Духм'яні булочки, рум'яні паляниці, житні хліби та вершкові круасани, хрусткий багет, зерновий хліб – в Києві печуть фантастичний хліб на будь-який смак. Популяризатор української кухні, співавтор книги Cooking in the Wild (проєкт "Топот" про виживання кухарів у дикій природі), шеф кухар Fairmont Grand Hotel Kyiv Ігор Мезенцев радить найкращі пекарні Києва.
Спельта
"Спельта" — пекарня-бістро на Подолі, створена шеф-кухарем Іллею Сьоміним. Заклад спеціалізується на ремісничому хлібі тривалої ферментації, круасанах і сніданках.
"Дуже люблю це місце. Особливо мені подобається відкрите вікно, яке виходить на вулицю, де можна побачити, як працює пекарня. Навіть о 5-й ранку можна спостерігати, як Оля Грінчук разом із Іллею замішують тісто. Вибір виробів вражає. Мої улюблені — це "Круадог" та "Тебіркес"".
Марчук хліб
Марчук Хліб — пекарня на Подолі, створена Владиславом Марчуком і Юлією Пугач. Вони використовують власний млин для щоденного помелу борошна, а хліб випікають на камені після холодної ферментації.
"Нова пекарня, куди мені подобається приводити людей, особливо коли Влад із дружиною проводять екскурсії пекарнею та показують свій млин. Мої улюблені вироби — це "Булочка з маком" та "Даніш із крем-сиром і смородиною"".
Pate
"Мені, на жаль, мало відомо про засновників та секрети виробництва, але те, що тут роблять, — це для мене найвищий рівень. Спробувати випічку можна у трьох закладах, але найбільше подобається в 16.coffee. Мої улюблені вироби — шосон із яблуком та равлик із фісташкою".
Завертайло
"Завертайло" — пекарня на Подолі, де готують ремісничий хліб на заквасці, авторську випічку та сніданки.
"Засновники Анна й Станіслав Завертайло також створили мережу "Honey", відому десертами та натуральним вином. Обидва заклади вирізняються якісними продуктами та затишною атмосферою. Це один із найважливіших пунктів, які я показую людям та гостям міста. Мої улюблені вироби — це круасани: "Малина-маскарпоне" та "З кизилом"".
Marigold
Marigold — новий ресторан у Fairmont Grand Hotel Kyiv, де українські традиції поєднуються із сучасними гастрономічними трендами.
"Раджу спробувати круасан із шоколадним маслом або круасан із "Лікарською" ковбасою. Проєкт пекарні ще на стадії будівництва, але вироби вже доступні в меню ресторану".
Витач
"Витач" — реміснича пекарня в селі Витачів на Київщини, заснована родиною Собків. Тут випікають хліб на дровах за традиційними рецептами. Заклад відомий підтримкою ЗСУ та неймовірними краєвидами на Дніпро, що додають особливої атмосфери.
"Дуже цікаве місце з неймовірною піччю. Хліб набуває неповторного аромату завдяки випіканню на дровах. Мої улюблені вироби тут — твіст із маком і лаймом та сінабони".
Bakehouse
Bakehouse — найбільша артизанальна пекарня в Україні, заснована Анною Макієвською та Юлією П’ятницькою. Вони спеціалізуються на хлібі та випічці тривалої ферментації на заквасці, а також активно популяризують професію пекаря. Команда з 80 осіб працює з безкомпромісним акцентом на якість, використовуючи добірні інгредієнти як локального, так і світового походження.
"Щоразу, коли буваю в Goodwine або Garage, обов’язково щось купую. Випічка тут дуже високого рівня. Мої улюблені вироби — "Даніш із рікотою та шпинатом" та "Шосон Гаражний із кислим яблуком і корицею"".
Сільпо Хліб
Цей пункт для тих, хто хоче смачну випічку або хліб, але не має можливості їхати за ними в один з перелічених вище закладів. Випічку можна знайти в мережі маркетів "Сільпо". Якість всюди однакова, що демонструє високий рівень майстерності.
"Мій вибор щоразу — це гречаний хліб або рулет із маком".
Mari
Mari — невеликий заклад у Києві, натхненний сімейними традиціями.
"Засновниця Альона Верещак створила місце, де кожен може відчути домашній затишок і насолодитися випічкою, приготовленою з любов’ю. Заклад названий на честь її бабусі Марії, яка передала свою любов до кулінарії та сімейного тепла. У Альони не було досвіду відкриття або роботи в інших закладах — це її перший проєкт. Вона родом із Донецької області.
Мої улюблені вироби — пиріжки з маком та яблуком. Обов’язково до візиту мешканцям "Файна Таун".
Під час повномасштабного вторгнення Ігор Мезенцев продовжує занурювати у гастрономічну культуру України міжнародних експертів, серед яких, зокрема, – кулінарна журналістка Фелісіті Спектор. Фелісіті пише про пекарні світу і зараз працює над книгою, в якій буде окрема глава, присвячена пекарням Києва.