До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Біла пляма: що слід знати про вітиліго

It's called Vitiligo (це називається "вітиліго") – таке татуювання зробила Тіффані Постераро, якій в один момент набридло мати справу з образливими зауваженнями і запитаннями щодо її шкіри. Згодом це переросло в рух, що вчить людей приймати себе і свою шкіру, а також розповідає, що таке вітиліго.

В Instagram є хештег #vitiligopride, під яким люди публікують свої фото з вітиліго. І поступово привчають суспільство до того, що особливості шкіри – не привід ховатися. Великий внесок у сприйняття вітиліго зробила Вінні Гарлоу. Сотнями тисяч лайків користувачі Instagram голосують за красу оголеного тіла, покритого островами і океанами молочно-білих плям. Гарлоу перетворила свою хворобу в перевагу – та долучилася до ангелів Victoria's Secret, стала знаменитою і багатою. Прийняття себе в новому образі, мабуть, головне, що варто зробити людям з вітиліго – так вважає Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Гадаю, Вінні все зробила правильно, коли перевербувала вітиліго з ворога в союзника. Воювати з цим станом безглуздо: наука поки не винайшла ефективних ліків, що гальмують втрату природного пігменту шкіри. Плями можуть зникати і знову повертатися, їх марно приховувати: як правило, світлі острівці шкіри повільно, але впевнено перетворюються на континенти. Найкраще, що можна придумати в цьому випадку, – вивчити вітиліго і навчитися з ним жити.

З цим я і допомагаю своїм пацієнтам. Їхній потік не вичерпується, що не дивно: з вітиліго знайомий не з чуток 1% всіх жителів нашої планети, а це близько 77 мільйонів. Бліді або рожеві плями на тілі можуть проявитися в будь-якому віці, але в більшості випадків це трапляється в перші двадцять років життя. Рівень знебарвлення шкіри є непередбачуваним і може варіюватися від кількох невеликих світлих плям до практично повного знебарвлення шкіри. Єдиний молочний острівець може не змінюватися роками, але в один прекрасний день швидко поширитися по всьому тілу.

Чіткого трактування природи появи вітиліго наука поки не представила. Відомо, що за звичний колір шкіри відповідає пігмент меланін, його виробляють клітини меланоцити. У плямах вітиліго меланоцити теж присутні, але вони неактивні. Вважається, що при цьому аутоімунному стані власний імунітет відштовхує меланоцити. Найчастіше, це не єдиний бунт імунної системи проти себе. Якщо я ставлю пацієнту діагноз "вітиліго", то рекомендую йому відразу ж перевірити стан щитовидної залози і здати аналіз крові на інші аутоімунні хвороби. Часто вони ходять парами. Іноді вітиліго може спровокувати повторювана травма, скажімо, постійне тертя або подряпини на шкірі. Але частіше в походженні хвороби замішана генетика. Втім, якщо у людини діагностували вітиліго, це не означає, що цей стан торкнеться і її дітей.

Цікаво, що плями на тілі часто виникають симетрично з двох сторін: якщо молочний острів з'явився на зап'ясті лівої руки, чекай найближчим часом такий же на правій. Найчастіше шкіра втрачає свій пігмент на руках, обличчі, навколо очей, ніздрів, рота, пупка, статевих органів, в складках шкіри – під пахвами і в них. Плями вітиліго, як правило, не викликають фізичного дискомфорту, хіба що напередодні їх появи шкіра може свербіти і поколювати. І ще яскравого сонця потрібно остерігатися: незахищені мелатоніном ділянки шкіри швидко згорають, тому креми з SPF 30 – must have для людей з цим діагнозом. Головне джерело дискомфорту таких пацієнтів – психологічне: білі плями на тілі постійно притягують зацікавлені погляди і витримати їх непросто. Якщо говорити масштабно, то все, що потрібно людям з вітиліго – це спеціальна дієта з акцентом на продуктах, багатих на вітаміни групи В, С і фотодинамічними речовинами (шпинат, гречка, інжир, щавель, селера, шипшина), хороший захист від сонця, маскувальний макіяж і правильно підібраний курс терапії. Відразу уточню: лікування багатьох пацієнтів дає змогу досягти репігментації (відновлення) пігменту в наявних осередках вітиліго, але не в змозі запобігти поширенню нових світлих плям або їх повторенню.

Якщо хочеться поборотися з вітиліго, ось більш-менш ефективні способи:

- Місцеві кортикостероїди. Потужні кортикостероїдні протизапальні креми або мазі можуть відновлювати колір шкіри на окремих ділянках. Але у них є побічні ефекти: потоншення шкіри, поява розтяжок і, врешті-решт, немає ніякої гарантії, що плями не з'являться знову.

- Інші місцеві засоби. Протизапальні креми та мазі, наприклад, інгібітори кальціневрину і аналоги вітаміну D, відновлюють пігмент у окремих пацієнтів. Ефект цих препаратів менш виражений, зате вони дають змогу уникнути витрат кортикостероїдів – стоншування шкіри.

- Фототерапія. Штучний ультрафіолет, спрямований на плями вітиліго, повністю колір не відновлює, але їх контрастність стирається, тон стає рівнішим. Для помітного результату знадобиться кілька місяців "засмаги" під штучним сонцем.

- Хірургічне лікування пропонує пересадку невеликих ділянок нормальної шкіри в області стійкого вітиліго. Цей метод лікування поки не дуже відточений, тому не активований повною мірою.

- Лазеротерапія. Невеликі області вітиліго поступово стираються після впливу ексимерним лазером. Його промені стимулюють міграцію активних меланоцитів до білих плям. Швидких результатів при цьому методі не буває, курс лазерної терапії довгий, хоча вже після 3-4 процедур можна помітити стирання меж плям і вирівнювання тону шкіри.

- Видалення залишків пігменту. Якщо вітиліго вибілило понад 80% пігменту, можна розглянути відбілювання гідрохіноном тих пігментованих ділянок, що залишилися. Свого часу цей метод випробував на собі Майкл Джексон. Громадськість вважала, що співак епатує публіку, приваблює увагу, аж поки він не зізнався публічно, що хворіє вітиліго і таким чином мінімізує наслідки втрати шкірою пігменту. Всім, хто планує вдатися до хімічного відбілювання, я рекомендую ретельно зважити всі емоційні, соціальні та медичні ризики.

- Психотерапія. Потрібно бути сильним духом, щоб прийняти себе. Сеанси з психологом можуть полегшити цей шлях.

- Маскування шкіри. Креми з ефектом автозасмаги майстерно приховують ділянки вітиліго. Аналогічним ефектом володіє водостійка камуфляжна косметика спеціально для людей з цим станом шкіри. З нею можна гуляти під дощем, обніматися, носити окуляри, потискати руки друзям – консилери різних відтінків зафарбовують білі плями і маскують їх з ранку до вечора.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.