До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових колаборацій Анджело Бадаламенті та Девіда Лінча

Композитор Анджело Бадаламенті за своє життя створив десятки музичних творів. Він залишив по собі чи не найяскравіші звукові пейзажі, мелодії до кіно та культові партитури. Однак найбільше Бадаламенті відомий своєю співпрацею з режисером Девідом Лінчем. Їхня багаторічна робота почалася ще в середині 1980-х років, коли на екрани вийшов фільм "Синій оксамит". Відтоді Бадаламенті записав саундтреки майже до кожного проєкту Лінча. В цьому матеріалі згадуємо декілька найкращих із них.

Blue Velvet у фільмі "Синій оксамит", 1986

Реклама

Бадаламенті розпочинає цю композицію як недбалу лаунж-пісню, з дзвінким саксофоном і біт-ритмом, перш ніж перейти до темперованого та напруженого звучання. Цей трек ідеально поєднує джазову нуарну атмосферу й чисту баладу, у такий спосіб відбиваючи лейтмотив усього фільму Лінча.

Falling, саундтрек до серіалу "Твін Пікс", 1990

Низькі гітарні акорди та вільна мелодія свистячого синтезатора Бадаламенті імітують бурхливі джерела великих гір Твін Пікс. Окрім того, музика передає, що відбувається щось зловісне, говорить про загрозу, яка нависла над містом. Цікаво, що цей трек став попгітом і потрапив у Топ-20 Alternative Airplay Billboard.

Саундтрек до фільму "Твін Пікс: Вогню, іди зі мною", 1992

Вступні титри фільму "Твін Пікс: Вогню, іди зі мною" — білі лінчівські літери без засічок на тлі синювато-білого телевізійного шуму — важливі маркери, які повідомляють глядачу про те, яким буде цей фільм-приквел. Їх супроводжує переосмислення Бадаламенті класичної теми "Твін Пікс". Це джазова балада в стилі Майлза Девіса з трубою від Джима Гаймса, сповільнена до наркотичного рівня. Цей трек якнайкраще дає зрозуміти, наскільки кмітливим був Бадаламенті як композитор.

Dark Spanish Symphony у фільмі "Дикі серцем", 1990

Dark Spanish Symphony є одним із найкрасивіших музичних творів для екрана, коли-небудь написаних. Коли Сейлор і Лула мандрують пустелею на заході сонця, трек ідеально обрамляє момент, створюючи незабутні враження від побаченого. Попри те що Бадаламенті написав дуже мало саундтреків у цьому фільмі порівняно з деякими іншими творами Лінча, композиції в ньому справді шедевральні.

Dance of the Dream Man в серіалі "Твін Пікс", 1990

Серіал "Твін Пікс" славиться багатьма речами, але його саундтреки стали одними з найвідоміших деталей франшизи. Анджело Бадаламенті створив знакове джазове, моторошне та ностальгійне звучання для цієї саги. В той час як треки Falling і The Laura Palmer's Theme за останні десятиліття набули статусу класики, композиція Dance of the Dream Man стала фаворитом серед глядачів завдяки своєму легкому та грайливому звучанню.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.