До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових пісень Ніни Сімон

Від переосмислення шотландських народних пісень до власноруч написаних гімнів про громадянські права, Ніна Сімон зробила величну кар’єру.

Ніна Сімон, 1969
Ніна Сімон, 1969

Реклама

Ніна Сімон була блискучою співачкою, виконавицею і піаністкою. Від класики, госпелу, джазу, блюзу, ритм-енд-блюзу, фолку до рок-н-ролу й попмузики — у її виконанні все це звучало неймовірно потужно й емоційно. Їй до того ж вдалося довести хибність міфу про кількість і якість, випустивши понад 40 високоякісних альбомів між 1958 і 1974 роками. Постійна особистісна еволюція допомогла Ніні Сімон залишатися актуальною протягом десятиліть. Як жінка, вона відчувала себе змушеною підняти свій голос проти дискримінації та узагальнень, жертвами яких стали жінки її спільноти. В день народження Ніни Сімон згадуємо видатні пісні, які вважаються одними з її найкращих.

Feeling Good

Ця пісня є синонімом імені Ніна Сімон. Пісню спочатку написали Ентоні Ньюлі та Леслі Брікусс для мюзиклу TheRoaroftheGreasepaintTheSmelloftheCrowd у 1964 році. Кавер на пісню відтоді зробили чимало виконавців, але жодна з їхніх версій не могла зрівнятися з легендарним виконанням Сімон. Ця пісня увійшла до її до альбому 1965 року I Put A SpellOnYou.

I Put a SpellOn You

Знову чудова кавер-версія пісні, яку 1956 року написав і виконав ДжелейсіГокінс, він же Screamin' Jay. Версія Ніни Сімон 1965 року повністю відрізнялася від версії Гокінса. Вона була витонченою, мелодійною та стильною і звучала майже як інша пісня. Глибокому похмурому голосу Сімон передує потужна басова лінія, яка миттєво справляє враження на слухачів.

I Love(s) You Porgy

Ця пісня була оригінально взята з опери "Поргі та Бесс" 1935 року. І саме з цією піснею Ніна Сімон вперше відчула смак перемоги. Після того, як у 1951 році її відмовили в Інституті музики Кертіса через расистські мотиви, Сімон була розбита горем і розчарована. Хоча вона стала улюбленицею в клубах, де виступала, її мрія стати класичною піаністкою переслідувала її. Утім, її дебютний альбом 1959 року LittleGirlBlue змінив її долю за секунду. I Love(s) YouPorgy у виконанні Сімон — це легка джазова версія, яка досліджує сильні сторони її голосу в найелегантніший спосіб.

Mississippi Goddam

Ця пісня свідчить про безпосередню участь співачки в Русі за громадянські права. Одна з небагатьох пісень, написаних Сімон, вона була випущена в її альбомі 1964 року NinaSimoneinConcert — компіляції з трьох концертів, які вона дала в Карнегі-Голлі раніше того ж року. Сімон вразили та схвилювали новини про арешт Мартіна Лютера Кінга. Відтоді вона спрямувала свою музику на політику та обов’язково використовувала свою творчість для здійснення соціальних змін. Пісню було складено на честь ще одного борця за громадянські права Медгара Еванса, який був убитий терористичною групою Ку-клукс-клан.

MyBabyJustCaresFor Me

Джазовий стандарт, який спочатку був написаний Волтером Дональдсоном і Гасом Каном для кіноверсії музичної комедії Whoopee! 1930 року. Майже через три десятиліття Ніна Сімон зробила кавер на пісню, й він увійшов до її дебютного альбому LittleGirlBlue. Лише в 1987 році пісня отримала належне визнання і принесла Сімон сотні доларів. Використана в рекламі парфумів, пісня познайомила Сімон з новим колом аудиторії та подарувала їй розкіш вибірково виступати впродовж наступних кількох років. Сімона продемонструвала свої неймовірні навички фортепіано в цьому треку, що зробило його ще особливішим.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.