До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б’юті-образи в картинах П’єра Огюста Ренуара

25 лютого — день народження знаменитого живописця П’ єра Огюста Ренуара. Якщо розглядати його роботи не з погляду художньої цінності, а з погляду б’юті, то можна почерпнути чимало цікавого.

Портрет акторки Жанни Самарі, Ренуар, 1877. Москва, Музей ім. Пушкіна

Ренуар належав до тих нечисленних щасливців-митців, які завоювали славу й багатство за життя. Ренуар писав портрети в живій і трохи сентиментальній манері. І люди собі на них подобалися. Ще б пак! Із чистою, сяйною та порцеляновою шкірою, з мрійливим виглядом, з просвітленим обличчям. Немов за людиною спостерігає не художник, а закоханий — і бачить її крізь особливу призму.

Реклама
П’єр Огюст Ренуар. Бал у Мулен де ла Галетт, 1876. Полотно, олія. Музей Орсе (фрагмент)

Обличчя жінок на його полотнах — найчастіше ніжні й м’які, як біло-рожевий зефір. Їхня шкіра світиться зсередини, і її хочеться торкнутися.

П’єр Огюст Ренуар"Дві сестри" ("На терасі"), 1881. Полотно, олія. Інститут мистецтв, Чикаго

Важко втриматися від банальних порівнянь, але жіночі (а часто й дитячі) обличчя на картинах художника часто подібні до троянд Остіна — такі ж м’яко забарвлені, досконалі у своїй красі.

Портрет акторки Жанни Самарі, Ренуар, 1878. Ермітаж

Правильні риси обличчя, добре окреслені м’які брови. Досконалість, а не жінки.

П’єр Огюст Ренуар. Білява купальниця, Ренуар, 1881. Париж, Оранжері

Для картини "Білява купальниця", що стала однією з найвідоміших робіт Ренуара, позувала Алін Чаріго, яка згодом стала дружиною художника й народила йому трьох дітей. Очевидно, що він залюбки писав пишні форми — і захоплювався красою жіночого тіла. Це зачарування простежується в безлічі його робіт.

П’єр Огюст Ренуар. Великі купальниці. Полотно, олія. 1884—1887. Філадельфійський музей мистецтв

Волосся у ренуарівських жінок — завжди трішки кучеряве та створює м’який ореол біля обличчя. Ніяких гладких строгих зачісок, тільки ніжність і романтика.

П’єр Огюст Ренуар. Портрет Альфонсіни Фурнез, 1875. Полотно, олія. Художній музей Сан-Паулу

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.