До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

007: повний гід фільмами про Джеймса Бонда

Сага про Джеймса Бонда — одна з найтриваліших франшиз в історії кіно, що розповідає про пригоди британського агента розвідки MІ-6. За більш ніж пів століття романи Яна Флемінга, творця Бонда, екранізували 27 разів (25 офіційних і 2 неофіційні фільми), а відважного спецагента зіграли шість акторів: Шон Коннері, Джордж Лезенбі, Роджер Мур, Тімоті Далтон, Пірс Броснан і Деніел Крейг (сьомий, Девід Нівен, зіграв Бонда в неофіційній версії "Казино „Рояль""). У цьому матеріалі ми склали гід бондіаною, починаючи з перших фільмів із Шоном Коннері й закінчуючи ювілейною 25-ю стрічкою з Деніелом Крейгом.

"Доктор Ноу" (1962)

У головній ролі: Шон Коннері

Реклама
Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "Доктор Ноу" (1962)

У найпершому фільмі про Джеймса Бонда британського шпигуна на великому екрані зображує шотландський актор Шон Коннері. Спецагент вирушає на Ямайку, щоб розслідувати смерть глави британської розвідки. Там він зустрічає першу дівчину Бонда — Хані Райдер. Її зіграла Урсула Андресс. Бонд також дізнається про існування злочинної організації, відомої як СПЕКТР (англ. SPECTRE, акронім Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge, and Extortion), що позиціює себе як Спеціального представника з контррозвідки, тероризму, помсти й вимагання.

"З Росії з любов’ю" (1963)

У головній ролі: Шон Коннері

Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "З Росії з любов’ю" (1963)

Другий фільм про Бонда докладніше розповідає про організацію СПЕКТР. Її учасник, на ім’я Кронштейн, розробляє план з отримання криптографічного пристрою "Лектор", а сама організація планує помститися Бондові, що вбив їхнього агента Доктора Ноу. За здійснення цієї місії відповідає працівниця СПЕКТРу Роза Клебб.

"Голдфінгер" (1964)

У головній ролі: Шон Коннері

Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "Голдфінгер" (1964)

У цьому фільмі Джеймс Бонд протистоїть мільярдерові Ауріку Голдфінгерові, який планує викрасти все золото з Форт-Нокса — і звісно, тільки агент 007 може його зупинити. У фільмі також присутні два знакові персонажі франшизи: Одджоб, помічник Голдфінгера, і Пуссі Галор, дівчина Бонда, яку зіграла Онор Блекман.

"Кульова блискавка" (1965)

У головній ролі: Шон Коннері

Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "Кульова блискавка" (1965)

Організація СПЕКТР викрала літак з двома атомними бомбами та вимагає в британського уряду викуп у розмірі 100 мільйонів фунтів стерлінгів алмазами. Агент 007 шукає вкрадені бомби й знаходить їх на Багамах.

"Живеш тільки двічі" (1967)

У головній ролі: Шон Коннері

Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "Живеш тільки двічі" (1967)

Зловмисники викрадають космічний корабель і садять його в Японському морі. Саме туди цього разу Джеймс Бонд прямує для розслідування. По прибутті він виявляє лідера СПЕКТРу Ернста Ставро Блофельда. Суперагент також викриває план Блофельда, мета якого — почати Третю світову війну.

"На секретній службі Її Величності" (1969)

У головній ролі: Джордж Лезенбі

Джордж Лэзенби в фильме Джордж Лезенбі у фільмі "На секретній службі Її Величності" (1969)

У цьому фільмі Шона Коннері замінює австралійський актор Джордж Лезенбі. За сюжетом, агент 007 полює на Блофельда. У цій частині він закохується і — в перший (і єдиний раз) — одружується з дівчиною Бонда. Вважається, що цей фільм найбільше близький до сюжету роману Яна Флемінга. Також "На секретній службі Її Величності" вийшов драматичнішим за будь-який інший фільм франшизи.

"Діаманти залишаються назавжди" (1971)

У головній ролі: Шон Коннері

Шон Коннери в фильме Шон Коннері у фільмі "Діаманти залишаються назавжди" (1971)

Шон Коннері востаннє з’являється на екрані в ролі Джеймса Бонда, щоб розібратися з контрабандою діамантів. Він подорожує по всьому світі, перш ніж дістається Лас-Вегаса й дізнається, що за всім цим стоїть Блофельд. Ватажок СПЕКТРу хоче використати супутник, щоб знищити всю ядерну зброю в США, Радянському Союзі й Китаї, і в такий спосіб змусити країни розпочати війну.

"Живи і дай померти" (1973)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур и Джейн Сеймур в фильме Роджер Мур і Джейн Сеймур у фільмі "Живи і дай померти" (1973)

Британський актор Роджер Мур уперше з’являється на екрані в ролі Бонда у фільмі "Живи і дай померти". У цій частині Бондіани агент 007 намагається зупинити наркобарона Містера Біга, який планує монополізувати розповсюдження героїну й витіснити інших наркобаронів з бізнесу. Саме в цій стрічці вперше дівчиною Бонда стала чорношкіра жінка.

