До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Апофеоз Готьє: як минуло останнє шоу легендарного кутюр'є

Жан-Поль Готьє приголомшив своїх шанувальників і всю модну індустрію, коли кілька днів тому оголосив, що його шоу от-кутюр сезону весна-літо 2020 стане прощанням з кар'єрою, що охоплює 50 років створення унікального одягу. Цей показ перетворився на справді винахідливе, феєричне і сумне видиво – святкування всіх цінностей, які дизайнер втілив у своїй роботі за п'ять десятиліть фантазій, гумору, людяності і радості.

Jean Paul Gaultier Couture весна-лето 2020

Готьє продемонстрував близько 200 образів (у 10 разів більше, ніж під час його першого показу 1976 року) в паризькому театрі Шатле. Вшанувати дизайнера і його майстерність прийшли старі друзі: Карла Бруні-Саркозі, Саймон ле Бон, Сонам Капур і Міка, колишній стажер Готьє Ніколя Жескьєр, Віктор Горстінг і Рольф Снорен, Ізабель Марант, Крістіан Лубутен, Жюльєн Доссена, Пако Рабан, Мері Катранзу, Крістіан Лакруа, Дріс Ван Нотен і Мартін Маржела.

Реклама

Багато актуальних питань світу моди, як-от різноманітність, гендерна ідентичність, переробка і стійкість, – вбудовані в ДНК Jean Paul Gaultier. З 1976 року на його шоу ходили моделі всіх поколінь, етнічних груп і статей, бо роботи Готьє відображали реальних людей на вулицях, які завжди були головним джерелом натхнення для дизайнера. Він одягнув чоловіків у спідниці і перетворив корсет з символу придушення на символ владної і сильної жінки. Він одягнув Мадонну в конічний бюстгальтер для її туру Blonde Ambition 1990 року, який в підсумку став його знаковим дизайном. У прощальній колекції кутюр'є зібрав все, чим славився протягом своєї кар'єри.

Jean Paul Gaultier Couture весна-лето 2020
Jean Paul Gaultier Couture весна-лето 2020

Мабуть, сумно-символічно, що першою на подіумі з'явилася домовина з кришкою, з гумором пронизана двома гігантськими металевими конусами, ніби на трупа одягнений легендарний бра Готьє. Карлі Клосс вийшла в чорній куртці з розміщеним на спині традиційним французьким похоронним вінком, на стрічці якого красувався напис La Mode Pour La Vie ("Мода для життя"). Потім вона відкрила труну, щоб показати її живого мешканця – модель у сукні, що буквально складалася з десятків суконь для немовлят у тому ж стилі.

Jean Paul Gaultier Couture весна-лето 2020

Потім був майстер-клас з переробки в стилі Haute Couture, зокрема: куртки New Look, бюстьє зі спідницями, виконаними зі старомодних чорних шовкових панчіх, боді в техніці печворк з ліфом з вінтажних шовкових краваток; мініспідниця зі шкіряної куртки. Наступні образи загравали з лейтмотивами, які Готьє створив сам: корсет, знаменитий тільник, камуфляж. Але що б не продемонстрував дизайнер, кожен образ підтверджував і підкреслював його самобутність і геніальність.

Jean Paul Gaultier Couture весна-лето 2020Жан-Поль Готьє у фіналі шоу Jean Paul Gaultier Couture весна-літо 2020

Переглянути всю колекцію Jean Paul Gaultier Couture весна-літо 2020.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.