До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг, натхнених Карпатами

Українські Карпати — це, безумовно, місце сили, енергії, позитиву, доброзичливих людей, стрімких річок, мальовничих вершин. Край, де з трепетом оберігають традиції та давні знання. Тут можна підзарядити свою "внутрішню батарею", а можна зустріти справжніх мольфарів чи написати книгу. Отож вашій увазі 5 книг, натхнених Карпатами.

Українські Карпати, початок ХХ ст.
Українські Карпати, початок ХХ ст.

Реклама

"УКРАДЕНЕ ЩАСТЯ", ІВАН ФРАНКО

"Украдене щастя" — п’єса українського класика Івана Франка, дія якої відбувається у гірському селі на Галичині. Сюжет твору розповідає про долі трьох людей, у яких украдено щастя — і в Анни, і в Михайла, і в Миколи. Але його тут і не було з самого початку. Брати украли щастя у сестри Анни та її Михайла. Михайло вкрав щастя у Миколи, а тогочасне суспільство вкрало щастя в усіх трьох героїв. І навіть якщо ви читали п’єсу в шкільні роки, її абсолютно доречно перечитати зараз, щоб відкрити для себе нові сенси, розібрати психологічні портрети героїв, проаналізувати їхні вчинки та насолодитися багатством мови видатного українського драматурга.

"ТІНІ", МАРІЧКА КРИЖАНІВСЬКА

Марічка Крижанівська — молода львівська авторка, якій вдалося створити захопливий гуцульський детектив. Книга написана в Карпатах і повністю пронизана гірським колоритом. Події відбуваються в трьох часових лініях: прадавні часи, що відображають карпатську міфологію, друга лінія — зйомки легендарного фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, які тут передані з документальною точністю, третя лінія — наш час, в якому відбувається розслідування вбивства головної героїні фільму, Марічки Гутенюкової. Хто головний лиходій, а хто жертва, хто і в який спосіб долучився до відновлення світового ладу — щоб усе це остаточно з’ясувати, варто добратися до останніх сторінок "Тіней", де на вас очікує здивування.

"У НАС, ГУЦУЛІВ. СІМ КНИЖОК", ЛЮБА-ПАРАСКЕВІЯ СТРИНАДЮК

"У нас, гуцулів. Сім книжок" — це збірка прози справжньої гуцулки Люби-Параскевії Стринадюк, яка родом із верховинського села. У своїх оповідях авторка веде мову від першої особи, сама є головною героїнею і своєрідним спостерігачем, що описує світ довкола. Вона розповідає про спогади з дитинства, гуцульський побут, про свою родину, сусідів. Ці розповіді гуцулки про гуцулів — часом емоційні, ліричні і завжди об’єктивні. І якщо раптом ви не чули гуцульської мови, то ця книга — чудова можливість із нею познайомитись і нею насолодитися.

"ЗНАКИ КАРПАТСЬКОЇ МАГІЇ. ТАЄМНИЦЯ СТАРОГО МОЛЬФАРА", ГРОМОВИЦЯ БЕРДНИК, АНАСТАСІЯ СТЕФУРАК

Всі ми знаємо про мольфарів, хранителів карпатської мудрості, але не кожному доводилося з ними спілкуватися. А от авторка, Громовиця Бердник, багато років підтримувала дружні стосунки з Михайлом Нечаєм — відомим мольфаром і майстром Традиції. Їхні відкриті розмови лягли в основу цієї книги та доповнені роздумами письменниці про мольфарство в контексті світової шаманської практики. Не менше захоплюють ілюстрації Анастасії Стефурак, які тонко і магічно підсилюють текст. Із перших сторінок книга огортає і переносить у мандрівку, де все так реалістично, що неможливо відірватися, — і шум Черемоша, і гул трембіт.

"ГУЦУЛЬЩИНА", ВОЛОДИМИР ШУХЕВИЧ

"Гуцульщина" Володимира Шухевича — це дуже об’ємна книга (понад 1200 сторінок), можна сказати, енциклопедія гуцульського краю. Тут зібрані унікальні факти про традиційне життя гуцулів, їхні буденні заняття, промисли, одяг, про звичаї та культурне життя, релігію та міфологію. Якщо ви у захваті від святкових репортажів із Криворівні, вам слід звернути увагу на цю фундаментальну працю про Гуцульщину, щоб осягнути усе багатство культури Українських Карпат. Книга також доповнена ілюстраціями національного гуцульського одягу, розписами писанок, роботами різьбярів і може стати цінною окрасою вашої бібліотеки.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.