До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Форма буття: співачка Джамала — про поповнення родини та життя на великій швидкості

"Як я наважилась на третю дитину під час війни? Зі мною просто трапилося це щастя", — каже Джамала з легкою усмішкою. Ми зустрічаємося квітневого суботнього ранку в київській фотостудії, за пів години після відбою повітряної тривоги. Співачка, що перебуває на восьмому місяці вагітності, випромінює внутрішній спокій, якого не було під час нашого минулого інтерв’ю влітку 2022-го.

Джамала в очікуванні третьої дитини. Київ, квітень 2024
Топ із поліаміду, Jean Paul Gaultier (theicon.ua); сережки, емаль, вінтаж (Poetry in Objects); спідниця з поліаміду, власність стилістки

За відчуттями Джамали, останні два роки пролетіли наче мить, але виявилися чи не найпродуктивнішими в житті. Вона дала сотні інтерв’ю про війну в Україні міжнародним ЗМІ — британським Sky News і The Guardian, американському Forbes. У 2022 році стала героїнею документального фільму телерадіокомпанії "Голос Америки" — "Джамала: пісні свободи", який через призму життя артистки висвітлив перші місяці великої війни, події в Бучі, Маріуполі, Бахмуті. Говорила зі світовими лідерами про злочини російських військових та таку необхідну для нас зброю, а під час благодійних концертів світом зібрала понад 100 млн доларів допомоги українцям.

Реклама

Торік співачка випустила альбом кримськотатарських пісень QIRIM ("Крим"), який увійшов до лонгліста "Ґреммі", а цьогоріч здобув Шевченківську премію. Ще одну відзнаку, від музичної премії YUNA, збірка "Крим" отримала 23 травня. Джамала з концертного майданчика Міжнародного центра культури та мистецтв профспілок України, де відбулося вручення, відспівавши програму, поїхала до пологового будинку. Наступного ранку о 6:00 вона народила свого третього сина — Аліма.

Сукня, Anna October

Джамала видається жінкою з нескінченним ресурсом енергії, яка приймає виклики, не зраджує принципів і не відкладає життя на потім. "Творчість — це мій спосіб говорити з людьми всіх країн, і все, що можу, використовую на користь України", — каже артистка. Вона переконана, що про досягнення українців у світі захоплено говорять саме через професійність і талант, а не жалість.

"Я обрала боротися, а не боятися, — наголошує співачка. — І відтоді пазли мого життя почали складатися якнайкраще".

Моносережка, латунь, Marine Serre (theicon.ua)

Джамала, її чоловік Бекір та сини, 6-річний Емір і 4-річний Селім, знову всі разом у Києві. З весни 2022-го діти жили із сестрою Джамали в Туреччині, за пів року — з батьками чоловіка у Польщі. "Я переїздила з країни в країну, — згадує артистка. — І це такі емоційні гойдалки: коли ти поруч із дітьми й готуєш їм борщ, то здається, всі крім тебе працюють на користь країни, а коли їдеш — серце навпіл". На початку повномасштабної війни Селіму було 1,5 року, і так сталося, що першою мовою, якою він заговорив до мами, була польська, — швидко опанував ази в дитсадку. "Це було боляче, але я потрохи навчилася себе пробачати за те, що не завжди поруч". Коли дізналася про третю вагітність, вагалась: народжувати з чоловіком у Києві та везти малюка знайомити з братами до Польщі чи повертати Еміра і Селіма додому. Врешті обрала останнє: "Мені було важливо, щоб сини стали частиною процесу очікування третьої дитини. Вони торкаються мого живота, ставлять смішні й серйозні запитання. Все це дрібниці, але ці дрібниці дуже важливі. Хлопці піклуються про брата ще до його появи на світ, отже я ухвалила правильне рішення".

