До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Застуда на губах: як швидко впоратися з герпесом — поради дерматолога

Застуда на губах, або герпес, взимку дуже типова ситуація. Вірус активується після стресів, зниження імунітету та банального "замерзла". Дерматолог розповідає, як швидко побороти герпес

Реклама

Все починається з відчуття свербіння, поколювання або печіння... А потім з’являється жахливий герпес. Відмітна ознака поширеного вірусу, який вражає близько 70 відсотків населення, герпес може з’явитися практично нізвідки та мати вигляд маленьких пухирців, які з часом покриваються скоринкою. Вони можуть з'явитися будь-де на обличчі, найчастіше — на межі слизової оболонки та шкіри, на губах чи поруч з ними. Отже, що з ними можна зробити?

"У перші п’ять днів після появи герпесу ви можете прийняти ацикловір в таблетках, — пояснює лікарка-дерматологиня Емма Крейторн. — Приймайте по 200 мг п'ять разів на день, щоб одужати". За кордоном він відпускається за рецептом, в Україні — доступний в аптеках. Це противірусний препарат, який існує у формі таблеток, рідини, мазі або крему.

Якщо ви не хочете вживати таблетки, або п’ятий день герпесу вже минув, можна застосувати крем ацикловір (також відомий як Zovirax ), щоб допомогти полегшити симптоми. "Я також зазвичай пропоную заклеїти герпес пластиром — Compeed чудовий вибір, — каже Крейторн. — Він допомагає виразці трохи швидше загоюватися, оскільки є гідроколоїдом (це означає, що він пропускає повітря та активно допомагає загоювати шкіру), але також приховує ділянку з висипом, тому обличчя має нормальний вигляд". Пластирі також зменшують ризик інфікування оточення.

Пластир від герпесу, Compeed

У дуже важких випадках, якщо герпес поширився на обличчя, змішався з екземою або поширився всім тілом докторка Крейторн рекомендує звернутися до фахівця: "Ми можемо призначити внутрішньовенне введення ацикловіру або в деяких випадках — призначити ін'єкцію стероїдів, щоб заспокоїти імунну відповідь".

Герпес, що поширюється на тіло, є надзвичайно болючим, тому часто потребує знеболення та відповідного медичного супроводження.

Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.