До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Не намагайтеся відтворити в реальному житті: Нара Сміт робить домашній санскрин

"Чи можна дома зробити санскрин? Теоретично так, практично висока вірогідність отримати інший косметичний продукт", каже косметична хімікиня, розробниця косметичних засобів Юлія Гагаріна. Розповідаємо, що не так із санскрином від містера і міссіс Сміт (Нари та Лакі Блу), який вони виготовили просто на власній кухні і запустили в мережу (21 млн переглядів на дату публікації цього матеріалу, 2 млн вподобайок, 110 тис. збережень).

Модель, інфлюенсерка Нара Сміт знову спричинила бум в соцмережах. Вона опублікувала відео, де її чоловік Лакі Блу Сміт готує протисонцевий захист "з нуля": просто змішує інгредієнти, розтоплює їх на водяній бані та дає застигнути. Це відео мало чим відрізняється від звичних кулінарних відео Нари, на яких вона збудувала багатомільйонну армію підписників в Інстаграм та TikTok, — все той же медитативний, як молитва, голос за кадром, все ті ж декорації (домашня кухня), все ті ж дорогі вбрання, всі ті ж рецепти — просто цього разу не кулінарні, а косметологічні.

Реклама
@naraazizasmith#fyp#easyrecipe#sun#fromscratch#skincare#marriage Just Give Me One More Day – Alej

Нара Сміт народилася у Південній Африці, виросла в Німеччині в мормонській родині. Саме таким вихованням в соцмережах пояснюють її любов до приготування їжі "з нуля" та тренд tradwife (traditional wife, традиційна дружина), що вона його запровадила. До певного часу мова йшла про домашні смаколики, але згодом Нара почала демонструвати, як готує зубну пасту, зволожувальний крем і ось, нарешті, засіб для захисту від сонця.

Щоб зробити санскрин у домашніх умовах, чоловік Нари, Лакі Блу Сміт, одягнений в розстібнуту сорочку, невимушено та впевнено змішав кокосове масло, олію ши та жожоба і порошок оксиду цинку, які згодом розтопив на водяній бані (оксид цинку використовують як один з найпопулярніших протисонцевих фільтрів). Все це – не виймаючи зубочистки з рота.

Відео має настільки звабливий вигляд, що мимоволі задаєшся питанням: може, і справді варто повторити цей досвід? Принаймні, в такому рецепті все "натуральне". Але не все так просто із санскрином.

У чому складність з виготовленням засобів для захисту від сонця

Попри те, що будь-який косметичний засіб має рецептуру, як і тост з яйцем пашот чи галета з ревенем, у випадку зі створенням beauty-продукту все трохи складніше. Адже зробити ефективний протисонцевий крем вдома "на колінці" неможливо: потрібно дотримуватися точних хімічних формул.

"Чи можу я використовувати дитячу присипку як санскрин?" — запитала якось читачка блогу косметичних хіміків The Beauty Brains. Присипки містять оксид цинку — той самий, який використовував і Лакі Блу Сміт. Здається, що можна просто взяти свій улюблений денний крем, вмішати в нього присипку — і недорогий санскрин готовий.

Але ні: виявляється, у санскринах частки мінералу мають бути певного розміру. А щоб працювати (тобто відбивати сонячні промені), крем має покрити шкіру рівним шаром. І відбивні часточки в цьому шарі мають бути нанесені рівномірно, а не злипатися одна з одною. І це тільки мінімальні вимоги до формули.

Що ще в санскринах важливе і що ускладнює хімікам завдання? Добре, коли крем не вибілює шкіру. Треба, щоб він добре зберігався навіть за високої температури (через неї формули руйнуються швидше). Нарешті, санскрин не має скочуватися через одяг або якщо потерти щоку рукою. І не має "забивати" пори або спричиняти подразнення. Як справедливо ми зазначали ще кілька років тому в матеріалі "Незручна правда про санскрини", придумати протисонцевий засіб — це не скраб з меленої кави змішати.

