До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нова ера легендарного аромату Dior

Miss Dior Parfum — сучасні парфуми, які закохують юне покоління та приховують безліч легенд та історій Дому Dior.

"Miss Dior народилися з тих вечорів у Провансі,
оживлених світлячками,
де молодий жасмин співає дискантом
під мелодію ночі та землі".

Крістіан Діор

Miss Dior Parfum

Нове творіння Miss Dior приголомшливо пахне жасмином та трояндами, випромінює радість буття та захоплює яскравим виром квіткових нот. У аромату дуже цікавий провенанс. "Ми думали, що історія Miss Dior справді добре відома, але, озираючись на те, як він створювався, ми виявили нові байки, нові сюжети та нові факти, які досі були мало відомі", — каже Франсіс Куркджан.

Реклама

Miss Dior з'явився після Другої світової, одночасно з першою колекцією Крістіана Діора Corolle (пізніше журналісти дали їй назву New Look) — саме вона принесла дизайнеру славу та визнання. Аромат дістався в подарунок першим двомстам гостям і учасницям пам'ятного шоу 1947 року. Він втілював дух молодого покоління, яке після війни заново відкривало для себе смак до життя.

Діор хотів, щоб флакон був продовженням колекції і уособлював її коди — нестримну жіночність та шик, майже екзотичні в повоєнну епоху. Тому парфуми були розлиті в дорогоцінні кришталеві флакони Baccarat, що нагадували амфори з камінних полиць в Версалі — в тій його частині, де колись жила натхненниця дизайнера Марія Антуанетта, — Діор обожнював XVIII століття.

З моменту свого разючого дебюту, "єдина дитина" Крістіана Діора, як він любив називати своє творіння, мандрувала в часі, постійно змінюючись, не зраджуючи своєї молодості та свого чудового сяйва. Тому дуже швидко з'явилися флакони, які не потребували п'єдесталу і були настільки зручними, щоб носити їх у сумочці.

Miss Dior, 1947

Але мета Крістіана Діора була в тому, щоб Miss Dior передавав його бачення моди та дух епохи. Він вважав, що Miss Dior — це парфуми молодого покоління, аромат молодості. Це і стало ДНК всіх наступних перетворень аромату (а їх за 77 років існування Miss Dior було багато). В 1967 році з'явилася перша колекція прет-а-порте Miss Dior, присвячена молоді, яка обирала сміливе вбрання в дусі революції шістдесятих, яка тоді була в розпалі. Аромат Miss Dior знову був доречним ольфакторним акомпанементом.

Улюблений і прославлений, Miss Dior залишається вічно молодими ароматом Дому; його обожнювала Катрін Діор, сестра кутюр’є, на честь якої парфуми отримали своє ім’я. Але насправді історія з назвою трошки цікавіша.

До того, як було знайдено ім'я Miss Dior, кодовою назвою парфумів була Castor. Кастор (наголос на перший склад) — найяскравіша зірка в сузір’ї Близнюків. Сьогодні достеменно не відомо, чи це була алюзія на зірчасту форму квітки жасмину, головної складової парфумів, чи то був омаж небесним світилам, які надихнули Діора на перший аромат і які він так любив споглядати літніми ночами в Провансі. Чи, можливо, це була данина забобонності кутюр'є, який вірив у щасливу силу зірок та вважав їх своїм талісманом.

Втім, сталося як сталося, і пам'ять про молодшу сестру Крістіана Діора Катрін, яка під час Другої світової вступила до лав Спротиву, була заарештована, пройшла низку концтаборів і вижила лише дивом (та зусиллями брата), увічнена в завжди юному, енергійному та чарівному ароматі. Улюблений та відомий, Miss Dior залишається вічно юним ароматом — про це часто говорила сама Катрін.

Парфумована версія Miss Dior 2024 року дарує миттєве задоволення. Квіткові та гурманські ноти підносять настрій, а потім немов осідають на кінчику язика, як шматочки фруктів, оповитих чуттєвими квітами, залишаючи амброво-деревний післясмак.

Куркджан як ніхто інший знає, що жасмин — неймовірно багатогранна квітка. Він може бути зеленим на світанку, злегка апельсиновим і фруктовим під час збору і анімалістично-чуттєвим — з настанням ночі. Парфумер хотів видобути для Miss Dior Parfum саме сяйливі, обволікальні, фруктові та гурманські грані.

Жасмин вперше був використаний в парфумерії в середині XVI століття в Грассі. Видобували парфумерну сировину з жасмину по-різному; у XVIII винайшли анфлераж (enfleurage) — він давав олійну помадку, яка зберігала найпотужніші та інтенсивні ноти жасмину. Пізніше винайшли екстракцію з використанням летючих розчинників і CO2, яка застосовувалася до свіжозірваних квітів.

Куркджан хотів повернутися до методів екстракції, які використовувалися в 1947 році, коли був створений Miss Dior, щоб знову показати світові той жасмин, яким відчував його месьє Діор. Він звернувся до кращих постачальників сировини, щоб отримати з маленької непоказної квітки її фруктову, яскраву грань із напівтонами полуниці, персика та абрикоса.

Для цього винайшли спеціальну технологію, деталі якої тримають у секреті. Відомо тільки, що врожай збирають у липні, на початку цвітіння; неодмінно — на світанку, коли квіти вивільняють свої зелені та квіткові ноти, наповнені індолом. Потім швидко екстрагують за допомогою розчину СО2, як за часів Діора, — та отримують сяйливу субстанцію, що задає характер всій композиції Miss Dior. Він і сьогодні нестримний.

Дух парфумів втілює вічно юна Наталі Портман.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.