КУПИТИ КВИТКИ

8 найцікавіших фільмів жовтня

Серед головних кінопрем'єр жовтня — багато гучних фільмів: боді-горрор "Субстанція" з Демі Мур та Маргарет Квеллі, довгоочікуваний "Джокер", сатира про становлення Дональда Трампа "Учень. Історія Трампа" та ще багато цікавого.

"Колір граната"

Реклама.

До 100-річчя з дня народження режисера Сергія Параджанова, яке весь світ за ініціативи ЮНЕСКО святкує цьогоріч, компанія "Артхаус Трафік" покаже в Києві відреставровану версію культового фільму "Колір граната". Стрічка, знята в 1969 році у Вірменії, розповідає про життя вірменського поета Саят-Нова, від дитинства до смерті. Фільм був відреставрований фондом Мартіна Скорсезе спільно з Cineteca di Bologna, а світова премʼєра оновленої версії відбулася на Каннському кінофестивалі у 2014 році.

3 жовтня

"Джокер"

У другій частині "Джокера" Артур Флек потрапляє у психіатричну лікарню Аркхем, де знайомиться з професоркою Гарлін Квінзел. Вони шалено закохуються одне в одного. Тим часом окружний прокурор Готема Харві Дент порушує справу проти Артура через його попередні дії, і Гарлін вживає заходів, щоб урятувати коханого. До ролі Джокера повертається Гоакін Фенікс, який блискуче зіграв антигероя коміксів DC у першій частині 2019 року та здобув "Оскар", тоді як роль Гарлі Квінн, його коханої та напарниці, цього разу виконує Леді Ґаґа.

4 жовтня

"Субстанція"

Головна героїня "Субстанції" Елізабет Спаркл (Демі Мур) — справжня суперзірка, яка веде популярне фітнес-шоу, допоки продюсер не вирішує знайти молодшу заміну. І тоді в житті Елізабет з’являється "Субстанція" — загадковий препарат для реплікації клітин, що створює кращу версію людини. Коли жінка починає робити ін'єкції, з її тіла народжується Сью — нова, молода і прекрасна версія Елізабет, і після цього фільм перетворюється на жахаючий і водночас іронічний боді-горрор про ставлення до старіння та краси.

На Каннському кінофестивалі стрічка режисерки Коралі Фаржа здобула приз за найкращий сценарій.

10 жовтня

"Учень. Історія Трампа"

Картина скандинавського режисера Алі Аббасі розповідає історію становлення в політиці та бізнесі одіозного Дональда Трампа. Події відбуваються в Нью-Йорку у 70-80-ті роки, коли молодий Дональд (Себастіан Стен) наймає одіозного адвоката Роя Кона (Джеремі Стронг): Дональд хоче врятувати імперію батька, девелопера Френка Трампа, і побудувати власну — і величезну роль у цьому зіграє саме Рой Кон. Фільм створений за сценарієм американського журналіста Гебріеля Шермана, відомого своїми викривальними матеріалами.

Світова прем’єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі

17 жовтня

"Сірі бджоли"

Екранізація однойменного роману Андрія Куркова. Події фільму Дмитра Мойсеєва відбуваються в селі на сході Україні, що розташоване в "сірій зоні". У ньому залишилося двоє мешканців — вони вороги дитинства, колишні шахтарі, політичні погляди яких категорично розходяться. Чоловіки (їхні ролі блискуче втілили Віктор Жданов та Володимир Ямненко) намагаються продовжити життя в місці, яке для цього мало пристосоване. Проте все змінюється, коли в селі з'являється російський снайпер.

У межах фестивалю Київський тиждень критики, 17-23 жовтня

"День як день"

Документальна стрічка Романа Блажана розповідає про долю села Ягідне на Чернігівщині, що було окуповане в березні 2022 року і перебувало в окупації 27 днів. Фільм простежує, як мешканці намагаються повернутися до нормального життя: діти граються у війну, дорослі коливаються між бажанням жити далі та потребою пам'ятати. Через особисті історії селян розкривається колективний досвід полону, сила людської солідарності та складний процес зцілення громади. Стрічка була показана на Мюнхенському фестивалі та Міжнародному фестивалі незалежного кіно в Буенос-Айресі.

У межах фестивалю Київський тиждень критики, 17-23 жовтня

"Час жити"

Романтична комедія ірландського режисера Джона Кроулі ("Бруклін", ""Щиголь"). За сюжетом, успішна шеф-поварка Альмут (Флоренс П'ю) випадково збиває автівкою Тобіаса, і це стає початком красивої, хоча й дуже нетипової любовної історії. Спродюсував фільм Бенедикт Камбербетч, а світова прем'єра стрічки "Час жити" з успіхом пройшла на кінофестивалі в Торонто на початку вересня.

24 жовтня

"БожеВільні"

Події фільму Дениса Тарасова відбуваються у 70-ті роки минулого століття в Києві. Головного героя — молодого, творчого, волелюбного Андрія Довженка (Костянтин Темляк), який спілкується українською мовою та слухає "небажану" музику, — відправляють до психіатричної лікарні. Там він з'ясовує страшну правду — обвинувачуваним за статтею "антирадянська діяльність" приписують вигаданий в кабінетах КДБ діагноз — "млявоплинна шизофренія". Андрій потрапляє в пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

Світова премʼєра фільму "БожеВільні" відбулася 13 жовтня на Варшавському кінофестивалі, де стрічка здобула cпеціальну згадку в межах конкурсу 1-2 COMPETITION.

31 жовтня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.