До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стиль героїв у фільмах Девіда Лінча

Девід Лінч — один із найвидатніших режисерів свого покоління. Його фільмографія є нескінченним джерелом натхнення як для дизайнерів, так і для всіх шанувальників його творчості. Від тренча агента Купера і вбрань Одрі Горн у "Твін Пікс" до блискучих туфель Дороті Валленс у "Синьому оксамиті" і пітонового піджака Сейлора Ріплі в "Диких серцем" — Лінч не просто створює вічне кіно, але і транслює у своїх роботах позачасові модні тенденції. У день народження режисера Vogue UA розбирає культові образи героїв його фільмів.

Девід Лінч

"Дикі серцем"

Костюми героїв стрічки "Дикі серцем" — це ціла збірка fashion statements. Лора Дерн, яка зіграла Лулу Пейс Форчун, постійно з'являється в образах, які від сезону до сезону можна побачити на головних подіумах Тижнів моди. Боді, приталені речі, мереживо, шкіра, анімалістичні принти, шпильки та червона помада — хоч би в чому буде Лула, вона завжди має привабливий і претензійний вигляд. Яскраво-рожева міні та сукні в горошок з 1950-х — цього сезону будуть особливо актуальними.

Реклама

<b>lula</b>

Головний модник фільму — Сейлор Ріплі, коханець Лулу, роль якого виконав Ніколас Кейдж. Найчастіше він з'являється в total black образі, із зачесаним назад волоссям і окулярами Ray-Ban Olympian II. Але найбільш культовою річчю в його гардеробі є пітоновий піджак. Радимо звернути на нього увагу, адже зміїний принт вже кілька сезонів поспіль видніється в багатьох колекціях: від Gucci і Marni до Off-White і MSGM.

Кадр з фільму "Дикі серцем", 1990

Ізабелла Росселіні, колись найбільш високооплачувана модель у світі, грає Пердіту Дюранго, подругу Сейлора. Хоча в Пердіти не менш яскравий гардероб, ніж у Лули, головний і незмінний її аксесуар — брови. Густі, широкі й темні — все, як люблять і сьогодні.

Кадр із фільму "Дикі серцем", 1990

"Синій оксамит"

Коли Дороті Валленс потрапляє у пастку злочинного світу, вона використовує свою жіночу силу й почуття стилю, щоб звабити чоловіків на своєму шляху. Як можна здогадатись із назви, синій оксамит — її улюблена тканина. Довгий халат і повна блискіток сукня мають особливо елегантний вигляд і вдало підкреслюють характер героїні. Як і у фільмі "Дикі серцем", у Ізабелли Росселіні, яка зіграла Дороті, неабиякий б'юті-образ: яскраві блакитні тіні та червона помада ще ніколи не були такими ефектними.

<b>blue velvet</b>

"Твін Пікс"

Легендарний серіал 1990 року одразу став культовою класикою. Однією з причин такого успіху є незвичне використання костюма. Оригінальний стиль героїв, здається, буде актуальним завжди, і можна розбирати образи ледь не кожного персонажа.

Кадр із серіалу "Твін Пікс"

Першим художником костюмів шоу була Патриція Норріс, яка отримала "Еммі" за роботу над пілотним епізодом серіалу. Сара Марковіц взяла участь у створенні костюмів двох сезонів серіалу й адаптувала ідеї Норріс завдяки її інструкціям. Норріс і Марковіц об'єднали класичну американу (шкіряні куртки в стилі 1950-х, робочий одяг в клітинку, уніформу чирлідерів) із типовим зовнішнім виглядом кінця 1980-х років (в'язані трикотажні вироби з великими візерунками і гумки для волосся).

Кадр із серіалу "Твін Пікс"

Образ, який вони створили, був позачасовим, що вказувало на універсальність американського життя в маленькому містечку, і водночас дуже специфічним, що передавало самобутність бачення Девіда Лінча. Стиль "Твін Пікс" дуже впізнаваний. З першої серії шоу глядачі зациклювалися на зовнішності своїх улюблених персонажів, і Одрі Горн була фавориткою через її невичерпні ідеї поєднання светрів і спідниць. Стиль Одрі миттєво став культовим, адже в серіалі Лінча він перестав бути класичним. Наразі він досі в моді і втілює вінтажну тенденцію 2000-х років.

Кадр із серіалу "Твін Пікс"

Інші персонажі, чия зовнішність здавалася натоді незграбною і навіть комічною, наприклад, дівчина по сусідству Донни, портьє Люсі або Пані з поліном, тепер мають ефектний вигляд у колекціях модних брендів. Грубий візерунчастий трикотаж, який носили Люсі, шериф Трумен і багато інших персонажів шоу, — яскравий приклад естетики хюґе, поняття, що означає відчуття затишку і добробуту. А окуляри та багатошаровість образів Пані з поліном — чиста естетика Prada.

Кадр із серіалу "Твін Пікс"

На перше око може здатися, що в образі головного героя, агента Купера, немає нічого особливого. Але це не зовсім так. Гладко зачесане волосся, ідеально випрасуваний чорний костюм, бежевий класичний тренч і відсутність аксесуарів — насправді герой Кайла Маклаклена є уособленням ледь не альтер его самого Лінча.

Кадр із серіалу "Твін Пікс"

Хай то "Твін Пікс", "Синій оксамит" чи "Дикі серцем", головне, що вдається Лінчу досягти у всіх своїх роботах — це створити відчуття краси та надприродного, що ховається під банальними речами. Режисер безпрецедентно транслює свої погляди на реальність, саме тому йому вже вдалося залишити слід не тільки в кінематографі, а й у fashion-індустрії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.