"Людина із золотим пістолетом" (1974)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур в фильме Роджер Мур у фільмі "Людина із золотим пістолетом" (1974)

Джеймса Бонда звільняють від служби після того, як MІ-6 отримала золоту кулю з вигравіюваним на ній "007". Цю кулю надіслав найманий вбивця Франциско Скарамангі, який цілиться у своїх жертв із золотого пістолета. Бонд вирушає на пошуки Скарамангі й намагається відстежити місцеперебування пристрою, здатного розв’язати проблему енергетичної кризи.

"Шпигун, який мене кохав" (1977)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур и Барбара Бах в фильме Роджер Мур і Барбара Бах у фільмі "Шпигун, який мене кохав" (1977)

Підводні човни Великої Британії й Радянського Союзу захоплюють злочинці. Після цього Джеймс Бонд починає співпрацювати з агентом КДБ — майором Ганною Амасовою. Вони разом намагаються встановити особи тих, хто стоїть за крадіжкою підводних човнів. Лиходієм виявляється Карл Стромберг — судновласник і науковець, що має план зі знищення Нью-Йорка й Москви. Стромберг планує спровокувати ядерну війну, яка дасть йому змогу створити власну цивілізацію.

"Місячний перегонник" (1979)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур в фильме Роджер Мур у фільмі "Місячний перегонник" (1979)

Джеймс Бонд має з’ясувати, де розміщується викрадений космічний корабель. І дізнається, що за цим злочином стоїть Г’юґо Дракс — власник компанії, що виробляє космічні шатли. Мета Дракса — знищити частину людства за допомогою смертельного нервово-паралітичного газу. Зрештою Бонд має вирушити в космос, щоб перемогти Дракса на його космічній станції.

"Тільки для твоїх очей" (1981)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур в фильме Роджер Мур і фільмі "Тільки для твоїх очей" (1981)

Лиходії потопили шпигунський катер з пристроєм, здатним запускати балістичні ракети. Агентові 007 наказують допомогти морському археологові Тімоті Гейвлоку відновити цей пристрій. Та археолога вбивають, і Бонду доводиться не тільки шукати пусковий механізм, а й з’ясовувати, хто вбив Гейвлока і чому.

"Восьминіжка" (1983)

У головній ролі: Роджер Мур

Роджер Мур в фильме Роджер Мур у фільмі "Восьминіжка" (1983)

Бонд розслідує вбивство агента 009 у Східному Берліні. У ході справи агент 007 викриває змову з використання ядерної зброї. Фільм "Восьминіжка" вирізняється в усій франшизі безліччю незабутніх лиходіїв. Тим часом назва "Восьминіжка" походить від імені головного антагоніста фільму й дівчини Бонда — міжнародної контрабандистки коштовностей, яка мешкає на острові, де живуть самі жінки.

"Вид на вбивство" (1985)

У головній ролі: Роджер Мур

Таня Робертс, Роджер Мур и Грейс Джонс в фильме Таня Робертс, Роджер Мур і Грейс Джонс у фільмі "Вид на вбивство" (1985)

Сьомий і останній фільм з участю Роджера Мура. За сюжетом, Джеймс Бонд бореться з промисловцем Максом Зоріним, якого зіграв Крістофер Вокен. Злодій намагається наповнити світовий ринок мікрочипами та зруйнувати Кремнієву долину. Його план обертається навколо бомб, розміщених під озерами й лініями розламів. У разі вибуху буде затоплено всю зону затоки Сан-Франциско.

"Іскри з очей" (1987)

У головній ролі: Тімоті Далтон

Тимоти Далтон в фильме Тімоті Далтон у фільмі "Іскри з очей" (1987)

У своєму першому фільмі в ролі агента МІ-6 британський актор Тімоті Далтон допомагає генералу КДБ Георгію Коскову втекти з Радянського Союзу. Опинившись у руках союзників, Косков повідомляє, що генерал Леонід Пушкін відновив політику "смерть шпигунам". Бонду наказують схопити Пушкіна, перш ніж він зможе вбити нових агентів і нашкодити відносинам між Радянським Союзом і Заходом.

"Ліцензія на вбивство" (1989)

У головній ролі: Тімоті Далтон

Тимоти Далтон в фильме Тімоті Далтон у фільмі "Ліцензія на вбивство" (1989)

Бонд допомагає своєму старому другові Феліксу Лейтерові затримати наркобарона Франца Санчеса. Але злочинець тікає, важко поранивши Лейтера та вбивши його дружину. Глава МІ-6 наказує Бондові повернутися до його звичайних обов’язків, але 007 відмовляється, і МІ-6 відкликає його ліцензію на вбивство. Це означає, що Бонд мститиметься за свого друга без статусу спецагента.

