До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найуспішніші фільми в історії премії "Оскар"

Від блокбастерів, які приголомшили членів Американської кіноакадемії, до стрічок, які здобули п’ять найважливіших статуеток — у цьому матеріалі розповідаємо про найуспішніші фільми в історії кінопремії "Оскар".

Фільми, які отримали найбільше премій "Оскар"

Три фільми разом тримають рекорд за кількістю виграних "Оскарів" — вони здобули перемогу в 11 категоріях.

Реклама

"Бен-Гур", 1959

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Бен-Гур", 1959

Успіх епопеї Вільяма Вайлера був передбачуваним: його номінували у 12 з 15 категорій, і одразу було зрозуміло, що перемогу він здобуде у більшості з них. Можливо, члени академії реагували на нові виклики індустрії. А може, просто любили Вайлера — це була його третя перемога в категорії "Найкращий режисер", після фільмів "Місіс Мінівер" (1942) і "Найкращі роки нашого життя" (1946).

"Титанік", 1997

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Титанік", 1997

Якби Кім Бейсінгер не випередила 87-річну Глорію Стюарт, отримавши статуетку за "Найкращу жіночу роль другого плану" у фільмі "Таємниці Лос-Анджелеса", "Титанік" отримав би рекордну кількість "Оскарів", зокрема у категоріях "Найкращий режисер" та "Найкращий фільм". Фільм здобув 11 статуеток із 14 номінацій — Кейт Вінслет не стала найкращою актрисою року, Леонардо Ді Капріо навіть не був номінований у категорії "Найкраща чоловіча роль", а найкращий грим того року дістався "Людям в чорному". На церемонії відбувся суперечливий момент, коли режисер Джеймс Кемерон виголосив: "Я король світу", — цитата Джека, героя Ді Капріо, яку він сказав на носі корабля. Критики вважали це зарозумілістю; інші були переконані, що це справедливо, враховуючи, яким пристрасним проєктом був "Титанік" і як йому пророкували провал.

"Володар перснів: Повернення короля", 2003

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Володар перснів: Повернення короля", 2003

Члени кіноакадемії щедро нагородили не так фінальну частину епічної адаптації Дж. Р. Р. Толкіна Пітера Джексона, як усю трилогію, яка стала еталоном жанру. Фільм переміг у всіх 11 категоріях, у яких був номінований; лише його дивовижне виключення з кінематографічної лінійки завадило йому стати фільмом, який отримав найбільшу кількість статуеток "Оскар" усіх часів. Як і раніше, це єдиний фільм в історії премії "Оскар", який був номінований у більш ніж 10 категоріях і переміг у всіх, включно з "Найкращий фільм".


Фільми, які отримали п'ять головних премій "Оскар"

Три фільми в історії забрали додому так звану "Велику п’ятірку" — нагороди в категоріях "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкраща чоловіча роль", "Найкраща жіноча роль" та "Найкращий сценарій" (адаптований або оригінальний).


"Це сталося якось вночі", 1934

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Це сталося якось вночі", 1934

"Це сталося якось вночі" фактично винайшов жанр ситкому. В ньому знялися різнопланові актори — Клодетт Кольбер у ролі спадкоємиці-втікачки та Кларк Ґейбл в образі газетного репортера-невдахи. Френк Капра став переможцем у номінації "Найкращий режисер". У категорії "Найкраща чоловіча роль" переміг Ґейбл, а у категорії "Найкраща жіноча роль" — Кольбер. Цікаво, що того вечора Кольбер була у потязі й мала вирушати у відпустку до Нью-Йорка; її привезли назад до готелю Biltmore у колясці поліцейського мотоцикла, щоб вона забрала свою нагороду.

"Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Пролітаючи над гніздом зозулі", 1975

Двічі програвши в категорії "Найкраща чоловіча роль" протягом попередніх років — він не отримав статуетки за ролі у фільмах "Останній наряд" і "Китайський квартал", — Джек Ніколсон нарешті здобув "Оскара" за роль Рендла Макмерфі, харизматичного шахрая, який потрапляє до психіатричної лікарні. У своїй промові він подякував першому агенту, який сказав йому, що він "не має права бути актором". Проте найзворушливішу промову вечора виголосила Луїза Флетчер, яка зіграла медсестру Ретчед і отримала нагороду за "Найкращу жіночу роль": вона зі слізьми вшанувала своїх глухих батьків мовою жестів.

"Мовчання ягнят", 1991

Кадр з фільму
Кадр з фільму "Мовчання ягнят", 1991

Фахівці назвали оскарівські перегони 1991-го наймасштабнішими за останні роки через багатогранність номінантів у категорії "Найкращий фільм". Стрічка "Мовчання ягнят" протистояла мультфільму "Красуня і чудовисько", трилеру "Джон Ф. Кеннеді. Постріли в Далласі", гангстерській біографії "Багсі" та сентиментальній драмі "Володар припливів". Зрештою перемогу здобув фільм Джонатана Деммі, зокрема завдяки оскароносним виступам Ентоні Гопкінса в ролі серійного вбивці Ганнібала Лектера та Джоді Фостер у ролі Клариси Старлінг, агентки ФБР, яка прагне проникнути в його розум. Нагорода Гопкінса була особливою несподіванкою, оскільки критики вважали абсолютним фаворитом Ніка Нолті у ролі психологічно травмованого вчителя у "Володарі припливів".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.