До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 книг, які читають найуспішніші люди в світі (частина 1)

Воррен Баффет, Білл Гейтс і Барак Обама увесь вільний від роботи час проводять за читанням — насправді, читання настільки важливе для їхнього успіху, що цілком могло б вважатися їхньою роботою. Ми зібрали 6 романів, які рекомендують прочитати найуспішніші люди у світі.

Photo: Getty Images
"Наодинці з собою", Марк Аврелій

Роздуми Марка Аврелія з праці "Наодинці з собою" ніколи не призначалися для друку. Сама книга — це колекція особистих думок на різні теми, які римський імператор виділяв для себе як важливі, щоб зрозуміти своє місце у всесвіті: дружба, сила емоцій, постійна еволюція особистості. Марк Аврелій, можливо, був наймогутнішою людиною свого часу, а сила його роздумів у смиренні. Зрештою, цей роман — нефільтрована розповідь про людину, яка намагається контролювати своє щастя і щодня прагне до досконалості. "Риси розумної душі: самосприйняття, самоаналіз і здатність робити з себе все, що вона хоче, — пише Аврелій. — Душа збирає свій власний урожай. Вона досягає поставленої мети, попри те, де встановлена ​​межа її життя. Незалежно від того, яку мету ви виберете, душа виконає свою місію, завершить її повністю. Щоб можна було сказати: "У мене є те, по що я прийшов"".

Реклама
Photo: Penguin
"Над прірвою в житі", Джером Д. Селінджер

Твір Селінджера "Над прірвою в житі" — роман, який Білл Гейтс називає "однією зі своїх найулюбленіших книг на світі". Можливо, це нетрадиційний вибір для читання в зрілому віці — адже більшість стикається з цим романом в підлітковий період і розглядає твір як символ або попередження підліткового бунту і цинізму. Проте Гейтс читав його кілька разів не без причини. Робота Селінджера — шедевр літератури, що відображає біль відчуження і боротьбу дорослого життя. Яким би тривожним не був головний герой Голден Колфілд, він гостро відчуває світ так, як цього не роблять дорослі, ділиться своїми думками про невинність і почуття ідентичності, які ми можемо втратити під час дорослішання. Роман Селінджера — це нагадування про необхідність залишатися щирими і правдивими, не бути поверхневими і обов'язково турбуватися про почуття радості.

Photo: Penguin
"Залишок дня", Кадзуо Ісігуро

Британо-японський письменник Кадзуо Ісігуро спеціалізується на водночас прекрасних і жорстоких творах. Джефф Безос хвалить "Залишок дня" за пов'язаний з жалем несамовитий урок, якого вчить книга. У романі головний герой Стівенс опиняється на перехресті між бажанням і обов’язком. Він змушений вибрати між відданістю чоловікові, на якого він працює, і любов'ю до жінки. Проте, підтримуючи формальність і прагнучи до гідності, Стівенс починає втрачати людяність і можливість піклуватися про свої емоційні потреби й стосунки.

Photo: Faber
"Пісня Соломона", Тоні Моррісон

"Я думаю, що твори Тоні Моррісон, особливо "Пісня Соломона", це книга, про яку я думаю, коли уявляю собі людей, які переживають труднощі", — поділився якось з New York Times Барак Обама. "Це не просто біль, а також радість, слава і таємниця", — сказав він. Роман, за який Моррісон отримала Нобелівську премію з літератури в 1993 році, розповідає про головного героя Мейкона, який стикається з горем, расизмом і терором. Проте, зрештою, це історія про людину, яка намагається знайти себе і утвердити свою свободу.

Photo: Penguin
"Джентльмен у Москві", Амор Тоулз

Ще один фаворит колишнього президента США, "Джентльмен у Москві", докладно описує життя одного росіянина, який жив під домашнім арештом у 1922 році — це був вирок, винесений нещодавно створеним більшовицьким трибуналом. Письменник Амор Тоулз використовує закрите середовище, щоб досліджувати важливіші життєві питання, розповідаючи читачеві про пошук головним героєм сенсу і мети, коли він починає по-справжньому відчувати тяжкість своєї пастки. Попри, здавалося б, складність теми та серйозність ідеї, — "Джентльмен у Москві" — це чудове розвага. І роман дуже легко читається.

Photo: Penguin
"Проєкт" Рози "", Грем Сімсіон

Якщо ви не чули про цей твір, знайте: Білл Гейтс так перейнявся цим романом, що подарував його 50 своїм друзям. Хоча, за словами Гейтса, у головного героя книги генетика Дона Тіллмана може бути синдром Аспергера, суть роману криється не в його наукових пошуках, а в чарівності його думок і почуттів, коли він намагається знайти кохання. Потім — веселощі і гострота емоцій у всіх проявах. Гейтс чудово описав головного героя: "Дон дозволяє читачам зрозуміти факт того, що якщо хтось може бути недостатньо грамотним у мові емоцій, це не означає, що він не має цих емоцій, причому сильних. Він дивиться на світ з точки зору логіки, проте він так само глибоко ставиться до цього світу, як і всі інші. Це ставить його в скрутне становище, і Грем дозволяє відчути нам це разом з ним".

Photo: Simon and Schuster

За матеріалами gq.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.