До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи носитимуть нарешті чоловіки спідниці?

Чоловік у спідниці — ці слова багато хто досі сприймає як оксюморон, немов не помічаючи, що в моді залишилося всього кілька табу, але жодне з них не стосується гендеру.

Насправді чоловіки носять спідниці вже дуже багато років. Історики моди нагадали б про те, що в епоху Високого Середньовіччя чоловіки не просто носили спідниці, а навіть билися в них, а в новий час, ледве не до початку XX століття, до семирічного віку всі носили сукні незалежно від гендеру. Також критики вкажуть на Йоджі Ямамото, Рафа Сімонса й Жана-Поля Готьє, які в 1990-ті регулярно вписували чоловічі спідниці у власні колекції. У 2000-х Олександр Макквін неодноразово інтерпретував шотландську спадщину й демонстрував кілти на подіумі. А 2003 року Метрополітен-музей присвятив цілу виставку темі "Хоробрі серця: Чоловіки в спідницях".

Реклама
Jean Paul Gaultier Haute Couture весна-літо 2002

Цього року великі міжнародні бренди зробили всілякі різновиди спідниць основою своїх колекцій. У Louis Vuitton моделі вдягнули кілти поверх штанів, а в JW Anderson — плісовані сукні були представлені в комбінації із широкими джинсами. У Dries Van Noten і Wales Bonner з’явилися сорочки-туніки, а в колекції Homme Plissé Issey Miyake штани були такі широкі, що походили на максіспідниці. Thom Browne і Rick Owens зробили цей предмет одягу заледве не візитною карткою своїх брендів. Не кажучи вже про молоді прогресивні лейбли, як-от Stefan Cooke, Ludovic de Saint Sernin або Charles Jeffrey Loverboy, які регулярно вписують спідниці в контекст menswear.

Louis Vuitton Menswear осень-зима 2021/2022Louis Vuitton Menswear осінь-зима 2021/2022

Спідниця трапляється в гардеробах багатьох видатних модників: Джордан Кларксон у картатій спідниці Fear of God; Езра Міллер у Moncler; Джеремі О. Гарріс у Gucci. Сем Сміт регулярно з’являється в сукнях, власне, як і Біллі Портер. Але всіх перевершив Марк Джейкобс: приблизно з 2009-го по 2012 рік спідниця в поєднанні із сорочкою або светром була для нього майже повсякденною уніформою. Насправді цей список можна довго продовжувати.

JW Anderson Menswear осень-зима 2021/2022JW Anderson Menswear осінь-зима 2021/2022

Найдивовижніше в чоловічій спідниці — це те, що вона сигналізує про фундаментальні зміни наших пріоритетів у виборі одягу. І йдеться не про фасони й матеріали, а про конотації, ідеї та ідеали, які стоять за цим. Зростання популярності позагендерної моди — справжній подарунок нашого часу. Замість того щоб дотримувати правил певного стилю або йти проти них, одяг тепер повністю слугує задоволенню наших суто особистих потреб і бажань.

Dries Van Noten Menswear осень-зима 2021/2022Dries Van Noten Menswear осінь-зима 2021/2022

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.