До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 ролей, які зробили Тімоті Шаламе одним із найкращих акторів свого покоління

Яскравою та відзначеною нагородами роллю у фільмі "Називай мене своїм ім’ям" Тімоті Шаламе підкорив світову аудиторію. Молодого актора, який 27 грудня святкує день народження, охрестили "надією Голлівуду", а ми розповідаємо, чим він заслужив такий статус.

"Батьківщина", 2012

Реклама

Після нетривалої роботи в шоу "Закон і порядок" і "Дорогий доктор", першим великим проривом Шаламе стала роль Фінна, сина віцепрезидента Вільяма Волдена в серіалі "Батьківщина". Його персонаж заводить стосунки з дочкою Ніколаса Броуді, Даною, але вони руйнуються після того, як Фінн бере участь у нападі, унаслідок якого гине жінка. Самому Фіннові загрожує не менш трагічний кінець.

"Інтерстеллар", 2014

Тимоти Шаламе в фильме

У центрі науково-фантастичної епопеї Крістофера Нолана — колишній пілот НАСА (МеттьюМакконагі), якого найняли для польоту в космос у пошуках інших придатних для життя планет, а Шаламе грає його сина. Попри те, що на екрані глядач бачить його не так часто, молодий актор провів кілька місяців на знімальному майданчику з акторським складом, до якого входили Джессіка Честейн, ЕннГетевей, Метт Деймон і Кейсі Аффлек (останній грає старшу версію персонажа Шаламе).

"Міс Стівенс", 2016

Тимоти Шаламе в фильме

За сюжетом учитель старшої школи супроводжує трьох учнів на драматичний конкурс. Лілі Рейб у ролі титулованої міс Стівенс здобула приз SXSW за найкращу жіночу роль після прем’єри фільму, але саме Шаламе став справжнім одкровенням. Він грає Біллі, найталановитішого з трьох молодих акторів, який бореться з поведінковими проблемами та відчайдушно потребує емоційного зв’язку. Це несамовита робота, яка натякає на багатонадійне майбутнє молодого актора.

"Називай мене своїм ім’ям", 2017

Тимоти Шаламе в фильме

Для багатьох відданих шанувальників Шаламе завжди буде Еліо, молодим підлітком, який вискакує на танцмайданчик разом з АрміГаммером у залитому сонцем фільмі Луки Гуаданьїно. Він розмовляє французькою, італійською, грає на піаніно й гітарі та захоплює всіх, з ким зустрічається. Цей персонаж — ідеальна демонстрація багатьох талантів Шаламе, і саме він приніс йому номінацію на SAG, BAFTA, "Золотий глобус" і "Оскара".

"Спекотні літні ночі", 2017

Тимоти Шаламе в фильме

У кримінальній драмі ЕлайджіБайнума про дорослішання персонажа Тімоті Шаламе відряджають на літо до Кейп-Коду, де живе його тітка. Натомість він потрапляє в банду й допомагає їй вивести наркобізнес на новий рівень. Гра Шаламе додає особливого шарму фільму. Його герой зачаровує своєю харизмою і незграбною сексуальністю.

"Леді Берд", 2017

Тимоти Шаламе в фильме

Кайл, претензійний серцеїд, з яким зустрічається героїня СіршіРонан, у режисерському дебюті ҐретиҐервіґ — втілення бунтаря початку 2000-х: розкудланого бас-гітариста з цигаркою, одержимого теоріями змови та війною в Іраку. Хоча його стосунки з героїнею Ронан недовговічні, вони дарують кілька найкумедніших моментів у фільмі й підносять авторитет актора на новий рівень.

"Недруги", 2017

Тимоти Шаламе в фильме

Захоплива епізодична роль французького рядового Філіпа Дежардена в брутальному вестерні Скотта Купера дає Шаламе шанс попрацювати разом з Крістіаном Бейлом і РозамундПайк. Сюжет оповідає історію кавалерійського офіцера, якому доручено повернути шаєнського воєначальника і його сім’ю на батьківщину. Дежарден — наймолодший новобранець у команді офіцера. У фільмі він сміливо їздить на конях, готується до засідок і має неперевершений вигляд у формі.

"Гарний хлопчик", 2018

Один з найскладніших проєктів актора на сьогодні, драма Фелікса ванҐрьонінґена про наркозалежність ґрунтується на двох мемуарах: "Твік: дорослішання на метамфетамінах" Ніка Шеффа і "Гарний хлопчик: подорож батька через залежність його сина" Девіда Шеффа. Шаламе грає змученого Ніка на важкому шляху до одужання. Зворушлива й меланхолійна гра Шаламе принесла йому широке визнання й номінації на премії BAFTA, "Золотий Глобус" і SAG.

"Король", 2019

Тимоти Шаламе в фильме

Шекспірівський епос Девіда Мішо. Тімоті Шаламе грає Генріха V — впертого правителя, який веде Англію на битву проти Франції з допомогою підступних двірських вельмож і свого вірного друга Фальстафа (Джоел Едґертон). У стрічці безліч палацових інтриг, кривавих битв і сутички з дофіном (злим Робертом Паттінсоном), що свідчить про сміливий відхід від колишніх вигадливих ролей Шаламе.

"Маленькі жінки", 2019

Сирша Ронан и Тимоти Шаламе в фильме

Літературна класика Луїзи МейОлкотт стала найочікуванішою екранізацією 2019 року. Режисерка ҐретаҐервіґ зібрала для свого фільму найкращий акторський склад. Чотирьох сестер Марч зіграли Емма Вотсон (у ролі Мег), СіршаРонан (Джо), Флоренс П’ю (Емі), ЕлайзаСканлен (Бет), роль юного Лорі дісталася Тімоті Шаламе, а тітоньки Марч — Меріл Стріп.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.