"Золоте око" (1995)

У головній ролі: Пірс Броснан

Пирс Броснан в фильме Пірс Броснан у фільмі "Золоте око" (1995)

Це дебютний фільм американського актора ірландського походження Пірса Броснана в ролі Бонда. Його товариша, агента МІ-6 Алека Тревельяна, вбивають. Але десять років по тому, після нападу на бункер у Сибіру й викрадення керівного диска супутникової зброї, відомої як "Золоте око", Бонд дізнається, що Тревельян насправді живий.

"Завтра не помре ніколи" (1997)

У головній ролі: Пірс Броснан

Пирс Броснан и Мишель Йео в фильме Пірс Броснан і Мішель Єо у фільмі "Завтра не помре ніколи" (1997)

Бонд розслідує затоплення британського військового корабля у водах Китаю й виявляє зв’язок події з медіамагнатом Еліотом Карвером. З допомогою китайського спеціального агента Бонд викриває план Карвера щодо розв’язання конфлікту між британцями й китайцями.

"І цілого світу замало" (1999)

У головній ролі: Пірс Броснан

Пирс Броснан и Софи Марсо в фильме Пірс Броснан і Софі Марсо у фільмі "І цілого світу замало" (1999)

Бонд вирушає за грошима для сера Роберта Кінга, друга очільниці МІ-6, але прихована в грошах бомба вбиває Кінга. Агент 007 незабаром розуміє, що пастку влаштував колишній агент КДБ, що став терористом, на ім’я Ренард. М відряджає Бонда зупинити Ренарда й захистити дочку Кінга.

"Помри, але не зараз" (2002)

У головній ролі: Пірс Броснан

Пирс Броснан в фильме Пірс Броснан у фільмі "Помри, але не зараз" (2002)

Місія Бонда — розслідувати діяльність північнокорейського генерала, причетного до торгівлі алмазами із зон конфліктів в Африці. У ході операції агент 007 потрапляє в полон, і впродовж 14 місяців зазнає тортур. Після повернення Бонда усувають від справ, але він продовжує свою місію й розкриває змову з використання дзеркального супутника для нападу на Південну Корею.

"Казино „Рояль"" (2006)

У головній ролі: Деніел Крейг

Дэниел Крейг в фильме Деніел Крейг у фільмі "Казино „Рояль"" (2006)

"Казино „Рояль"" технічно є римейком неофіційного фільму про Бонда й перезапуском всієї франшизи з британським актором Деніелом Крейгом. У цій частині Бонд тільки отримує статус 00 і розслідування про фінансування тероризму.

"Квант милосердя" (2008)

У головній ролі: Деніел Крейг

Дэниел Крейг и Ольга Куриленко в фильме Деніел Крейг та Ольга Куриленко у фільмі "Квант милосердя" (2008)

Бонд дізнається, що болівійський генерал-вигнанець Медрано працює з екологом Домініком Гріном, який належить до організації "Квант". Спільно вони мають намір привести Медрано до влади в Болівії, після чого "Квант" стане єдиним постачальником води в країну.

"007: Координати „Скайфолл"" (2012)

У головній ролі: Деніел Крейг

Дэниел Крейг в фильме Деніел Крейг у фільмі "007: Координати „Скайфолл"" (2012)

Після невдалої місії Бонда вважають мертвим. Керівництво ставить під сумнів здатність M керувати МІ-6. На штаб-квартиру розвідки в Лондоні вчиняють напад, а Бонд виходить з укриття з наміром з’ясувати, хто стоїть за атакою. Розслідування приводить його до Рауля Сільви, колишнього агента МІ-6, якого схопили й люто катували найманці китайського уряду. Сільва звинувачує М в тому, що з ним сталося, і намагається знищити її та її репутацію.

"007: Спектр" (2015)

У головній ролі: Деніел Крейг

Дэниел Крейг в фильме Деніел Крейг у фільмі "007: Спектр" (2015)

Бонд отримує повідомлення від М, очільниці МІ-6, після її смерті. У ньому йдеться про те, що він має зупинити терористичну атаку. За участь у несанкціонованій місії Бонда усуває від завдань новий керівник МІ-6. Агент, звісно ж, продовжує свою справу й у кінцевому підсумку викриває злочинну організацію, відому як СПЕКТР, а також її лідера Ернста Ставро Блофельда, якого тепер грає Крістоф Вальц.

"Не час помирати" (2021)

У головній ролі: Деніел Крейг

Дэниел Крейг в фильме Деніел Крейг у фільмі "Не час помирати" (2021)

Деніел Крейг повертається в ролі агента вп’яте й востаннє. За сюжетом, Джеймс Бонд залишає службу й насолоджується відпочинком на Ямайці. У нього все прекрасно, і він не збирається повертатися в МІ-6. Але коли до нього звертається старий друг з проханням допомогти в пошуку зниклого вченого, Бонд не може стриматися — і пускається берега. До того ж пошуки вченого приводять Бонда до таємничого лиходія, який захопив новітні технології й хоче панувати світом. До ролі дівчини Бонда повернеться Леа Сейду, також у фільмі знялися Рейф Файнс, Бен Вішоу, а Рамі Малеку дісталася роль головного лиходія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.