"Чи правда, що ви будете народжувати в Києві?" — питали співачку після її виступів за кордоном, бо для тих, хто живе під мирним небом, війна й пологи – речі несумісні. "Але ми ж тут не тільки народжуємо, ми випускаємо альбоми, ставимо спектаклі, проводимо виставки, відкриваємо нові артпростори. Ми — унікальний кейс, бо боремося, кохаємо та живемо попри все", — говорить вона. А для себе пояснює вибір так: "Немає гучнішої заяви, що життя триває, ніж вагітність. Немає такої пісні, немає такого саміту. Це абсолютно природний доказ того, що ти не боїшся, а саме страх блокує багато наших можливостей. Народження дітей у складні часи — найбільша життєствердна сила".

Топ, JW Anderson (Spazio), штани, Dorothee Schumacher ( Spazio), мюлі,Kachorovska, браслет, Poetry in Objects

Емоції на фоні вагітності та війни — це занадто, каже співачка, тому не прагне стати ідеальною, а дозволяє собі просто бути щасливою. На останніх тижнях третього триместру в неї ще не були зібрані речі для дитини — ні ліжечка, ні автокрісла, ні одягу: на Джамалу, яка любить все планувати та контролювати, це не схоже. "Немає ні бажання, ні часу обирати речі. Головне, що моя дитина купатиметься в любові".

Вперше співачка не займалася фітнесом для вагітних, але компенсувала відсутність спорту прогулянками на свіжому повітрі. Не відмовлялась від улюблених страв — кримськотатарських янтиків і чебуреків та українських пирогів. "Моя вага збільшилась на 18 кг, але кажу щиро — я собі подобаюсь. Я усвідомлюю, що моє тіло проходить серйозну трансформацію, і точно не буду себе картати за зайві калорії. Комусь вдається зберегти свою вагу після народження дитини, але я прийняла як факт, що це не мій випадок".

Між усіма вагітностями співачки є дещо спільне: разом із дітьми в неї народжуються нові пісні. З Еміром Джамала написала альбом "Крила", із Селімом — диски "Ми" та "5:45", з найменшим сином Алімом у неї такий самий плідний період, коли музика приходить сама: "Поки не готова стверджувати, що це альбом, але в мене є 3—4 гарні пісні". Серед них чуттєвий сингл "Люблю", кліп до якого співачка зняла за тиждень до пологів, — його реліз символічно збігся з днем появи на світ її третьої дитини.

Сукня, Anna October

Раніше Джамала не затримувалась у декреті понад два місяці, не планує і зараз: "Без роботи я наче без крил. Але працювати — не значить покинути дитину. Я годувала Еміра та Селіма до 8 місяців між інтерв’ю та концертами, поки вони не перейшли на пюре". Але для щастя потрібен баланс, тому вже в серпні, за два місяці після пологів, у неї заплановані перші концерти.

Віднайти ту зону комфорту, яка була до великої війни, зараз, на думку Джамали, неможливо. Раніше їй легко вдавалося розділити ролі артистки, дружини, матері та делегувати справи, але зараз це не працює. "Сьогодні я не наважусь покластися на няню, бо не можу передбачити, як людина поводитиметься у стресі під час повітряної тривоги. Якби не чоловік та його мама, я б не впоралась. Я ціную незалежність, люблю роботу та лідерство, багато чого можу сама, не сприймаю теорію про половинки, але мені подобається бути заміжньою. З Бекіром ми створюємо багато хороших речей. Він займається всіма моїми справами — менеджментом, зборами, якими ми пишаємося, — і він ідеальний тато. Родина — неймовірний ресурс та моє натхнення".

ФОТО: ANDREW GREY
СТИЛЬ: ANASTASIIA ZAMULA
ТЕКСТ: АННА ЗОЛОТАРЬОВА
ЗАЧІСКИ: SASHA VETROVA
МАКІЯЖ: KATERYNA TOKAREVA
АСИСТЕНТКА СТИЛІСТКИ: YEVGENIA ZHOROVA
АСИСТЕНТКА ПЕРУКАРКИ: DIANA KOVAL
ОСВІТЛЕННЯ: OLEKSANDR MISHCHENKO
ВІДЕО: YURIY KONDRATIUK

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.