До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шлях до рівноваги: як їжа впливає на психічне здоров'я

Що відбувається, коли на зміни у своєму тілі та набір зайвої ваги ви дивитеся з точки зору психічного здоров'я, а не ідеальних форм? Редакція Vogue досліджує це питання.

Реклама

У 2017 році, ще до пандемії, було підраховано, що 792 мільйони людей у світі мають проблеми з психічним здоров'ям — від тривоги та обсесивно-компульсивного розладу до маніакальної депресії. Я вже давно піддаюся примхам нестабільного психічного стану, який здебільшого проявляється у вигляді глибокої меланхолії, тривоги та низької самооцінки. Він приходить і йде — ніколи не знаєш, коли саме настане момент рівноваги. Але я можу передбачити напад — це відбувається, якщо я не дбала про себе належним чином. Мені давно вдалося зрозуміти, що регулярні фізичні вправи допомагають тримати себе в руках, і лише нещодавно я усвідомила, що мій раціон — це той інструмент, яким я несвідомо нехтувала.

Їжа — це ліки, так кажуть усі експерти. Я почала чітко і ясно чути це послання з різних подкастів про здоров'я, але відповідальний підхід до власного раціону все ще був поза моєю увагою. Озираючись назад, я розумію, що їжа була одним із моїх головних механізмів подолання труднощів, пластиром, який я неодноразово накладала на рани, що ніколи не гоїлися. Мій раціон залежав від мого настрою (і навпаки), і хоча я намагалася розв'язувати цю проблему раніше, я завжди поверталася до старих звичок. В основі всього цього лежало небажання змінювати своє ставлення до давньої емоційної милиці.

Так було доти, доки я не почала набирати вагу, відчувати дискомфорт і втрату контролю над ситуацією. Я зв'язалася з Ріаною Стівенсон, дієтологинею, натуропаткою і засновницею компанії Artah, яка, як я сподівалася, могла б допомогти мені переосмислити мої стосунки з їжею — не лише бути фізично здоровою, але й перепрограмувати моє психічне здоров'я, знайти стабільність і збалансованість у щоденному раціоні. Під час zoom-зустрічі ми обговорили усі деталі: що я їла і як почувалася, мій рівень енергії, вагу, здоров'я кишківника, лібідо, стан шкіри тощо. Докторка Стівенсон порадила мені зосередитися на моєму настрої: "Ми прагнемо, щоб ваше харчування і фізичні вправи працювали на вас краще, хочемо усунути деякі дієтичні тригери тривоги та змінити список продуктів, які допоможуть збалансувати настрій і вироблення нейромедіаторів завдяки вмісту вітамінів і мінералів", — сказала вона, додавши, що до таких тригерів належать цукор, надлишок глютену, алкоголь і ультраоброблені продукти та надмір молочних продуктів. Все це я споживала регулярно.

"Цукор — головний винуватець поганого настрою, — каже Стівенсон. — Доведено, що він викликає тривогу, депресію, когнітивні проблеми, відсутність уваги та концентрації, а також нестабільний настрій — і це лише емоційні наслідки. Він також негативно впливає на фізичне самопочуття. Тим часом такі проблеми з настроєм, як дратівливість, тривожність, затуманення свідомості й навіть депресія, пов'язані з глютеном". Для тих, хто відчуває симптоми, пов'язані з настроєм, Стівенсон завжди рекомендує період тимчасової відмови від глютену, оскільки ніхто не дасть вам кращий зворотний зв'язок, ніж ваш організм.

28-денний план, до якого я долучилася під керівництвом Ріани Стівенсон, допоміг замінити мій раціон, з надмірною кількістю цукру, крохмалю і вуглеводів, на дієту, вільну від тригерів, що впливають на настрій. Попрощатися з хлібом і червоним вином було, безсумнівно, важко, але чотиритижнева програма, яка включала один адаптований пісний тиждень, відкрила мені очі на те, наскільки смачними та ситними можуть бути якісні продукти. Розквітнувши у світі без надлишку цукру, мої смакові рецептори насолоджувалися солодкістю помідорів, хрускотом кабачків і ароматом лосося.

Я б збрехала, якби сказала, що все пройшло як по маслу. Протягом першого тижня мене мучили головні болі та слабкість, оскільки мій організм звикав до того, що його позбавляють чергової порції цукру, а другий тиждень був періодом скорботи за втраченим. Я плакала майже щодня, але почала розуміти, наскільки взаємопов'язані між собою мій раціон і психічне здоров'я — ось що відбувалося зі мною насправді, коли я не займалася самолікуванням за допомогою солодкого. Врешті-решт все минуло. Це був терапевтичний час, коли я переосмислила, що дійсно означає дбати про себе і поважати себе. Я переглянула багато різних аспектів свого життя, почала прислухатися до свого тіла і розуму, до того, що вони говорять (і завжди говорили), і відчула себе спроможною відповідати за свою долю, більш ніж будь-коли за останні роки. Завдяки високому рівню енергії я відчувала себе сильною під час тренувань, а мій настрій почав стабілізуватися.

Правда в тому, що коли я харчуюся цілісною їжею, то почуваюся краще, а якщо я вживаю занадто багато цукру, алкоголю або глютену, все відбувається навпаки. З того часу, як я це у собі простежила, мені стало набагато легше не тягнутися до шоколадного батончика щоразу, коли я відчувала стрес або нещастя, тому що я знаю, що в довгостроковій перспективі він мене не нагодує. Послідовна та структурована дієта стала моїм способом втримати рівновагу в цьому бурхливому світі з шаленим ритмом життя і не завжди позитивними новинами — і це те, на що я можу спиратись, коли відбувається щось неконтрольоване. А оскільки я повністю зосередилася на своєму самопочутті, той факт, що я також втратила приблизно кілограм ваги, майже вислизнув з мого поля зору.

"Щойно ви встановите зв'язок між тим, що ви їсте, і негативним симптомом, це вже важко буде ігнорувати, — підтверджує Стівенсон. — Ви двічі подумаєте перед тим, як покласти щось некорисне до рота — і це закріплює поведінку, яка ґрунтується на чомусь позитивному. Набагато легше побудувати міцне здоров'я, роблячи такі прості кроки".

Через кілька місяців я не стала іншою людиною, я все ще на шляху до правильного харчування. Я все ще люблю різноманітну їжу і посиденьки з друзями за келихом вина, але щодня дотримуюся багатьох правил, які лікарка Стівенсон встановила для мене в ті перші 28 днів. Я уникаю глютену і цукру в 90% випадків і намагаюся обмежити вживання алкоголю до одного разу на тиждень. Я ретельно планую своє харчування, використовуючи цифрову підписку на Artah — онлайн-магазин здорових рецептів на кожен день тижня — і нотатники Papier для планування харчування. Такий організований підхід виглядає нудно, але він працює, бо допомагає зробити мій раціон здоровим і збалансованим, звести до мінімуму марнування їжі й зекономити фінанси.

Текст: Hannah Coates

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.