До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ефект присутності: усвідомленість має значення (і в сексі теж)

Ви можете під час сексу помножити 12 на 12? – А навіщо? – цікавиться Наталія Ваховська, засновник сервісу подарунків для дорослих.

Сексуальне задоволення не терпить сторонніх думок і калькуляцій (навіть якщо це підрахунок коханців за минулий період). Я теж бувала у схожій пастці. 2018 року я стала мамою – і вже багато чого навчилася (розуміти дитину за відтінками плачу, тримати в одній руці кавовий стаканчик і круасан, навіть довіряти няні), але втратила здатність розслабляти мозок. Тепер моя голова цілодобово зайнята списками справ – "зроблено" або "встигнути зробити". А когось в ліжку можуть дошкуляти думки про роботу, проекти, справи або спогади про неприємний досвід в попередніх відносинах. І це дуже заважає, бо саме мозок відповідає за пробудження сексуального бажання.

Реклама

Коли не можеш розслабитися в ліжку, згадуються студентські роки і нестримне бажання сексу нон-стоп. Гормони витісняють з голови все, крім нього. Під час близькості в голові, крім сексу, взагалі нічого немає. Цю підліткову надздібність мозку потрібно терміново повернути всім нам.

"Відмотати" назад роки і накопичений досвід – неможливо, тому потрібно навчитися бути присутнім тут і зараз не тільки тілом, а й головою. Тому мій челендж на цей рік – mindful sex, концентрація на задоволенні і щоденні практики.

Проблема в тому, що нас ніколи не заохочували жити моментом. А фраза "жити одним днем" – і взагалі має негативне смислове забарвлення. Можливо, саме тому ми часто не в силах зупинити потік зайвих думок, розслабитися і забути про нагальні справи.

Жити свідомо не допомагає і вал інформації в соцмережах. Ми навчилися скролити, але пожертвували вдумливим спогляданням. Для багатьох стало важливішим викласти в мережу, ніж прожити і залишити спогад у своїй пам'яті. Для мисливців за красивими знімками відкриваються insta-кафе і insta-готелі. Іноді я думаю, що ми б частіше займалися сексом, якби еротичні сцени оголосили в соцмережах новим трендом. На щастя, цього точно не відбудеться, і у нас все-таки є шанс на вдумливий, усвідомлений секс.

Роботу з увагою і концентрацією легше починати з рутини. Чистимо зуби – думаємо саме про це, а не будуємо плани на день. Сидимо на симфонічному концерті – забуваємо про смартфон. У ресторані їмо приготовані страви, а не insta-пости. Приймаємо душ теж усвідомлено – прислухаємось до реакції свого тіла на дотики.

Збудженню часто заважають нав'язані страхи або негативний сексуальний досвід. Добре б запитати себе, які страхи заважають завестись. Найбільш поширений випадок – думки про зовнішній вигляд. Але якщо партнер поруч збуджується, це означає, що все в порядку. Ще один фактор – страх не досягти оргазму одночасно або закінчити швидше, ніж потрібно. Це взагалі нісенітниця, яку транслюють порно-актори. Ключове слово – "актори". Отже, нічого справжнього, тільки гра. Всім іншим можна по-справжньому кайфувати від свого справжнього сексу.

Нарешті, якщо якісь думки про секс не дають спокою, найкращий спосіб втихомирити їх – проговорити це питання з партнером і знайти разом відповіді.

Справитися з негативним сексуальним досвідом допоможе фахівець. Розслабитися і відчути своє тіло – йога і масажі. Наприклад, практики-рейки для розслаблення сексологи рекомендують використовувати для ментального і фізичного відновлення людям, які зазнали сексуального насильства.

Звичайно, навчитися керувати своєю увагою не вдасться за один день. Особливо відволікатиме смартфон. Тому варто завантажити додаток для медитацій Headspace і запускати його, наприклад, під час прогулянки в парку або на біговій доріжці, коли хочеться погортати стрічку Facebook. Або підписатися в соцмережах на mindfulness-амбасадорів, які будуть щодня надихати на практики. Наприклад, на цих дівчат: https://www.instagram.com/slava_karpenko/ і https://www.instagram.com/podarokdashka/

@slava_karpenko

Прості практики допоможуть поліпшити концентрацію на моменті. І тоді як бонус за щоденні старання повернеться усвідомлений секс з відповідними наслідками – багаторазовими оргазмами і сексуальним задоволенням.

Хочеться, щоб питання усвідомленого сексу стало таким же трендовим, як у свій час боули і чіа – з підтримкою лідерів думок і експертів. Якщо правильна mindfulness-хвиля захопить нас, ми точно станемо щасливішими.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.