До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 ароматів з нотами землі

До дня Землі обираємо відповідні аромати так, із нотами землі.

Фото: архів VOGUE

"Взимку, перед початком повномасштабного вторгнення, я брав участь в арт-проєкті "Земля: Неймовірна Україна" на ВДНГ, — розповідає ольфактолог, парфумер Богдан Зубченко. — Експозиція досліджувала все, що пов'язано із землею, — від сільського господарства до геології. Мій корнер мав маркування "ВІДЧУВАТИ". Тоді я зробив серію ароматів з різними кліматичними зонами України — степ, сад, озера, річки. А центральним ароматом був запах петрикора та геосміна, запах чорнозему".

Реклама

Сьогодні складно навіть підібрати слова, щоб описати, яку гаму емоцій викликають слова "українська земля". Просто один факт: Через російську агресію Україна є нині найбільш замінованою державою світу — близько 176 000 квадратних кілометрів території. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець 28 лютого 2024 в ефірі Українського Радіо. Втім, зараз про парфумерію.

Earth, Loewe, з нотами груші, трюфелю, мімози та фіалки

Одразу дисклеймер: ноти землі не існує. Тема ґрунту, — це завжди реконструкція, певна ольфакторна ілюзія, збірний образ. Щоб відтворити відчуття землі, парфумери використовують ноти кремнію, який дає злегка припилене, мінеральне відчуття, теми моху та прілого листя — вони ідеальні, коли треба передати відчуття вологої землі. Пліснява та гриби — теж відомі ілюзіоністи. Приклад — класика Tom Ford Black Orchid з нотою трюфеля та незацукрених пачулів.

Ветивер — це нота з картопляним або арахісовим підтоном, яка дає відчуття сухої землі.

Ветівер

А ось пачулі — це волога земля в її чистому ольфакторному вираженні, — пояснює Богдан Зубченко. "Часто, коли люди нюхають ефірну олію пачулі, — розповідає Богдан, — вони відчувають підвал, плісняву, старий підвал, готичний замок тощо. Пачулі відіграють неабияку роль у шипровому акорді, бо створюють специфічний "осінній" підтон: землиста, солонувато-листяна нота".

Пачулі

Класична французька пара — це жасмин і троянда, але ветивер і пачулі — не менш канонічне поєднання.

"Відчуття землистості та пилу може дати гальбанум, рослина з роду ферулових, — говорить Зубченко. — Він схожий на парасольки, як кріп або фенхель. У певних поєднаннях гальбанум створює ефект пилу, прибитого дощем.

Гальбанум

Класичним прикладом такого аромату може слугувати Grey Flannel від Geoffrey Beene (гальбанум, фіалка, альдегіди), випущений майже 50 років тому. Він є прообразом легендарного Dior Fahrenheit, тільки без молекули Iso E Super

Grey Flannel, Geoffrey Beene

Ще одна нота, яка дає ольфакторну ілюзію вологого ґрунту, — геосмін. Ця добре відома речовина має дуже потужне звучання, вона відтворює запах петрикору (грец. хpetra — "камінь" і ichor — "кров богів") — аромату після дощу. Цей аромат виникає з олій рослин, що потрапили в ґрунт у період посухи. Коли від дощу земля намокає, вони вивільняються разом зі сполукою під назвою геосмін. "Парфумери додають геосмін до складу своїх композицій в мінімальному розведенні, бо він дуже потужний і миттєво зчитується — пояснює Богдан. — Всі живі істоти відчувають геосмін і розуміють, що треба рухатися туди, де він. Ми, люди, на рівні рептильного мозку, відчуваємо його теж, адже ця молекула говорить: є вода, — і є життя".

Подібні на геосмін за звучанням — ефір ґрунту, терасол; вони використовуються для створення ґрунтового запаху, який пахне чорноземом, — додає парфумер.

Ще одна неочевидна нота, яка дає відчуття землистості, — це буряк. "Коли ми ріжемо сирий буряк, то відчуваємо солодкуватість і вологу, як чорнозем, ноту, — каже Богдан Зубченко. — Це фруктово-землиста нота, бо хороший стиглий буряк має відчутну солодкість". Приклади таких ароматів — це Diptyque Kyoto та Rouge, Comme des Garcons. Fun Fact: останній легко загуглити за запитом "Ком де Гарсон Борщ".

Kyoto, Diptyque
Rouge, Comme des Garcons

"Важливий напрям (частіше використовується в авторській і нішевій парфумерії, яка йде всупереч зі звичними трендами) — аромат вологого ґрунту, землі, просякнутої розталими снігами, вологих мохів або мокрих стін великого міста, — розповідає Богдан. — Трапляється, що подібні ноти доповнюють традиційний букет. Наприклад, в ароматі DYVO українського бренду BZ Parfums Bohdan Zubchenko since 1993 нота вологї землі доповнена темою гіацинту.

DYVO, BZ Parfums Bohdan Zubchenko since 1993

Найбільш відомий та популярний в світі аромат землі — Terre d'Hermes, — як ясно з назви, це земля Hermès (про те, як правильно вимовляти назву цього бренду, прочитайте в матеріалі VOGUE).

Terre d'Hermès (2006) — дітище парфумера Жана-Клода Еллена. За що останнього обожнює весь світ, можна прочитати тут. Що ж до Terre d'Hermès, то свого часу це була парфумерна сенсація. Еллена обійшовся без жодної квіткової ноти, працюючи над ним. За задумкою парфумера, аромат мав давати відчуття ґрунту під ногами. Щоб підсилити цю метафору, Еллена використав так звану перевернуту піраміду, коли парфум починає розкриватися саме базовими нотами. Згодом відкриваються "верхушка" і "серце", а потім знову відчутна база.

До композиції увійшли ноти кремнію, що символізували землю. Це мало означати: чоловік, який обирає цей аромат, міцно стоїть на ногах, що відчуває зв'язок із корінням, по-хорошому заземлений. Аромат став культовим; є люди, які не зраджують йому протягом років. У складі компонентів також перець, ветивер і кедр.

Terre d'Hermes Parfum, Hermès

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.