До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як хотіти більше: 7 способів швидко підвищити лібідо

Сексуальне благополуччя є важливою частиною як психічного, так і фізичного здоров'я, адже це природний (і безкоштовний) спосіб почуватися добре. Експерти в галузі сексуальності розповіли, як підвищити своє лібідо: від прослуховування аудіоеротики до прийому афродизіаків.

Photo: Emma Summerton
Пам'ятайте, що лібідо у всіх різне

Перше, про що потрібно знати — лібідо не постійне, тому не порівнюйте себе з ким-небудь ще. "Не існує загальноприйнятого "здорового" рівня сексуального бажання", — пояснює Мегвін Вайт, директорка з освіти в Satisfyer. "Бажання — це передусім рушійна сила, яка тягне вас до іншої людини. Замість того, щоб порівнювати себе з іншими, зосередьтеся на розвитку сильнішого відчуття себе і визначте, що секс означає для вас насправді". Еволюція здорової сексуальності відбувається одночасно з розумінням себе і своїх ритмів, фантазій і емоцій — і це основа для розвитку свого лібідо.

Реклама
Менше стресу, більше задоволення

Стрес справді може вплинути на зниження лібідо. Одне дослідження, в якому вивчався вплив стресу на тіло і розум жінок, показало, що низький рівень фізичного потягу може спостерігатися при збереженні сильного психологічного збудження. "У декого стрес пригнічує бажання, — каже Вайт. — Один з головних моментів цього дослідження вказує на те, що здатність зосередитися на задоволенні знижується, якщо присутній стрес. Здатність стресу відволікати увагу також проявляється у виборі нездорових звичок, таких, як переїдання, зловживання алкоголем, куріння або іншої поведінки, що викликає звикання — все це легко може вплинути на лібідо і впевненість у собі".

Якщо ви відчуваєте емоційну пригніченість через стрес, важливо уникати надмірного тиску на себе у спальні. Замість цього почніть з невеликих змін, до прикладу, спробуйте додати медитацію або дихальні практики у свій розклад, робіть зарядку, добре спіть, зверніться по підтримку до психотерапевта і взагалі подумайте про те, що піднімає вам настрій і займіться цим. Ми не можемо повністю уникнути стресу, але ми можемо захистити себе від його джерел, йтиметься про "перевірку новин кілька разів на день чи перегляд напруженого контенту", — говорить Сесіль Гасно, бренд-директорка Smile Makers і засновниця Vulva Talks. "Звертайте увагу на те, що змушує вас почуватися добре, а що спричиняє стрес".

Мегвін Вайт також радить: "Присвятіть час вивченню власної чуттєвості без мети отримання оргазму — потроху ви почнете пробуджувати своє лібідо і зможете отримувати задоволення від сексу".

Під’єднайте почуття

Добра новина в тому, що для того, аби підвищити лібідо, слід переконатися в активності рецепторів, що відповідають за задоволення — на ментальному або фізичному рівні, — пояснює Аарон Майкл, коуч в галузі сексуального втілення і тілесності, який працює з мобільним додатком Kama, присвяченим сексуальному здоров'ю. У пріоритеті має бути навчання тіла отримувати задоволення у всіх його проявах: "Коли ми говоримо про секс, то з'єднання збудження з чуттєвістю — ключ до підтримки здорового рівня збудження. Один із найпростіших способів з'єднати їх — стискати піхву щоразу, коли ви насолоджуєтеся чимось приємним упродовж дня, хай то буде смачна їжа чи ковток води при сильній спразі. Головне — переконайтеся, що психологічне задоволення вдалося відчути в тілі". Якщо вірити його словам, то така дія спрямовує біологічний сигнал в мозок про те, що тіло реагує на задоволення, і таким чином утворюється більше нейронних шляхів, щоб "підтримувати тепло збудження".

Приймайте афродизіаки

Хоча почуття потягу трохи складніше, ніж просто вживання правильних продуктів, деякі з них все ж можуть допомогти налаштуватися на сексуальний настрій. Вибирайте продукти, які підвищують рівень гормонів щастя і підсилюють кровообіг. "Гостра їжа підвищує дофамін, підсилює приплив і циркуляцію крові, а темний шоколад 70% — це хороший афродизіак швидкої дії, позаяк містить триптофан, будівельний блок для серотоніну, і фенілетиламін, який стимулює викид амфетаміну в мозок, коли ви закохуєтеся" , — пояснює Вайт, додаючи, що листова зелень, гранати, цитрусові, часник, мигдаль, курка і молюски теж відповідні продукти. "Уникайте продуктів з високим вмістом насичених жирів, які можуть підвищити рівень холестерину і знизити лібідо".

Тим часом велнес-гуру Гвінет Пелтроу недавно випустила нову добавку під назвою DTF, яка обіцяє підтримувати жіночий потяг і збудження. Добавка містить адаптогени, що знижують стрес, як-то шатаварі, й екстракт шафрану для підтримки настрою.

Спробуйте аудіоеротику

Серед жінок спостерігається цікавість до додатків з аудіоеротикою, також відомої як "порно для вух". Подібно до того, як ви слухаєте Гаррі Поттера в Audible, цей новий аудійний досвід веде слухача в абсолютно нову подорож. "Якщо ви приділите час вивченню фантазій, то допоможете собі зміцнити зв'язок з енергією тіла, — каже Вайт. — Наші фантазії допомагають нам відволіктися від негативних новин, які часто наповнюють наші дні, і аудіоеротика — добрий спосіб відволіктися". Спробуйте такі добавки, як Quinn і Ferly.

Гасно також радить вдаватися до інших способів активації еротичної уяви. "Мозок відіграє головну роль в нашій сексуальній відповіді (або її відсутності), і з'являється дедалі більше джерел, де можна знайти етичну, фемінну еротику", — каже вона. "Хай буде то книга, аудіо чи фільм".

Приділіть увагу контрацепції

"Пігулка може впливати на лібідо, позаяк багато з них містять естроген і прогестин — жіночі гормони, які можуть впливати на рівень тестостерону і позначатися на вашому бажанні сексу", — говорить Вайт. "Важливо обговорити можливі варіанти з лікарем, щоб підібрати підходящу вам пігулку, і визначити, яким має бути ваш спосіб життя". Доступні й інші контрацептиви, включно з презервативами і діафрагмами, якщо ви боретеся з низьким лібідо.

Розвивайте близькість зі своїм тілом

Ви стали ближчими зі своїми почуттями; тепер надійшов час по-справжньому дізнатися про своє тіло. "Приділіть час тому, щоб налагодити зв'язок зі своїм тілом — сексуальний підтекст необов'язковий, якщо ви цього не хочете", — пояснює Гасно. "Можна зробити масаж живота, ніг або обличчя, зробити улюблені пози з йоги або просто прислухатися до відчуттів у тілі. Випишіть на папері ті частини свого тіла, які вам подобаються найбільше; сфотографуйте оголеними. Ви можете запросити приєднатися свого партнера, але не для сексу, а тільки для близькості і розслаблення". Так склалося, що навіть якщо ви не в настрої, мастурбація може допомогти підвищити лібідо. А ще мастурбація сприяє виробленню гормонів, які допомагають розслабитися і краще спати.

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.