До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нічна зміна: чорний колір в осінніх колекціях

Символ дисципліни і зречення, чорний колір дає змогу дизайнерам працювати з формою, але не забувати про зміст.

Prada

На показі осінньо-зимової колекції Prada дизайнерка Міучча Прада розіграла ноктюрну історію нареченої Франкенштейна: моделі виходили на подіум у приталених двобортних пальтах, драпірованих сукнях-бюстьє з чорного вовняного сукна і важких черевиках на тракторній підошві. Чорний стає "новим чорним". У колекціях сезону багато варіацій цього кольору – від приглушених відтінків попелу і сажі до смальтового і вороного. В кінці нульових бум соціальних медіа відніс чорний одяг за межу модного фронту: Instagram-зірки воліють фотогенічні вбрання яскравих забарвлень, а чорну уніформу залишають скромним працівникам індустрії (так зазвичай одягаються стилісти, співробітники дизайнерських ательє і шоурумів). Нарешті ситуація змінюється.

Реклама
Bottega Veneta

Свою роль зіграло дебютне шоу Деніела Лі, нового креативного директора Bottega Veneta. Призначення правої руки Фібі Файло в італійський Дім обіцяло модному світові новий ривок у бік бежевої благовидності вбрань #oldceline. Замість цього дизайнер показав агресивну колекцію трикотажних суконь і брючних комплектів з важкої шкіри, що майже не мнеться. За мотивами спорядження для мотоциклетного спорту Лі створив ідеальний гардероб для зустрічі апокаліпсису. Одягнені в чорне, жінки на показі Bottega Veneta нагадували холоднокровних персонажів "Матриці".
Simone Rocha

В історії моди складно знайти більш політизований колір. Чорний увібрав всі можливі відтінки значень: релігійної аскези, урочистої жалоби і скандального присмаку БДСМ. Завдяки Іву Сен-Лорану і Клоду Монтана чорні смокінги і сукні-футляри з ідеальною посадкою стали символом жіночої влади над власним тілом задовго до течії #MeToo. У 1980-х і 1990-х суперечливу природу цього кольору досліджували японські авангардисти Рей Кавакубо і Йоджі Ямамото і бельгійці Мартін Марджела і Анн Демельмейстер. Концептуальний дизайн був реакцією на бонвіванську моду епохи: у відповідь на квіткові вбрання світ отримав складні чорні сукні-роби. Майже 30 років по тому ці конструкторські прийоми стали каноном і джерелом цитат для нового покоління дизайнерів, як і чорний колір – символом заперечення і обнулення історії.

Loewe

Цього сезону строгі чорні вбрання за мотивами колекцій Гельмута Ланга з'являються у Atlein і Alexander Wang. Джонатан Андерсон у Loewe показує скульптурні інквізиторські пальта зі шкіряними комірами і манжетами. Натхненна творчістю художниці Луїзи Буржуа, дизайнерка Симон Роша складає чорний шовк і тюль у церемоніальні сукні-кокони.

Maison Margiela

Джон Гальяно у Maison Margiela протиставляє чорний колір галюциногенним цифровим принтам. Експерименти з вовняними тканинами приводять його до суворих пальт і туго приталених жакетів з нарочито збільшеними рукавами. Єдиним декором на них стають білі стежки "робочої" намітки.

Balenciaga

З тим же архітектурним нахилом працює Демна Гвасалія в Balenciaga. Глухий чорний колір не відволікає від конструктивних деталей: у жакетах прямого крою дизайнер будує рукави зі збільшеною проймою – вони надають "корпоративним" костюмним двійкам зухвалого футуристичного вигляду.

Comme des Garçons

Для Рей Кавакубо чорний колір має майже сакральне значення. Нову колекцію Comme des Garçons вона побудувала за принципом театру тіней: кожне вбрання – немов скульптура, зібрана з мережива, іскристої бахроми або промислового вінілу. У рідкісних для Comme des Garçons пояснювальних записках до шоу йдеться: "Безліч блідих тіней, згущуючись, народжують могутні речі". У пошуках нових значень чорний колір допомагає дизайнерові відкинути зайве – і дістатися до суті.

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.