До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Є ідея: як поліпшити розумові здібності

Promotion

Знайома ситуація: з голови вилетіла думка, яку, здавалося б, неможливо забути: ім'я улюбленої акторки або назва легендарної групи, географічна точка або прізвище колеги. Ми забуваємо назви книг, вистав і фільмів. Це все тому, що мозок обробляє нереальну кількість інформації, і "оперативна пам'ять" страждає. Але є ідея, як все це виправити.

Реклама

Практично всі функції організму регулює головний мозок. На його кровообіг впливають різні фактори, включно з рівнем артеріального тиску, швидкістю кровотоку, станом кровоносних судин. Якщо кровообіг погіршується, виникають проблеми: погіршення пам'яті, порушення уваги, швидка стомлюваність, порушення сну.

У дитинстві дитина отримує безліч інформації, яку потрібно обробити, запам'ятати і засвоїти. І чим старшою вона стає, тим більше інформації вона отримує. Дітям особливо важливо отримувати вітаміни, мінерали та мікронутрієнти – вчасно і в потрібному обсязі. З достатньою кількістю вітамінів вони стають врівноваженими, менш дратівливими, покращується їх пам'ять і вони в змозі швидше обробляти інформацію.

Дорослі щодня споживають і обробляють нереальну кількість даних. Навчання, робота, соцмережі, новини, інтернет – утворюють перевантажений інформаційний простір. Щоб впоратися, потрібні серйозні ментальні ресурси. Але тканини мозку теж старіють – втрачають тонус. Підтримувати їх роботу на належному рівні допомагає спеціальна вітамінна дієта. Вона підвищує здатність мозку відновлювати клітини і насичувати їх киснем. Не кажучи вже про загальну користь вітамінів. Найсильніше на роботу головного мозку впливають вітаміни групи В, Омега-3, вітаміни С, D і Е, залізо, цинк.

Вітамін В1 допомагає при проблемах з пам'яттю, покращує координацію, знижує стомлюваність. Вітамін В2 прискорює розумові реакції, протидіє сонливості, слабкості і головному болю. Вітамін В3 допомагає точніше зберігати спогади, зосередженість, бадьорий стан. Вітамін В5 відповідає за довгострокові спогади, покращує передачу інформаційних імпульсів між сусідніми клітинами головного мозку. Вітамін В6 прискорює розумові процеси, інтелекту. Брак вітаміну В6 викликає тривогу, дратівливість, депресію. Вітамін В9 впливає на запам'ятовування. Брак вітаміну В12 може викликати проблеми з пам'яттю і концентрацією, підвищену нервозність, депресію, дратівливість, невмотивовану втому або навіть агресію.

Вітамін С має антиоксидантні властивості, захищає від руйнівних емоційних і фізичних перевантажень, допомагає засвоюватися вітамінам з групи В.

Вітамін D перешкоджає окислювальним процесам і онкологічним захворюванням мозку.

Брак вітаміну Р призводить до ламкості судин, що, в свою чергу, може привести до крововиливу в мозок. Одним з основних зовнішніх ознак нестачі вітаміну Р є кровотеча з носа і ясен.

Омега-3 оберігає ураження кровоносних судин мозку, зберігає здоров'я клітинної мембрани і полегшує взаємозв'язок між нейронами, які сприяють високій розумовій продуктивності. Коли рівень Омега-3 знижений, мозок старіє швидше, а у літніх людей – і зовсім зменшується в об'ємі.

Що стосується заліза, то, згідно з останніми дослідженнями, в найбільшій кількості воно міститься в еритроцитах – і в клітинах мозку. Там воно допомагає генерувати імпульси в нервових синапсах (місце контакту між двома нейронами), підтримує функції гіпоталамуса. Брак заліза у дітей загрожує гіперактивністю та дефіцитом уваги.

Цинк важливий для відділів мозку, що відповідають за концентрацію уваги та пам'яті. З нестачею цинку кора головного мозку починає давати збій, що може виражатися в галюцинаціях, епілептичних припадках, порушення нюху і втрати смаку.

