До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Режисер Кері Фукунага — про фільмування стрічки "Не час помирати" і нового Бонда

Вже з 30 вересня в українському прокаті можна побачити фільм "Не час помирати" — 25-ту ювілейну частину бондіани. Про те, чи зміг новий режисер бондіани Кері Фукунага, який змінив на цій посаді Денні Бойла, винайти нового Джеймса Бонда — читайте в нашому матеріалі.

Чим новий Бонд відрізняється від попередніх

44-річний американський режисер Кері Фукунага ("Справжній детектив", "Маніяк") доєднався до сім’ї агента 007 у знаковий момент. Цей 25-й фільм в історії франшизи й саме він стане останньою появою Деніела Крейга в ролі британського шпигуна. Отже, як надати фільму, та й самому Бондові, нового відтінку?

Реклама

Для Фукунаги це означало ось що: передусім уникати таких очевидних рішень, як "розважмо глядачів вибухами" і "не турбуватимемося про сюжет". Фукунага каже, що вчинив геть навпаки — зосередився на сюжеті й внутрішньому світі персонажів. "Я дбаю про своїх персонажів. Мені хотілося поглибити внутрішній світ Бонда й вивчити його пріоритети в середньому віці. Для цього я звернувся до свого життя. Упродовж усієї історії у фільмі є елементи моїх переживань і почуттів". Особистих матеріалів не бракує. Фукунага хотів бути пілотом, поки його зір не погіршився; прагнув стати професійним сноубордистом, поки не зламав коліна — насправді саме під час травми він розвинув свої навички письменства. Кілька змін по тому (включно з роботою стилістом) він вступив до кіношколи у віці 24 років і став режисером. Серед найвідоміших його проєктів — гіт HBO "Справжній детектив" з Метью Макконагі.

Про те, як Кері Фукунага потрапив до проєкту

Робота над стрічкою почалася ще у 2016, і тоді продюсери пропонували Сему Мендесу, режисерові супергітових частин бондіани "007 Координати „Скайфолл"" і "007 Спектр", працювати далі над франшизою. Він відмовився — і після на цю роль розглядали і Крістофера Нолана, і Дені Вільнева. Перший відмовився, другий знімав "Дюну", і в результаті режисером проєкту став Денні Бойл, відомий за фільмами "На голці" і "Мільйонер з нетрів". Але 2018 року Бойл вибув з проєкту — за чутками, через розбіжності з Деніелом Крейгом.

"Коли я дізнався, що Бойл вибув з проєкту, то написав Барбарі, продюсерці фільму, електронною поштою й запитав, чи є шанс поговорити про це? Вона відразу ж відповіла, і ми призначили наступного тижня зустріч. У мене не було презентації або чогось подібного, я просто запитав їх, що їм потрібно, а що не працює... Так усе й сталося".

Про сценарій

"Мій Бонд не обов’язково має бути найкращим у світі... Я прагну до чогось, що зачіпає людей, б’є в саме серце", — сказав Фукунага в інтерв’ю британському Vogue.

Для цього режисер залучив для роботи над картиною нового сценариста. Нею стала Фібі Воллер-Брідж — та сама відома британка, яка взяла "Еммі" за гучні серіали "Погань" і "Вбиваючи Єву". Фібі працювала зі сценарієм, який Фукунага написав разом з Нілом Первісом і Робертом Вейдом — сценаристами кожного фільму про Бонда з 1999 року. Її завданням було осучаснити Бонда й зробити його живим, справжнім чоловіком, а ще — зробити жіночих персонажів більш справжніми й менш картонними. "Так, бондіана — це досить типова історія про білого чоловіка-шпигуна в цьому світі, але ви маєте бути готові докласти всіх зусиль, щоб зробити жіночі персонажі чимось більшим, ніж просто гарною вигадкою", — коментує Фукунага.

Про роботу з Деніелом Крейгом

Фукунага визнає, що його два найулюбленіші фільми про Бонда — це "Казино „Рояль"" Мартіна Кемпбелла і "Таємна служба Її Величності" Пітера Р. Ганта. Коли він почав роботу над стрічкою "Не час помирати", то відчував "величезну свободу в переосмисленні персонажа. Всі Бонди схожі один на одного, але Бонд Деніела Крейга здається мені особливим. Найпрекрасніше в ньому те, наскільки він грубіший, брутальніший і водночас із цим задумливий. Мені більше імпонує цей Бонд".

"Для мене, як письменника й режисера, було важливо заново відкрити для себе Бонда. Де він тепер? Ким він став після п’яти років на пенсії? — каже режисер Кері Фукунага. — Я думаю, зараз Джеймс Бонд подібний до пораненої тварини, що бореться зі стереотипом навколо образу 007. Світ змінився, правила вже не ті, що були раніше, і Бонду потрібно адаптуватися до нового часу".

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.