До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

По красу — до ортодонта: як стан зубів впливає на старіння, поставу та зовнішність

Про зв'язок зубів та зовнішності, про те, які надії варто покладати на ортодонтичне лікування, а які не варто; про те, як пов'язані зуби, носогубні складки та подвійне підборіддя, говоримо з ортодонтом клініки Yarema Dental Уляною Гаврилюк.

Сьогодні в стоматології сповідують холістичний підхід, коли всі деталі мають значення, а функція та естетика працюють в синергії. Адже, хоч би якою красивою була усмішка, якщо людину турбують головні болі або вона не може без клацання суглобу відкусити й пережувати їжу, то зовнішня краса відходить на другий план.

Реклама

Трапляється, що людина має асиметрію обличчя, яка з кожним роком прогресує, а косметологія (ін'єкції, масаж) допомагають лише тимчасово. У цих випадках вирішити проблему комплексно допомагає ортодонтія. За останні роки технології та ноу хау досягли такого рівня, що дозволяють нам працювати з найскладнішими випадками.

Уляна Гаврилюк

Про зниження висоти прикусу

Стертість, скученість і втрата зубів, бруксизм або скреготіння зубами (зараз, через хронічний стрес, який переживаємо ми всі, це одна з найтиповіших проблем українців), невдале ортодонтичне, ортопедичне та терапевтичне лікування призводить до так званого вимушеного положення нижньої щелепи, яка "тікає" назад або в сторону. Внаслідок вкорочується нижня третина обличчя, підборіддя скошується, з'являються зморшки та друге підборіддя, гіпертонус мʼязів тощо.

Про нереалістичні очікування

Іноді виникає почуття, що брекети носять всі. І здається, в суспільстві виникла нова "надія", що вони можуть врятувати від подвійного підборіддя, носогубних складок, вінця безшлюбності тощо. Сучасна ортодонтія дійсно творить дива. Як і з боку функції, так і з боку естетики.

Але ми повинні розуміти, що доросла людина вже повністю сформована (кістки, мʼязи, звʼязки тощо), а всі маніпуляції можливі виключно в межах фізіологічної норми конкретної людини. Тому все ж варто реалістично дивитися на речі, адже хоч би як комусь хотілося стати Монікою Беллуччі, це неможливо. Це не погано і не добре: ми за індивідуальність. Кожна людина унікальна, в тому й цінність.

Про реалістичні очікування

Але є й добрі новини. Якщо перед ортодонтичним лікуванням ми проведемо комплексну діагностику, проаналізуємо ситуацію, визначимо причину її виникнення, нормалізуємо тонус мʼязів, стабілізуємо положення скронево-нижньощелепних суглобів, відтворимо і відновимо рухи нижньої щелепи, які були порушені, врегулюємо нейром’язовий баланс — тоді це матиме успіх.

Гармонізуються риси обличчя, відновляться "кути молодості" (кути нижньої щелепи, які з віком згладжуються та візуально додають років), додасться обʼєм губ, скоригуються носогубні складки, підтягнеться подвійне підборіддя, нормалізується положення язика, вирівняється постава, покращиться дихання, вирішаться питання з головними й шийними болями.

Про причини та наслідки

Зазвичай, говорячи про вплив зубів на зовнішність і навпаки, мають на увазі обличчя: певні асиметрії, носогубні складки, старіння тощо. Проте розташування зубів у ротовій порожнині тісно повʼязане з поставою в цілому.

До прикладу, скученість зубів вже приховує в собі вимушене положення нижньої щелепи й адаптивне розташування голівок скронево-нижньощелепних суглобів, що може спричинювати компресію біламінарної зони — це в багатьох випадках є однією з можливих причин виникнення головного болю.

Більш заднє положення нижньої щелепи також зменшує обʼєм дихальних шляхів і спонукає людину інтуїтивно нахиляти голову до переду і вниз, щоб збільшити прохідність повітря. Від цього з'являється сутулість.

Недостатній обʼєм дихальних шляхів також є однією з причин хропіння, нічного апное і перенавантаження серцево-судинної системи.

Скученість зубів свідчить про дефіцит місця для язика та його нижнє положення, а це майже автоматично призведе до подвійного підборіддя.

Скученість зубів свідчить про недостатній розвиток верхньої щелепи, середньої третини обличчя та відсутність хорошого кісткового каркасу для мʼязів і шкіри обличчя, що призводить до утворення мімічних заломів і зморшок.

