До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до кардіолога про здоров’я серця

Яким має бути тиск і чи треба його міряти у 25 років, чи допоможе валідол в разі чого, чому спортсменам і фітнес-активістам треба неодмінно перевірити серце, чи є різниця в діагностиці серцевих хвороб у чоловіків і жінок? У партнерському матеріалі з Orthomol кардіолог, кандидат медичних наук Олена Прокопович відповідає на важливі запитання vogue.ua про здоров’я серця й судин.

Що небезпечніше: рак чи хвороби серця?

У сучасній культурі люди найбільше бояться раку. Але статистика стверджує, що серцево-судинні захворювання забирають набагато більше життів. Правда десь посередині. З одного боку, на ССЗ списується дуже багато смертей. З іншого — поліпшилася діагностика раку й відповідно статистика онкологічних хвороб зросла. Тут важливо пам’ятати: люди вмирають від ускладнень серцево-судинних захворювань, тому обстежувати й діагностувати їх треба в молодому віці, а це не заведено серед українців: вважається, що в молодих людей серце здорове. Проте варто знати про стан свого здоров’я, вживати потрібні ліки, якщо є показання й призначення лікаря, і модифікувати спосіб життя, як рекомендують кардіологи.

Реклама
Що вадить серцю й судинам найбільше і які прості кроки дають змогу перейти на новий рівень турботи про здоров’я серця?

Малорухливий спосіб життя, лінь, шкідлива їжа, перенасичена трансжирами й бідна на рослинні волокна й мікроелементи, стрес, у якому ми перебуваємо постійно, не вміючи впоратися, погані емоції. І шкідливі звички: куріння передусім (кальяни й вейпи зокрема). Вони містять не тільки нікотин, а й різні шкідливі екстракти. І створюють культуру куріння. Алкоголь також не корисний для серця, всупереч поширеному уявленню.

Фото: David Ferrua

Тож прості рекомендації, як запобігти хворобам серця, — бути в русі, практикувати фітнес не тільки в юному віці. А також відмовитися від шкідливих звичок і їсти здорову їжу.

Коментар експерта Orthomol

Orthomol Cardio годиться для курців і тих, хто стикається із сильними навантаженнями в будь-яких сферах. Багато чинників можуть відбиватися на роботі серцево-судинної системи, тому вона потребує ефективної підтримки з боку вітамінів.

Чи треба вживати аспірин для профілактики? Чи варто носити із собою валідол?

Аспірин уживати варто тим, у кого діагностовано ішемічну хворобу серця або інші хвороби, які супроводжуються загусненням крові. Просто для профілактики здоровим людям — не варто. Ліпше пити воду, 2 л на добу, щоб кров була рідкою, і їсти менше жирних продуктів, надлишок яких робить її в’язкою та створює ризик пошкодження судин.

Валідол потрібен літнім людям або невротикам — для самозаспокоєння, але він ще нікого не рятував — це все одно що льодяник: відвабна, спазмолітична допомога. Він знімає страх, заспокоює, але не лікує. Ліпше знати інформацію про здоров’я, контролювати тиск, мати напохваті ліки, що знижують тиск, якщо це знадобиться. Коли в людини аритмія — поруч завжди мають бути антиаритмічні препарати.

Навіщо ходити до кардіолога, якщо нічого не болить?

Важливо розуміти стан своєї серцево-судинної системи, розуміти, яка початкова кардіограма. Це як перше фото в паспорті, вихідна точка. Тому до кардіолога після 18 років варто сходити, щоб перевірити стан серця й судин. Це допоможе запобігти ССЗ і не лікувати їхні наслідки й ускладнення. Зробити потрібні дослідження — ЕКГ, ліпідний профіль, — і якщо все гаразд, то ходити до лікаря тоді можна раз на два роки. А ось якщо виявиться підвищений тиск або високий холестерин, то візити треба робити раз на рік.

Через який тиск варто непокоїтися і чи варто тримати вдома тонометр молодим людям?

Останні рекомендації щодо тиску такі: для всіх людей ​​віком до 65 років оптимальний тиск — 120/80, а верхня межа норми — 130/80. Тільки люди після 65, хворі на діабет або з нирковою недостатністю можуть мати тиск 140/85. Але 140/90 — це вже підвищені показники, які можуть говорити про першу стадії артеріальної гіпертензії. Важливо запобігати таким цифрам.

