До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знайти свого нутриціолога

Якщо з пошуками свого косметолога, перукаря або колориста все досить просто, — експерименти можуть бути вдалими чи не дуже, — то шукати лікаря за відгуками набагато складніше: адже від кваліфікації фахівця залежить здоров’я.

Фото: архів Vogue

Коли нутриціологія ввійшла в моду, я відразу зацікавилася: з’явилася надія нарешті розсортувати свій букет діагнозів і знайти той самий, свій режим харчування. Адже класичні лікарі не особливо переймаються цим: їхнє завдання — підібрати препарат і дозування. А як харчуватися за того чи іншого діагнозу — особиста справа пацієнта (або горезвісний "стіл номер п’ять").

Реклама

У пошуках свого нутриціолога я побувала, здається, у всіх — від найзірковіших до найневідоміших, але не могла обрати когось одного, і з жодним не склалися довгострокові взаємини. Long story short: у результаті я вирішила розібратися в деталях сама й вирушила вчитися на нутриціолога. Але сьогодні, озираючись назад, можу впевнено сказати: вибір не має бути емоційним. Ліпше покладатися на певні критерії.

  1. Нутриціолог уважно слухає.

Навіть якщо не маєте обтяжливих чинників у вигляді хронічних захворювань, а просто хочете скинути кілька зайвих, на ваше переконання, кілограмів, людина, яка бачить вас уперше, має не просто вислухати, що ви маєте на меті, а виявити належну цікавість до переконань, на яких ця мета ґрунтується. Іноді тільки на це може піти вся консультація. Тому що правильно сформульована й значуща для пацієнта мета — це 99% успіху в її досягненні.

Та якщо перша зустріч на вигляд як презентація самого нутриціолога і його унікального методу, то вважайте, що з метою фахівця ви приблизно розібралися (і саме її й буде досягнуто). Багато хто відразу переходить до стандартного протоколу: вимірювання ваги та зросту; біоімпедансометрія (поєднання м’язової й жирової тканини, води); призначення аналізів; стислого викладу принципів ЗСЖ і загальної ідеології фахівця. А ось коли говорить клієнт, а фахівець зацікавлено слухає і ставить уточнювальні запитання, — це хороший знак.

  1. Нутриціолог не демонізує молочних продуктів і глютену.

Якщо нутриціолог з порога, без аналізів і досліджень, каже, що треба негайно усунути з раціону молочні продукти й глютен, — вставайте і йдіть. Просто тому, що такий фахівець — профнепридатний.

  1. Нутриціолог не пропагує модних дієт і режимів харчування.

Кетодієта, carnivore-раціон, низьковуглеводна або високобілкова дієта, дієта відповідно до групи крові тощо — якщо нутриціолог відразу намагається нав’язати хоча б щось із перерахованого, то це тривожний знак. Є конкретні діагнози, у разі яких рекомендований певний режим харчування, але немає конкретних досліджень, які підтверджують, що він може стати основою здорового способу життя. Загалом вірогідні, підтверджені дослідженнями рекомендації щодо здорового харчування можна знайти в перевірених джерелах, як-от ВООЗ або the Eatwell Guide (рекомендації Національної системи охорони здоров’я Великої Британії).

  1. Нутриціолог не обіцяє швидкого результату.

Якщо нутриціолог каже, що на його системі харчування можна швидко досягти результату, то це тривожний дзвінок. Важливо в такому разі уточнити, як довго цей результат триватиме. І якщо відповіддю буде "стільки, скільки ви дотримуватимете режиму", то це дорога до розладу харчової поведінки. Тому що тривалі обмеження — найкращі умови для цієї хвороби. Лікувати РХП обійдеться дорожче. І це не тільки про гроші.

У пошуках нутриціолога важливо пам’ятати: це людина, яка знає про властивості продуктів і намагається разом з клієнтом вибудувати індивідуальну (тобто не подібну до жодної іншої) сприятливу систему взаємодії цих продуктів з організмом клієнта. Однієї дієти для всіх не може бути. І навіть якщо нутриціолог має свою методику, ґрунтовану на доказовій медицині, її важливо адаптувати під конкретну людину, її організм, звички, спосіб життя й цілі. Та якщо під час роботи акцентується на виняткових особливостях власне методики, а не вашого організму, не припиняйте пошуків фахівця.

Текст: Маша Нілова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.