До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємні зв'язки: як пов'язані прикус та друге підборіддя

"Всі органи та системи в організмі взаємопов'язані. І багато чого залежить від зубів, щелеп, їхнього стану та положення", — вважає професорка, експертка МОЗ України з питань ортодонтії Мирослава Дрогомирецька. Як друге підборіддя може бути пов'язане з прикусом, читайте в матеріалі vogue.ua

Бажання мати гостре підборіддя, бездоганний овал обличчя, "кути Джолі" (чіткий кут нижньої щелепи, як у Анджеліни Джолі) — абсолютно легальне і природне. Найчастіше за омріяними змінами людина звертається до косметологів. Декілька ін'єкцій філерів на основі гіалуронової кислоти — і завдання вирішено за 15 хвилин. Втім, мало хто замислюється про причини, якими викликане "провисання" овалу обличчя та поява другого підборіддя.

Реклама

джолі
джолі

Насправді механізм часто такий. Геронтологічні зміни відбуваються не тільки зі шкірою. Їм піддаються всі структури краніомандебулярної зони (череп повністю, шия, вся ділянка прикріплених м'язів, широкі м'язи спини, м'язи, які залучені у підніманні і опусканні нижньої щелепи, у жуванні, у розмові). На стан мімічних м'язів впливають жувальні, а також, звісно, прикус і контакти між зубами.

З роками зубо-щелепний апарат, на якому тримаються м'які тканини та шкіра, зміщується та "просідає", зуби стираються, щелепа відходить назад, робота суглобів погіршується, а м'язи обличчя не отримують достатнього живлення, від чого змінюється висота середньої третини обличчя, відповідальної за його візуальну молодість.

На висоту прикусу та положення нижньої щелепи впливає не тільки вік, але й пломби, реставрації, коронки тощо. Якщо вони поставлені некоректно, то змушують м’язи працювати неправильно. Наслідки часто – це зниження висоти прикусу, нижня щелепа, що подається назад, послаблення м'язового корсету — і друге підборіддя.

Відіграють роль не лише гравітація та спадковість, але й спосіб життя, звички, перебування в постійному стресі тощо. На розвиток неправильного прикусу можуть впливати послаблення тонусу і постава. Сучасний світ диктує нові умови, де ми щодня схиляємо голову над смартфоном. Під впливом усіх цих факторів обличчя поступово змінюється.

Також впливає бруксизм (скрегіт зубами), який може проявлятися вдень та вночі. Через нього починається стирання зубів, яке теж веде до заниження висоти прикусу та змін у роботі суглобів. Надалі цей ланцюг перетворюється у некоректну функцію м'язів, у хронічні м'язові та головні болі.

Зміни не стаються за один день: спочатку овал обличчя поступово, майже непомітно втрачає чіткість, потім з'являється тінь, і людина більше не подобається собі на фото. І лише згодом, в камері зуму або на випадковому кадрі, може побачити, що саме її непокоїть.

Якщо залишити все як є, з дією гравітації, зі зміною ваги, під впливом поведінкових та зовнішніх факторів ситуація буде погіршуватись. Уколи краси, безперечно, допомагають подолати наслідки: ліполітики — прибрати зайві жирові відкладення, філери — створити ілюзію трикутного акуратного підборіддя. Втім, це тимчасові заходи, які не усувають причин.

Насправді в багатьох випадках друге підборіддя — це неправильна функція м'язів, неправильний нахил голові (згадайте, скільки часу ви проводите зі смартфоном), слабкий тонус м'язів зубо-щелепної системи. Нарешті, надважливим тут є положення язика, який дає тонус всій підборідній системі. Ми маємо дати язику зайняти потрібний об'єм у просторі, щоб стимулювати правильний розвиток обличчя, підтримку кісткових структур. Положення язика також можна тренувати. В ортодонтів для цього є спеціальні вправи.

Тому, якщо турбує подвійне підборіддя, можливо, зміни краще починати не з ін'єкцій, а з візиту до ортодонта. І ще, вірогідно, до загального стоматолога і ортопеда. А до косметолога звернутися завжди встигнете — якщо буде потреба. Попередити розвиток проблем — набагато простіше та ефективніше, ніж згодом вигадувати нові рішення щодо того, як виправити наслідки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.