Більшість людей тиску не відчуває — і часто про це говорить, але тиск відчувають судини. Тому цифри мають значення, а показники треба контролювати: спортсменам; тим, у кого є спадковість; тим, хто в групі ризику (люди зі слабкою фізичною активністю, зайвою вагою, курці). Варто мати вдома тонометр і контролювати показники. Підвищений тиск може призвести до згубних наслідків для судин і всього організму.

Чи відмінні в чомусь між собою підходи до діагностики й лікування ССЗ у чоловіків і жінок?

"Симптоми проблем із серцем у чоловіків і жінок сильно відрізняються: у жінок це не біль у грудях, задишка, нудота, слабкість і біль у животі", — пише британська журналістка Керолайн Кріадо-Перес, яка видала книгу "Невидимі жінки: упередженість даних у світі, створеному для чоловіків". Лондонське королівське товариство визнало її найкращою науковою роботою 2019 року.

Ми звикли, що коли в чоловіка чітко окреслений живіт, то він в групі ризику із ССЗ. У жінок особливих ознак серцевих проблем, які б виявлялися зовні, немає. Єдине, про проблеми можуть сигналізувати ксантилазми — жовті цятки на очному яблуці, що свідчать про накопичення холестерину, але вони трапляються і в жінок, і в чоловіків. Ще один непрямий маркер — ожиріння. Горбик Венери на шиї свідчить про накопичення жиру, відкладення солей, пременопаузу, які часто супроводжують ССЗ. Жінки в менопаузі схильніші до серцево-судинних захворювань. Цікаво, що рання сивина — фенотипова особливість, яка часто пов’язана з підвищеним холестерин. А він сам собою вважається ризиком серцевих хвороб.

@Невидимі жінки: упередженість даних у світі, створеному для чоловіків"

У жінок клінічна картина ССЗ відрізняється. Якщо із чоловіками все більш-менш ясно — як у книжці написано, — то жінка може не помітити головних симптомів, але вказати на багато супутніх і в такий спосіб клінічно відвернути в бік від проблеми. Картина вийде завуальована й змазана. Хворобу важливо розгледіти між невротичним станом, дисгормональними особливостями й так далі. Тому ми дотримуємо протоколу: опитування, скарги, анамнез, інструментальна діагностика.

Особливо важливо розпізнати хворобу в жінок у пременопаузі й менопаузі, адже до їхнього настання жіночі статеві гормони ефективно захищають судини від руйнівного впливу стресових гормонів — адреналіну, серотоніну. У період менопаузи естрогени більше не захищають судини, ростуть ризики ССЗ. Також дуже уважним варто бути лікареві стосовно тих пацієнтів, у родині яких були ССЗ або супутні діагнози (наприклад, цукровий діабет), "обтяжувальні обставини" (куріння).

З появою сучасних методів досліджень, — наприклад, коронароангіографії, — у жінок рідше діагностують типові ознаки коронаростенозу, коронаротромбозу, тобто звуження коронарних судин через атеросклеротичні цятки. Судини можуть бути повністю чистими. Замість цього можуть проявлятися симптоми, подібні до стенокардії. Це так і називається — синдроми коронарних порушень. Сьогодні з’явилося безліч варіантів стенокардії: вазоспастична (зумовлена спазмами); коронарний синдром Х, який не викликає болю, але трапляється в огрядних жінок, які хворіють на цукровий діабет і перебувають у менопаузі; синдром Y, коли кровотік у судинах серця сповільнюється. На голтерівському моніторингу можна також відстежити ішемію міокарда.

Крім того, є різні мікросудинні хвороби. Коли сповільнюється рух крові в судинах, самі судини — дрібні й звивисті, не забезпечують потрібного кровопостачання серця, з’являються синдроми, подібні до стенокардії. Тож у жінок все інакше: треба все уважно зважувати, оцінювати клінічні симптоми, дотримуватися алгоритму: зробити ЕКГ, Ехо-, коронарографію, обстежити ліпідограму, щитоподібну залозу, оцінити гормональний стан з погляду гінекології, а також проконсультуватися в ендокринолога та гінеколога.

