До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: джинсова куртка

Джинсівкам, які від часу своєї появи майже не виходили з моди, хоч і менше років, ніж джинсам, але точно не менше століття. Складно уявити універсальнішу за них річ — куртки з деніму актуальні в будь-якій комбінації. Сьогодні розповімо про зірковий шлях джинсівок від робочої уніформи до незамінного атрибута чоловічого гардероба.

Valentino

Перші джинсові куртки стала виробляти компанія Levi's у США на початку XX століття як захисний одяг для робітників залізниці й гірників. Тодішня джинсова спецівка мала одну нагрудну кишеню, а на спині в зоні талії — хлястик для регулювання ширини. Куртка радше була подібною до широкої oversize-сорочки зі щільного деніму. Перша джинсівка сучасного вигляду з’явилася тільки в 1931 році завдяки фірмі Lee: дві косі кишені та прострочена зиґзаґом застібка й досі відмітні ознаки речей з деніму цієї компанії. У 60-х Levi's випускають свою знамениту модель Trucker Jacket з V-подібними виточками на грудях і кишенями із загостреними клапанами. Відтоді поїзд популярності на джинсівки було не зупинити. Неабияк сприяли цьому й попікони на кшталт групи The Beatles, актора Майкла Дугласа, Джеймса Діна та інших.

Реклама
Джордж Гаррісон, соло-гітарист The Beatles, під час знімання телефільму "Чарівна таємнича подорож", 1967 рік
Майкл Дуглас під час знімання фільму "Наполеон і Саманта", 1972 рік

Бунтівничі 90-ті, а потім і нульові дали джинсовим курткам новий виток популярності. Денім все частіше стали варити, створюючи візерунок tie-dye — відомі нам "варьонки", а світ моди пропонував все нові й нові фасони цієї культової речі. Моделі без підкладки стали негласною класикою: влітку їх носили з футболками, восени — поверх светра, а взимку — під пальто чи парку. Куртки ж на овчині хоч і бачили світло рідше, такі виходи часто привертали увагу оточення, як наприклад образ Джонні Деппа в "канадському смокінгу" в 1998 році.

Джонні Депп, 1998 рік
Шон Комбс (P.Diddy) на премії MTV у Нью-Йорку, 2001 рік

Колекції весна-літо 2020 не стали винятком і поповнили варіативний ряд джинсових курток. На подіумах мерехтіли як класичні моделі, так і нові варіації джинсівок. Вірджил Абло представив куртку, подібну своїм фасоном до тієї самої спецівки — вільної, як широка сорочка, і з однією нагрудною кишенею. Off-White також показали denim total look з ефектом деграде — модним принтом цього літа.

<b>джинсовый жакет man шоу</b>
Джинсовые куртки в коллекциях весна-лето 2020

Vogue.ua зібрав 10 найкращих джинсових курток.

<b>джинсовые куртки предметка man</b>
Мужские джинсовые куртки лето 2020

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.