Поліпшити кровообіг головного мозку допомагає харчування. Важливо наповнити раціон рибою (лосось, форель, скумбрія, тунець, сьомга дикого вилову), морепродуктами (креветками, гребінцями, крабами, мідіями, устрицями). Корисні горіхи, соєві боби, насіння льону, гарбуза, соняшнику. Допоможуть в роботі мозку олії: оливкова, гарбузова, бавовняна, лляна, канола (канадські сорти рапсового масла). А також ягоди: лохина, чорниця, червона смородина, журавлина.

Відмінно працює шоколад з какао мінімум 60%. У ньому присутні досить багато триптофану – амінокислоти, з якої відбувається утворення серотоніну, гормону, що запобігає розвиток мігрені і депресії. Кава активує розумові процеси, покращує пам'ять, справляється з втомою. Зелений чай нормалізує тиск, а антиоксиданти, що містяться в ньому, допомагають запобігти старінню клітин мозку.

Важливий активатор роботи мозку – глюкоза. Це найкраще джерело енергії для нервових клітин. Глюкоза з рафінованих вуглеводів швидко потрапляє в кров, але також швидко концентрація цукру в крові "тане". Тому для поповнення організму глюкозою краще вибирати полісахариди зі складних вуглеводів – цільнозернових злаків, овочів і фруктів.

Недостатня активність щитовидної залози або нестача йоду в раціоні може спровокувати у дітей серйозне відставання у фізичному і розумовому розвитку. При цьому страждає не тільки мозок дитини, але і слух, зорова пам'ять і навіть мова.

Німецька торгова марка Orthomol розробила кілька вітамінних комплексів, які допомагають активувати роботу мозку: Orthomol Junior Omega для дітей, Orthomol Mental і Quickcap Brain – для дорослих.

Orthomol Junior Omega plus ( "Джуніор Омега Плюс") призначений для дітей з 4-х років. Це комплекс вітамінів, призначений того, щоб підвищити здатність до розумового сприйняття і переробки інформації, розвитку пам'яті, уяви і логіки. Комплекс розрахований на 30 днів і включає 90 фруктових ірисок (по 3 іриски щодня). Діти зазвичай їдять їх із задоволенням.

Orthomol Junior Omega plus ("Джуніор Омега Плюс")

У складі: вітаміни Е, С, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), ніацин, B6, фолієва кислота, В12, біотин, пантотенова кислота; мінерали і мікроелементи: магній, залізо, цинк; незамінні жирні кислоти: Омега-3.

Orthomol Mental ("Ортомол Ментал") рекомендований для роботи мозку, пам'яті, центральної нервової системи. Це один з найкращих у своєму роді комплексів, який містить всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Комплекс розрахований на 30 днів прийому. Добова порція – 1 пакетик порошку і 1 пакетик з капсулами зі смаком манго.

Orthomol Mental ("Ортомол Ментал")

У складі: фосфоліпіди; вітаміни: A, C, E (містить альфа- і гаматокоферол), B1, B2, ніацин, B6, B12, D, фолієва кислота, пантотенова кислота, біотин; мінеральні речовини і мікроелементи: магній, цинк, селен; екстракти: зеленого чаю, гінкго білоба, виноградних кісточок, Омега-3 жирні кислоти, коензим Q10, L-карнітин.

Quickcap Brain ( "КвікКап Брейн") – ортомолекулярний вітамінний комплекс з смаком зеленого чаю, що бадьорить. Він тонізує, активізує роботу мозку і нервової системи, забезпечує приплив енергії та гарний настрій, покращує розумові здібності. Комплекс розрахований на 7 днів прийому.

У складі: вітаміни: B1, В2, ніацин, B6, B12, пантотенова кислота; магній, екстракти мaтe, гуарани, зеленого чаю, кофеїн, екстракт родіоли рожевої, насичені жирні кислоти, цукор, білок, сіль.

Важливо

Прийом вітамінів і ліків краще не починати без консультації з лікарем: деякі з них впливають на кровообіг; деякі містять компоненти, які можуть викликати індивідуальну непереносимість; деякі складові препаратів можуть викликати алергію. Лікар, у якого людина спостерігається постійно, знає особливості організму і правильно порекомендує прийом препаратів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.