До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке аперо та як його влаштувати

"Аpéritif, або apéro — це прекрасна французька традиція, яка передбачає душевне спілкування, невеличкі закуски та легкий алкогольний напій, — каже кулінарна блогерка, авторка рецептів (які публікуються на кулінарному сайті), професійна кухарка з досвідом роботи у мішленівському ресторані Анастасія Ворже. — Його зазвичай подають перед головним прийманням їжі задля посилення апетиту". Що таке аперо та як правильно його організувати, Анастасія розповіла спеціально для Vogue.ua. Як зіставити аперо та війну? Дуже просто: святкувати кожен день, коли ми живі.

У Франції аперитив може набувати різних форм. Наприклад, неформальна зустріч із колегами або друзями після роботи. У хорошому французькому ресторані, перш ніж прийняти замовлення, вас обов'язково запитають: "Desirez-vous un apéritif?" — чи не бажаєте ви аперитив. Вечір у гостях теж із великою ймовірністю розпочнеться з аперитиву. А ще вас можуть запросити на apéro dînatoire — аперитив, що складається з великої кількості закусок і плавно переходить у вечерю. У будь-якому випадку, почувши слово apéro — варто посміхнутися, адже на вас чекають приємнощі. А про те, як подати аперитив по-французьки вдома, ми поговоримо далі.

Реклама

АПЕРИТИВ УДОМА. ВІД ІДЕЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ

У Франції прийом гостей майже завжди починається з аперитиву. Це важливий мультифункціональний ритуал, який триває щонайменше пів години. Під час аперитиву можна познайомити гостей, обмінятися новинами в менш формальній обстановці, а також зачекати на тих, хто запізнюється. Відтак, переходячи до столу, всі присутні почуватимуться комфортно, і вечір пройде у приємній атмосфері. Аперитив зручний і тим, що, поки гості зайняті спілкуванням, господиня може подати закуски або підігріти головну страву.

Щоб зробити вечір динамічнішим, рекомендую сервірувати аперитив не за обіднім столом, а в якійсь іншій житловій зоні. Наприклад, на журнальному столику у вітальні, біля барної стійки, якщо така є, а влітку — на терасі чи балконі.

ЩО ПОДАТИ?

На аперитив зазвичай подають невеличкі закуски, що не потребують особливих зусиль у приготуванні. Це можуть бути оливки, горіхи, чіпси, крекери з різними намазками, на зразок тапенаду або паштету, маленькі салямі, нарізані сирі овочі з соусами. А якщо у вас є час на приготування домашніх закусок — чудово! Тільки важливо розрахувати їхню кількість, щоб лише розігріти апетит гостей, а не перебити його.

Коли я запрошую додому гостей, люблю купувати на аперитив незвичайні якісні продукти. Наприклад, салямі з трюфелем, мариновані у спеціях маслини, італійські тараллі з розмарином. А коли маю зайві 15 хвилин перед приходом гостей, то готую гарячі канапе з козячим сиром та медом. Вони завжди розлітаються за секунди!

ЩО НАЛИТИ?

У якості напоїв на аперитив можна подати: шампанське, біле або рожеве вино, пастіс (анісову горілку) з водою, шприц, кір руаяль та інші легкі коктейлі. Якщо серед гостей будуть присутні ті, хто не споживає алкоголь, або діти, важливо подбати про напої і для них.

І остання порада: організовуючи аперитив, пам'ятайте, що головна мета цього ритуалу — спілкування, а не їжа. Не варто мудрувати над закусками. Ваші кулінарні здібності вийдуть на перший план під час обіду чи вечері. До речі, про те, як скласти справжнє меню по-французьки, я розкажу окремо. І ось мій улюблений рецепт на аперитив.

CHÈVRECHAUD – ГАРЯЧІ КАНАПЕ З КОЗЯЧИМ СИРОМ І МЕДОМ

Bûche de chèvre (полінце козячого сиру) — це м'який усередині та твердіший по краях сир із білою скоринкою. Його можна знайти в супермаркеті (марки Président, Soignon або Chavroux). Запікаючись, середина сиру плавиться, але він зберігає свою форму. У поєднанні з легкою солодкавістю меду, хрустким хлібом і свіжістю фруктів виходить чудова закуска. Вигляд канапе мають ефектний, а робляться просто. Я готую канапе та розігріваю духовку заздалегідь, а коли гості на порозі, просто ставлю деко з ними в духовку. Поки мій чоловік розливає гостям шампанське чи вино, я виношу тацю зі свіжими, гарячими канапе, що тануть у роті.

Складові:

  • 1 багет
  • полінце козячого сиру
  • мед
  • оливкова олія
  • сіль і перець
  • інжир або груші для прикраси

Приготування:

  1. Розігріваємо духовку до 180 °С. Тонко нарізаємо багет і кладемо на лист пергаменту чи фольги. Поливаємо оливковою олією.
  2. Сир ріжемо трохи товстіше, ніж хліб. Кладемо на хліб один або два шматочки сиру, залежно від розміру вашого багета. Поливаємо зверху половиною чайної ложечки меду, солимо і перчимо. Запікаємо приблизно 10 хвилин до рум'яності. Тим часом ріжемо інжир чи груші на шматочки.
  3. Виймаємо та прикрашаємо часточками фруктів. Подаємо гарячими на гарній таці або блюді для сервірування.

КОКТЕЙЛЬ KIRROYAL (КІР РУАЯЛЬ)

Kir Royal був названий на честь мера столиці Бургундії, міста Діжон, Фелікса Кіра. Оригінальний коктейль складається на дві третини з бургундського ігристого вина "Crémant de Bourgogne" та на одну третину з лікеру із чорної смородини "Crème de cassis". Та щоб не купувати цілу пляшку лікеру, який не так просто знайти, пропоную замінити його звичайним варенням зі смородини. Зараз кір руаяль часто роблять із французьким шампанським. Але для більш бюджетного варіанту замість шампанського можна взяти будь-яке сухе ігристе вино, на кшталт італійського просекко чи іспанської кави. Ви також можете зробити варіант цього коктейлю без бульбашок та додати біле сухе вино. Але в цьому випадку коктейль буде називатися просто Kir, а не Kir Royal.

Складники:

  • пляшка холодного шампанського чи ігристого вина
  • 4 ст. ложки варення з чорної смородини

Приготування:

Варення протираємо через дрібне сито, щоб позбавитися кісточок і шкірок. У кожен келих додаємо по 2 чайні ложки варення та заливаємо холодним шампанським. Вуаля!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.