До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Парфумер, естет і геній: Жан-Клод Еллена

7 квітня свій день народження святкує видатний парфумер Жан-Клод Еллена, легенда в світі ароматів. Йому виповнюється 75 років. Розповідаємо, що потрібно знати про одного з головних творців сучасності.

Реклама

Ім'я Жан-Клода Еллена в парфумерному світі вимовляється з особливою повагою. Це один з найінтелігентніших митців, сила обдарування якого дала йому славу та свободу творчості. В 1990-му він став одним із засновників парфумерної бібліотеки-архіву Osmothèque у Версалі.

Підхід

"Я переконаний, що аромати повинні мати форму, характер, бути щедрими, чуттєвими будити фантазію та мати ефект несподіванки. Неможливо звести їх до рівня товару", — говорив Еллена.

У нього прекрасне почуття гумору та гедоністичний підхід до життя. Це неминуче накладає відбиток на його твори: вони завжди розкішні, але дуже інтелігентні. Вони ніколи не бувають вульгарними, грубими або надто гучними. Якщо проводити паралелі з художніми техніками, це не монументальний живопис, а ніжні акварелі, які потребують певного інтелектуального рівня та досвіду від користувача.

Рушійні сили його творчості — емоції, цікавість та задоволення. "Задоволення — егоїстичне. Розкіш — те, чим можна ділитися. Мета парфумерії, так само як і будь-якого іншого виду мистецтва, – створювати об'єкти, що пробуджують чуттєве задоволення", — говорить він.

Hermès


У 2003 році він створив свій перший аромат для Hermès: Un Jardin en Méditerranée. Так розпочалася колекція ароматів-садів — і історія його співпраці з Домом: вже 2004 року його запросили на посаду головного парфумера Hermès, де він працював з червня 2004 по грудень 2015 року.

Un Jardin en Méditerranée

Видатний парфумер-мінімаліст і Дім зі столітньою історією — це був щасливий союз. Саме Еллена створив знамениту колекцію Hermessence, ексклюзивно доступну в бутиках Hermès.

Сам Жан-Клод каже, що в Hermès йому було дозволено здійснити фантастичну мрію — пристрасно віддаватися ремеслу, поєднуючи творчу дисципліну та цілковиту свободу самовираження.

Книги

Зараз Еллена в змозі присвячувати більше часу особистим проєктам та творчості — живопису, яким він займається давно для власного задоволення, та літературі.

Perfume: The Alchemy of Scent

Він є автором "Щоденника одного носа: рік із життя парфумера", "Perfume: history of a scent" та "Atlas of Perfumed Botany", яка вийшла в 2022 році.

Atlas of Perfumed Botany

Династія

Жан-Клод Еллена походить із парфумерної родини. Він народився у світовій столиці пахощів, Грассі; його батько, Пітер Еллена, був парфумером Chiris; парфумеркою стала його дочка Селін. В особистій розмові він зізнавався, що ніколи особливо не цікавився у батька тонкощами ремесла, проте жартує, що його онуки виявляють цікавість до професії, — адже в ній можна непогано заробляти.

Брат Жан-Клода, Бернар Еллена, — теж парфумер, автор Ange Ou Demon Le Secret Givenchy.

Освіта

Жан-Клод Еллена наприкінці 1960-х прийшов працювати на парфумерну фабрику в Грассі. В 1968 вступив до знаменитої парфшколи Givaudan у Швейцарії, — джерела кажуть, був її першим студентом.

Почерк

Великий вплив на його творчість справили у 1970-х аромати видатного парфумера Едмона Рудницька. Еллена поступово знаходив власну творчу манеру, виробляв почерк, який згодом його прославив. "Ніс" ставав все більш вибірковим у виборі парфумерної палітри, безжально ліквідував надмірність і нюховий шум. Мінімалізм та простота стали його ольфакторним підписом. Про еволюцію свідчать аромати: від One, Van Cleef & Arpels (1976) зі 150-ти з лишком інгредієнтів до Eau Parfumée Au Verte, Bulgari (1992), сконструйованого лише з 20-ти.

Уява

Еллена неймовірно творча особистість. Він обожнює кіно (в його колекції — сотні фільмів, легенд світового кінематографа); він обожнює читати. Він пише книги, він пробував себе як митець — писав картини. Врешті він фантастично готує: каже, що це мистецтво поєднання інгредієнтів схоже на мистецтво парфумерії. Багатство його уяви вражає. Ось невеликий приклад.

У самому центрі Парижа, на вулиці Фобур Сент-Оноре, є будинок під номером 24. Старовинний османівський маєток, звичайнісінький на вигляд. Але зверху, на даху, — сад. Його посадили за задумом Жан-Клода Еллена, який потім створив аромат Un Jardin Sur Le Toit — "Сад на даху", який передає всі пахощі саду.

Сьогодні там діє ресторан (доступний виключно для особливих гостей Дому Hermès), де використовують плоди та трави, що ростуть тут, просто на даху паризької будівлі. За це можна дякувати великому митцеві.

Будинок на 24 Rue du Faubourg Saint-Honoré, Париж, де на першому поверсі розташований бутик Hermès, а на даху — сад

Твори

Еллена є засновником The Different Company (твори бренду можна купити в київському parfum büro). У 2019 році Еллена очолив напрямок створення ароматів Le Couvent ​​Maison de Parfum, де започаткував колекцію Haute Parfumerie. Туди входять аромати, створені з благородних і рідкісних натуральних матеріалів.

Terre d'Hermès (2006), куди увійшли ноти кремнію, що символізували землю. Тут закладено багато сенсів: те, що чоловік, який обирає цей аромат, міцно стоїть на ногах, що він відчуває зв'язок із корінням, що він по-хорошому заземлений. Аромат став культовим; є люди, які не зраджують йому протягом років. В складі компонентів також перець, ветивер та кедр.

Eau de Campagne, Sisey (1976) з нотами томатного листя. Аромат досі є в асортименті Дому Sisley; свіча з однойменним ароматом є культовою — нічого подібного в світі більше не існує.

Колекція ароматів Jardin d'Hermès, натхнена садами по всьому світу. Вона стартувала колонем Un Jardin en Méditerranée в 2003-му. Еллена каже, що він довго думав про ідею аромату, поки не зірвав листок інжиру в саду своєї подруги. Розім'яв його в пальцях — і відтоді світ парфумів вже ніколи не був колишнім: його охопила інжирна лихоманка, а в сімействі "Садів" вийшло ще багато ароматів.

L'Eau d'Hiver, Frederic Malle, — прозорий, чистий, сніжний аромат з нотами ангеліки (дягелю), ірису та білого мускусу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.