекомендувала натискати язиком на верхнє й нижнє піднебіння, адже під’язична зона у більшості людей інертна. Тут збирається жир, особливо, якщо людина не займається спортом.

Про тренування

Кожному підбирають свій комплекс вправ. Перші два місяці рекомендуємо тренуватися щодня й максимально струснути м’язи (до того ж у нижній частині обличчя може бути кріпатура: тут м’язи могутніші). Що два місяці ми порівнюємо фото "до" і "після", аналізуємо, що підтяглося, а над чим ще треба працювати. Коли результат досягнутий, переходимо на тренування для підтримування через день, тричі на тиждень. Зони, які хочеться підтягувати, і далі тренуємо щодня. І ось так поступово виходимо на плавний режим, 2—3 тренування на тиждень.

Про те, як поєднуються пластичні операції, фейсбілдинг і уколи краси

Тренуватися після пластики (особливо після ліпосакції підборіддя) рекомендовано — щоб довше зберегти результат. Багато клієнтів тренується і з філерами, і з ботоксом. Але важливо пам’ятати, що ін’єкції нейротоксинів розсмоктуються від занять швидше. Тож у коли людина хоче зберегти ефект уколів, вона не навантажує м’язів у зоні ін’єкцій. З філерами взагалі немає проблем. Заняття з ними потрібні, бо філери — це зайва вага. Вони обважнюють обличчя, тягнуть його вниз. Зміцненням м’язів ми підтримуємо обличчя й знижуємо ризик птозу.

Про те, чи можна перекачати м’ язи

"Перекачати" — у сенсі отримати рельєф обличчя як у Шварценеггера, — не вдасться. Але ввести м’язи в гіпертонус — легко. Коли вони затиснені, блокується струм лімфи, порушується кровообіг. Тому навантаження треба контролювати — і відвідувати заняття з тренером.

Про те, як швидко позбутися втомленого вигляду

Допомагають статичні вправи, коли напружується кілька м’язів відразу й відбувається сильний приплив крові. Наприклад, зафіксувати лоб, підняти брови, "натягнути" вуха й зафіксувати положення на десять секунд. Три повторення — і м’язи будуть у тонусі. Швидко зняти напругу з носогубної зони можна, якщо округлити губи, як під час вимови літери "О". Допомагає навіть просто понадувати щоки: обличчя відразу набуде кольору.

Про те, що працює ліпше: масажери чи фейсбілдинг

Це все одно, що порівнювати LPG і присідання. Звісно, присідання ефективніші. Але будь-який масаж — пасивний вплив на м’язи, активація кровообігу й лімфотоку. І це ліпше, ніж нічого. А в ідеалі треба поєднувати обидві методики.

@jenyabaglyk

Про те, чи може фейсбілдинг нашкодити

Нашкодити можна, якщо неправильно робити вправи. У моїй методиці, наприклад, кожен рух робиться з фіксацією, щоб, поки тренується один м’яз, не скорочувався інший. Протипоказань теж майже немає. Потрібна обережність тим, хто має проблеми в шийному відділі (перенесені травми, переломи, зміщення хребців) або захворювання щитоподібної залози.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.