Чому для серця важливі кардіонавантаження і які можна вважати потрібними / достатніми?

Серце — м’яз, який під час кардіонавантажень забезпечується кров’ю. Адже воно витрачає 5% всієї крові, що проходить через нього, на власне життєзабезпечення. Люди, які звикли до навантажень, мають здоровіше серце. Навантаження мають бути дозованими й рівномірними. Найгірше — активно потренуватися, а потім тиждень лежати на дивані.

Є спеціальна формула, яка визначає максимальний ступінь навантаження за частотою серцевих скорочень: 220 мінус вік пацієнта. Це максимальна частота пульсу, і 60—80% — нормальне збільшення частоти серцевих скорочень.

Getty

За цим показником і оцінюють якість кардіонавантаження, її допустимий максимум. Перед серйозними фізнавантаженнями треба зробити ехокардіоскопію, кардіограму, щоб усунути можливість вроджених пороків, аномалій, які можуть бути протипоказанням до занять спортом.

Які вітаміни корисні для здоров’я серця?

Безумовно, це калій і магній. Два основні елементи, які любить серце. З продуктів для серця корисні горіхи, родзинки, курага, а також зелень, сир, риба, яблука печені, печена картопля.

А також всі продукти з Омега-3 ненасиченими жирними кислотами: риба холодних морів, морепродукти, оливкова й інші рослинні олії. Тому ідеальний спосіб отримання потрібних вітамінів — збалансоване харчування. І якщо зі шлунково-кишковим трактом все ОК, то вітаміни засвоюються і слугують на благо.

Коментар експерта Orthomol

Німецькі вітаміни Orthomol Cardio (капсули) створені спеціально для підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Вітаміни й мікроелементи, що входять до їхнього складу, відповідають за працездатність серцевого м’яза й призначені для людей із захворюваннями артеріосклерозу, ішемічної хвороби, аритмії серця. Склад препарату містить збалансований комплекс вітамінів C, E, B1, B2, B6, В3 і фолієвої кислоти, що цілюще впливає на зміцнення стінок судин, збагачує живлення серця.

Склад Ортомол Кардіо орієнтований на підтримку роботи серця й судин. Це не просто набір вітамінів і мінералів, як більшість комплексів в аптеках України. Це збалансований ортомолекулярний склад, що містить всі найважливіші нутрієнти для роботи серця:

  • Коензим Q10. Він забезпечує насичення тканин киснем і омолоджує не тільки серцевий м’яз, а й весь організм. Завдяки достатньому й регулярному надходженню нутрієнтів серцевий м’яз зношується менше й працює без перебоїв.
  • Активні речовини з какао-бобів — потужний антиоксидант. Захищають судини від вільних радикалів і допомагають нормалізувати кров’яний тиск.
  • Вітаміни групи B сприяють нормалізації кров’яного тиску внаслідок зниження концентрації гомоцистеїну. Його надлишок провокує підвищення артеріального тиску й виникнення судинних патологій.
  • Вітаміни Е і С — потужні антиоксиданти, запобігають розвитку атеросклерозу, інфаркту й ішемічній хворобі серця.
Яка в Україні ситуація з донорством серця?

У фільмі Last Christmas висвітлено історію про те, як серце однієї людини врятувало життя іншої. І фільм, і пісня, що дала йому назву, зачіпають за живе. У зв’язку із законом про донорство можуть бути врятовані життя багатьох людей, які поки в Україні не можуть дочекатися черги на трансплантацію. Якби була база донорів, готових в екстрених випадках поділитися серцем, це врятувало б багато життів. Є багато випадків, коли після таких операцій люди живуть довго й щасливо, народжують дітей, ведуть повноцінне життя.

Фото: David Ferrua
Чи шкідлива для серця кава?

Каву виправдали всі кардіологи. Вона не шкідлива для серця, лише впливає на тонус судин. Єдине: якщо людина з високим тиском індивідуально реагує на каву, — то варто обмежити вживання. Всім іншим 1—2 горнятка кави на день не зашкодять.

До речі, якщо вживати гарячу каву, це сприяє розширенню судин і поліпшує мозковий кровообіг. Насолоджуватися смачною й запашною кавою — чудовий план.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.