До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до лікаря про те, як жити довше (і щасливіше)

У партнерському матеріалі з Orthomol головлікарка клініки CPG, лікарка-дерматовенеролог, анестезіолог Наталя Старченко відповідає на важливі запитання vogue.ua про те, як жити довго і щасливо.

Наука керування віком ґрунтується на доказовій медицині? Чи реально збільшити тривалість життя?

З розвитком цивілізації розвивалася й охорона здоров’я, а поліпшення умов життя, побуту, праці сприяло збільшенню тривалості життя. Про це свідчать також історичні факти: у Стародавньому Римі вона становила 25 років, а в Середньовіччі — 32 роки. Наука керування віком — дуже молода й постійно розвивається. Людина могла б доживати до 125—130 років, але вдається це тільки одиницям. Медицина одностайна в тому, що з віком збільшується кількість хронічних хвороб (гіпертонія, цукровий діабет, рак, ішемія серця тощо), які в результаті призводять до загибелі організму. У віці 50—55 років у людини в середньому є три хронічні хвороби, а до 70 їх може бути вже десять.

Реклама

Здебільшого ключову роль відіграє харчування. Ми — справді те, що ми їмо. Всі надмірності й шкідливі продукти поступово закиснюють і забруднюють наш організм. Це призводить до порушень природного поновлення, регенерації, ділення клітин, а ще — до безлічі генних збоїв і мутацій. Людині простіше повірити в таблетку вічної молодості, ніж планомірно працювати над тривалістю життя — правильно харчуватися, стежити за вагою, вживати достатньо води, дотримувати режиму сну, активно рухатися, вчасно проходити обстеження в лікарів, прислухатися до всього, що відбувається з організмом. Він сам підказує, якщо щось не так, але ми часто це ігноруємо.

Яка тривалість життя нині вважається нормальною? Хто живе довше — чоловіки чи жінки?

На сьогодні в Європі (і Україні зокрема) середня тривалість життя становить 72,5 року. Для чоловіків — 67 років, а для жінок — 77. У середньому в різних країнах світу чоловіки живуть на 6 років менше. Це здебільшого пов’язано зі зловживанням алкоголем і важчими умовами праці.

У США досліджували як зріст, вага людини і її фізична активність впливають на тривалість життя. Спостерігали за 7 тис. осіб віком від 55 до 70 років. Дослідження закінчувалося, коли учасник досягав 90 років або помирав. Висновки вийшли досить цікавими: жінки зростом 175 см і без зайвої ваги набагато частіше доживали до 90 років, ніж ті, що мали зріст 160 см і були великої комплекції. А ось фізична активність мала значення, тільки якщо не перевищувала 60 хвилин на день (триваліші фізичні заняття не сприяли збільшенню тривалості життя). У чоловіків інша ситуація: у них зріст і вага не впливали на термін життя, а ось фізична активність мала становити не менш як 90 хвилин на день. Хай там як, але на сьогодні єдиних ліків проти старіння немає. Підхід має бути комплексним, щоб продовжити життя й поліпшити його якість.

Коментар Orthomol

Згідно зі статистичними даними, більшість жінок відчуває на собі гормональні зміни. На жаль, менопауза впливає не тільки на психоемоційний, а й фізичний стан кожної жінки. Комплекс Orthomol Femin — вітамінна підтримка для жінки в період менопаузи. Він допомагає поліпшити самопочуття й об’єктивні показники. Внаслідок насичення вітамінами, яких так бракує організму жінки, Orthomol Femin стабілізує роботу багатьох органів, зокрема нервової та імунної систем, а зміни гормонального характеру стають менш помітні, що також сприяє виробленню жіночих гормонів. Orthomol Femin визнаний найкращим вітамінним комплексом спрямованої дії. До його складу входять вітаміни D, Е С, B6, В12, фолієва кислота, біотин, пантотенова кислота, цинк, селен, ізофлавони, екстракт насіння льону, бета-каротин, альфа-каротин, лікопін, лютеїн, коензим Q10, а також незамінні жирні кислоти: Омега-3, Омега-6, альфа-ліноленова кислота, гама-ліноленова кислота.

Orthomol Femin
Останнім часом anti-age-підхід змінився концепцією pro-age. У чому різниця? Чи коректно досі вживати термін anti-age?