Наукова думка: Юлія Гагаріна, косметична хімікиня, розробниця косметичних засобів

"Хімічні фільтри складніше купити, ніж фізичні, – говорить Юлія Гагаріна. – З ними важче працювати і треба мати відповідну освіту, щоб зрозуміти, як їх використовувати. А ще у них не склалося з піаром (пам’ятаєте як в анекдоті про пацюка та хом’ячка?) Тому популярнішими для домашніх засобів стають мінеральні (фізичні) фільтри. Бо що? Бо з ними працюють за принципом "просто додай та перемішай".

І тут ось кілька (диявольських) деталей, які не беруть до уваги інтернет-спеціалісти без профільної освіти:

  1. Що саме забезпечує захист? Зазвичай із мінеральних фільтрів беруть оксид цинку та диоксид титану. Перший більше захищає від UVA-променів та має невисоку активність. Другий більше захищає від UVB-променів та має більш високу активність. Кожен сам по собі дає невисокий рівень захисту (умовно 1%=1 SPF);
  2. Яким буде вміст фільтру? Обидва фізичні фільтри обмежені у використанні. Безпечна доза — не більше 25%. Тобто насипати "на око, ложечкою" фільтри не можна. Тільки через ваги, тільки уважно. Бо більші дози можуть вбивати живі клітини, що, погодьтесь, не набагато краще, ніж руйнівна дія сонця.

І тут можна зробити перші висновки.

Висновок 1. Якщо ми робимо санскрин на фізичних (мінеральних) фільтрах більше SPF 10, то у складі треба комбінувати оксид цинку та диоксид титану. Інакше в результаті вийде не захист, а імітація бурхливої діяльності.

Висновок 2. Немає в природі абсолютно безпечних фільтрів. Треба буде дуже обережними і точними з дозою, щоб бажану безпеку не перетворити на реальну небезпеку.

  1. Яка база? Найправильніше для захисту за допомогою мінеральних фільтрів — "упакувати" їх в систему з олією та хоча б невисоким вмістом води. Бо саме вода дозволяє правильно розподілити фільтри та зробити захист більш потужним (на 40-70%). В чисто масляній базі фільтри "глохнуть" та втрачають в силі захисту. Але якщо ми додаємо воду, то потрібно додавати емульгатори, консерванти тощо. Бо інакше вже за пару днів на спекотному сонці можна занести собі на шкіру патогенну мікрофлору. Далі вже буде турбувати не засмага, а лікування висипів.
  2. А якщо все ж таки база без води? На це теж наука має відповідь — спеціально подрібнює (мікронізує) мінеральні фільтри до нанорозмірів та "запаковує" в системи доставки. Це дозволяє домогтися саме протисонцевої дії, причому високої. Але купити такі фільтри вже складно; до того ж, вони дорогі. Дешеві (не мікронізовані) версії оксиду цинку мають більші розміри частинок. В такому форматі вони будуть знижувати запалення та давати захисну дію від втрати вологи. Саме в такому форматі оксид цинку використовують в кремах під підгузок. Саме такі форми оксиду цинку найчастіше продають великими дешевими порціями в інтернеті.

Висновок 3. Безводні санскрини з неправильними мінеральними компонентами — це більше схоже на крем під підгузок, що забиватиме пори обличчя, ніж на санскрин. Захист при цьому буде, але не від сонця".

Чому небезпечно загравати з захистом від сонця

У травні Cancer Research UK опублікував дані, що очікує підвищення рівня захворюваності на рак шкіри серед людей віком від 25 до 49 років, причому за останні десять років кількість нових випадків зросла на 7%. Більш тривожним є те, що дослідники спрогнозували рекордні 20 800 випадків цього року лише у Великобританії.

У більшості випадків саморобний протисонцевий крем забезпечує слабкий захист і може швидко втратити свою ефективність. Використання неефективного домашнього санскрину піддає вас ультрафіолетовому випромінюванню, підвищує ризик раку шкіри та прискорює ознаки старіння , такі як зморшки та сонячні плями. Це буквальне нехтування правилами безпеки. Не намагайтеся повторити у реальному житті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.