Про грамотну діагностику

Як має відбуватися правильна діагностика згідно із сучасними протоколами лікування та найвищими стандартами надання ортодонтичної допомоги?

По-перше, спочатку лікар збирає детальний анамнез, щоб з'ясувати причини виникнення тих чи інших скарг чи станів.

По-друге, проводить пальпацію мʼязів щелепно-лицевої ділянки, щоб визначити, чи є біль або гіпертонус мʼязів. Це потрібно для того, щоб лікар вже на перших етапах діагностики зрозумів, куди зміщується нижня щелепа, як нормалізувати роботу мʼязів і поставити нижню щелепу в правильне положення. Адже, якщо цього не зробити, а просто встановити брекети, рецидив не забариться в 100% випадків.

По-третє, скануються щелепи та накладається лицева дуга. Це дає можливість оцінити істинне положення верхньої щелепи в черепі, біомеханіку рухів нижньої щелепи та характер змикання зубів не тільки ззовні, а й ізсередини.

Записавши рухи нижньої щелепи за допомогою кондилографії, ми чітко бачимо, на якому етапі під час відкривання рота в пацієнта трапляється небажане зміщення голівки скронево-нижньощелепного суглобу та з'являється "клік". Це потрібно, щоб відновити рухи нижньої щелепи, виставивши правильне положення голівки за допомогою суглобової капи. Вона стабілізує положення щелепи, врівноважує тонус мʼязів. Тільки після цього можна починати ортодонтичне лікування.

Якщо знехтувати такою послідовністю, то "нові" рівні зуби вже невдовзі принесуть масу проблем з ускладненнями в роботі скронево-нижньощелепних суглобів, періодонту, постави тощо.

Що спочатку: уколи краси чи ортодонтичне лікування?

Звертаючись за уколами краси, варто розуміти, що вони коригують наслідки, а не вирішують причину проблеми, яка з кожним роком буде лише прогресувати й ускладнюватися.

Тому ми завжди пояснюємо пацієнтам: спочатку фундамент, і тільки потім – будинок.

Отже, спочатку створюється каркас: нормалізується розмір та положення щелеп, тонус мʼязів, відновлюється обʼєм дихальних шляхів, положення язика, висота прикусу. І тільки тоді, якщо залишиться необхідність, можна звертались до пластичних хірургів, отоларингологів, косметологів, масажистів тощо.

Спільна робота ортодонтів/ортопедів, пластичних хірургів, косметологів дає найоптимальніший та довготривалий результат.

Про те, чи не пізно робити брекети в 30

В ортодонтії немає вікових обмежень, але ми маємо розуміти, що ортодонтичне лікування в дитячому і підліткову віці дає набагато кращі результати, адже ми можемо вплинути на ріст і розвиток зубощелепної системи.

В дорослих вона вже сформована, і ми працюємо в межах фізіологічної норми, тому нашою задачею є сформувати кістковий каркас, нормалізувати нейром’язевий баланс, тонус і функцію мʼязів, що підтримуватимуть тканини обличчя.

Якщо анатомічна будова кісток, положення і рухи голівок суглобу дозволять нам подовжити верхні різці, щоб їх було видно при відкритті рота, це однозначно додасть молодості обличчю.

Про еталонні зуби знаменитостей

Навести приклади ідеальних посмішок вкрай важко, адже не можна оцінити естетику обличчя виключно по фото (бо тут грають роль і обробка фото, і якісна косметологія, і пластична хірургія).

За фото, без діагностики можна оцінювати тільки колір і форму фронтальної групи зубів. Щоб хоч якось зважити результати ортодонтичного лікування, варто глянути на КТ та МРТ скронево-нижньощелепних суглобів, проаналізувати рухи нижньої щелепи, оклюзію, тонус м'язів тощо. Тому показувати ортодонту знімки знаменитостей і розраховувати на "зуби, як у Джолі" не варто, адже кожна людина індивідуальна, і зробити "як на фото" — неможливо й не потрібно.

Про бюджет

Прийнято вважати, що ортодонтичне лікування коштує, як об'єкт нерухомості. Який бюджет закладати — в кожного індивідуально, залежно від показань.

Хороший лікар ніколи не навʼязує непотрібні послуги. Зазвичай до таких спеціалістів не так легко потрапити, тому варто шукати свого та планувати візити заздалегідь. Варто зрозуміти також, що якісне стоматологічне обладнання та навчання ортодонтів в найкращих світових школах коштує сотні тисяч євро, тому відверто низькі ціни на послуги чи маніпуляції мають насторожити.

Фото: Anya Dvoryanets

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.