У нас давно на слуху термін anti-age, і ми розуміємо, що в ньому закладені всі методи боротьби зі старінням, на цьому сьогодні ґрунтується вся косметологія і пластична хірургія. Термін pro-age — це розумне ставлення до свого віку, це профілактика старіння завдяки правильному догляду за собою. Це те, до чого ми прагнемо, але все ж частіше ми боремося вже з наслідками, тому ati-age все ще актуальний.

"Майбутнє належить медицині профілактичній", — говорив геніальний медик Н. І. Пирогов. Справді, це вважається ідеальним варіантом продовження життя й молодості. На сьогодні вирізняють біомаркери здорового старіння, зміни яких можуть сигналізувати про початок хвороб, характерних для старості:

  • серцево-судинні захворювання (артеріальний тиск, порушені показники ліпідів крові);
  • порушення функції легенів (зменшений об’єм форсованого видиху за 1 секунду);
  • метаболізм глюкози (визначається показником "глікований гемоглобін" або в просторіччі "глюкоза натщесерце");
  • статеві гормони (тестостерон, естроген).

Є і біомаркери фізичної здатності:

  • міцність (сила стиснення кисті);
  • баланс;
  • спритність;
  • локомоторна функція;
  • швидкість ходи;
  • підняття зі стільця (людину просять 5 разів поспіль встати зі стільця з руками, складеними на грудях, і повністю розігнути коліна під час кожного підведення; тест дає інформацію про силу й швидкість роботи м’язів нижніх кінцівок, уміння тримати баланс).

Зміни цих маркерів можуть спостерігатися вже після 30 років. Людина, яка знає про можливі проблеми зі здоров’ям (це може бути й спадковий чинник), зможе запобігти їхній маніфестації, і в цьому допоможе регулярна діагностика організму.

Якої теорії старіння нині дотримує світова наукова спільнота? Чи є щодо цього медичний консенсус?

Найпоширеніші сьогодні — молекулярно-генетичні теорії старіння. Одні вчені розглядають вікові зміни як спадково запрограмовані. Інші впевнені, що старіння — результат накопичення випадкових мутацій. Сучасна геронтологія вважає, що причиною старіння є зміни генетичного апарату клітини. Теорії відомі такі:

1. Вільнорадикальна. У процесі життя через кожну клітину проходять тонни кисню, потрібного для її нормальної життєдіяльності, проте невелика його кількість переходить в агресивні сполуки (токсичні радикали), які призводять до загибелі клітини. Накопичення цих ушкоджень і є суттю старіння. Багато які з них нейтралізуються потужною системою антиоксидантного захисту, яка з віком працює набагато гірше. У сучасному світі на допомогу цій теорії приходять антиоксиданти.

2. Теорія "перехресного зшиття". Відповідно до цієї теорії, руйнівний вплив мають цукри, а саме глюкоза, яка ніби зшиває білок клітини, внаслідок чого остання гірше працює і накопичує "клітинне сміття". Це проявляється зниженням еластичності. На шкірі відповідно з’являються зморшки, але набагато небезпечніше зниження еластичності в легенях і судинах.

Фото: Weronika Kosinska

3. Теорія апоптозу. Вчені вважають, що в кожній клітині закладена програма самознищення, і запускається вона, коли клітина опиняється не у своєму середовищі, тобто потрапляє не у властивий їй орган або тканину. Тоді клітина ніби розбирає себе на частинки, і сусідні клітини використовують їх як будівельний матеріал. Те саме відбувається і з клітиною, ураженою вірусом, і це своєрідна дезінфекція організму. Тут діє самурайський закон у біології: "Краще померти, ніж помилитися".

4. Теломерна теорія ґрунтується на можливості клітини ділитися лише певну кількість разів. Наприклад, фібробласт може зробити це не більш як 50 разів; таке обмеження пов’язане з механізмом подвоєння ДНК. Кінці лінійних хромосом (теломери) коротшають з кожним поділом, і якщо це станеться 50 разів, то клітина більше не зможе ділитися. Що старша людина, то менше довжина теломери.

5. Елеваційна теорія заснована на тому, що згодом гіпоталамус збільшує чутливість до рівня гормонів, унаслідок цього їхня кількість набагато збільшується в крові. Це проявляється ожирінням, діабетом, гіпертонією, депресією, клімаксом, аутоімунними захворюваннями, атеросклерозом, що призводить до старіння й смерті.

Але всі ці теорії пояснюють лише окремі механізми старіння. Однієї теорії, що має відповіді на всі запитання, — немає. Хоча, можливо, правда десь поруч.

Фото: Weronika Kosinska
Яку роль у старінні відіграє образ життя, а яку — спадковість?

Ми дуже залежні від генетики, це те, що закладено в нас із народження, і вдивляючись у родичів, ми уявляємо себе. Однак дедалі частіше переконуємося, що спосіб життя може дуже істотно впливати на старіння і тривалість життя. Точно зафіксовано, що близнюки, у разі різного способу життя, старіють по-різному й на вигляд різні. Тому генетика впливає тут тільки на 20%.

Спадковість — дуже значущий чинник, який зумовлює багато які стани в нашому організмі, але, найімовірніше, ми маємо схильність до того чи іншого стану, а виявиться він чи ні, — залежить від нас. У Японії, щоб це підтвердити, спостерігали за двома однояйцевими близнюками. Один з них жив у сприятливому районі, з хорошою екологічною ситуацією, з комфортними умовами праці, дотримував режиму харчування, сну й відпочинку, фізичної активності, не мав шкідливих звичок. В іншого були важкі умови праці, брудне повітря навколо, він мав шкідливі звички (куріння, алкоголь), неправильно харчувався, не дотримував режиму сну й відпочинку. Унаслідок у віці 40 років перший близнюк мав прекрасну фізичну форму й вигляд 30-річного, а другий мав вигляд набагато старшого за свій вік. І якщо фізично їхній вік був однаковим, то біологічно розрив становив 18 (!) років. Це ще раз засвідчує, що саме ми — ковалі свого щастя й довголіття. Робота ця щоденна, але дуже потрібна.

Що насправді допомагає жити довше й щасливіше?

Раніше була популярна теорія про грузинських горян, японських довгожителів, французьких гедоністів — кожній із цих категорій приписують особливі патерни життєдіяльності (чисте повітря, червоне вино, водорості в раціоні). Якщо провести аналіз усіх довгожителів, то, звісно ж, мають значення й умови життя, і їжа, і навіть повітря, але це ще й особлива філософія життя і ставлення до нього. Це вміння з гідністю переносити всі труднощі й невдачі. Це стовідсоткова стресостійкість.

Що потрібно їсти, щоб не старіти? Які речовини / вітаміни / мінерали шукати в їжі?

Щоб не старіти й довше бути молодим, важливо дотримувати низки правил:

  • Контролюйте калорійність їжі. Кількість калорій має відповідати вашій активності.
  • Вживайте корисні продукти з різних груп. Це овочі, фрукти, ягоди, цільні злаки, нежирне м’ясо, риба, птиця, горіхи, молочні продукти. Харчування має бути повноцінним.
  • Зменшити вживання солі, цукру, жирів.
  • По можливості дотримуйте режиму харчування. Інтервальне голодування чудово працює.
Що потрібно пити (а чого — не варто)?

Вода — це життя, і достатня її кількість продовжує строк життя. Кількість води в день має бути не менш як 4% від маси тіла або 30 мл на кг маси тіла. Вода бере активну участь у всіх життєво важливих процесах в організмі, розріджує кров, пришвидшує очищення, сприяє оновленню. Вода — це еліксир вічної молодості.

Orthomol Femin

Що стосується алкоголю, то медична норма — 0 г. Тобто повна відмова. Але є ще й елемент гедонізму, і соціальний аспект, які дає хороший якісний алкоголь. Якщо ставитися до нього як до високої гастрономії й уживати рідко, але дуже якісні напої, то це додасть певних барв у життя.

Які чинники пришвидшують старіння?

Ми живемо в перенасичений стресами й різноманітною інформацією час. Погіршення екологічної ситуації, глобальне потепління, різні типи випромінювань, постійні стреси, конфлікти, образи істотно впливають на нашу генетику й пришвидшують старіння. Але поряд з проблемою завжди є рішення, і приховані вони в самій людині. Керування стресом, медитації, фітнес, прогулянки на свіжому повітрі, різноманітне якісне харчування, розв’язування розумових завдань, спілкування, турбота — всі ці речі допомагають жити довше і яскравіше.

Orthomol Femin
На які механізми старіння правильніше й доцільніше впливати, щоб загальмувати старіння клітин організму?

Механізмів старіння безліч; ті, що мають генетичний аспект, — у переліку завдань учених-генетиків. Але є механізми, які нам підвладні. Ми можемо впливати на "системне забруднення" організму, що відбувається згодом. І для цього маємо активно рухатися, правильно харчуватися й позитивно мислити, своїми вчинками не забруднювати довкілля й одне одного. І тоді точно зможемо додати собі ще кілька років до середньої тривалості життя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.