До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Власна Справа: грант, що допоможе бізнесам досягти успіху в Україні

Уявіть собі можливість отримати фінансову підтримку для реалізації своєї бізнес-ідеї або розвитку вже наявного підприємства. Це звучить як мрія? Завдяки грантовій програмі "Власна Справа" від Міністерства економіки України ця мрія може стати реальністю. Програма надає унікальну можливість підприємцям-початківцям та діючим бізнесам отримати необхідні ресурси для досягнення своїх цілей. Як саме — розповідаємо в матеріалі.

Що потрібно знати про грант "Власна Справа"

Грантова програма "Власна Справа" від Міністерства економіки України є ключовою частиною урядової ініціативи "єРобота" і спрямована на підтримку мікро- та малого бізнесу. Запущена в липні 2022 року, ця програма пропонує підприємцям унікальну можливість отримати фінансування до 250 тисяч гривень для створення або розширення власної справи.

Реклама

Основною метою програми є стимулювання підприємницької активності та розвиток існуючих підприємств. Це, своєю чергою, сприяє зміцненню економіки України через створення нових робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджету.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання, закупівлю сировини, сплату оренди, маркетингові та рекламні послуги, комерційну концесію та лізинг. Програма передбачає кілька рівнів фінансування, до 250 тисяч гривень. Подати заявку на участь у програмі можуть як фізичні особи, так і юридичні особи та ФОПи. Основні умови для отримання гранту передбачають створення 1-2 робочих місць, використання коштів відповідно до бізнес-плану, а також сплату необхідних податків і зборів до бюджету.

Підтримка українського бізнесу є пріоритетом уряду, оскільки фінансування потреб війська можливе лише завдяки податкам, сплаченим бізнесом. Українські підприємці, які працюють легально та сплачують податки, роблять вагомий внесок у зміцнення економіки та обороноздатність країни. Уряд, зі свого боку, активно підтримує розвиток бізнесу через різноманітні програми, включаючи "Власну Справу". Тож, якщо ви маєте бізнес-ідеї або потребує фінансової підтримки для розвитку своєї справи, — подавайте заявки на участь у програмі. Це ваш шанс отримати необхідні ресурси та втілити свої амбіції в життя.

"Програма стала рятівним кругом для багатьох підприємців", — Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки.

Метою програми є підтримка малого бізнесу під час війни. Скептицизм щодо успіху програми швидко розвіявся: вже понад 18,5 тисяч підприємців отримали гранти на загальну суму понад 4 млрд грн. Програма сприяла створенню понад 20 тисяч робочих місць, повернувши у бюджет понад 2 млрд грн у вигляді податків.

"Реальні історії успіху підприємців, таких як Інна Яковенко з Херсону, демонструють ефективність програми. Інна, після деокупації свого села, відновила пошкоджене підприємство та запустила нове виробництво, використавши грант", — розповідає Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки.

Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки
Юлія Свириденко, перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки

Вплив на розвиток бізнесу. "Програма стала рятівним кругом для багатьох підприємців, допомагаючи їм відновлювати бізнеси та створювати робочі місця. Наприклад, кав’ярня "Абажур" у Чернігові змогла купити нове обладнання після російських обстрілів завдяки гранту. Гранти також підтримали бренди легпрому та модної індустрії, серед них і Анна Павлусь, яка робить адаптивний одяг для людей з інвалідністю", — зазначає пані Свириденко.

Дослідження Advanter показує, що гранти в рамках "єРобота" є другими за популярністю серед програм державної підтримки після програми "Доступні кредити 5-7-9". Підприємці вважають гранти найефективнішим методом для відновлення компаній після війни.

Критерії відбору грантоотримувачів. Програма "єРобота" включає кілька грантових програм, кожна з яких має власні вимоги. Головною умовою є створення нових робочих місць: 2 для грантів до 250 тисяч грн, 25 для грантів до 8 млн грн. Інші умови включають сплату податків протягом трьох років та збереження створених робочих місць. Переможці не можуть працювати на окупованих територіях або мати заборгованість перед бюджетом. Якісний бізнес-план також є обов’язковим.

Поради для початківців. "Підприємцям варто не боятися подаватися на гранти та дати собі шанс. Процедура отримання гранту є простою і швидкою, з ухваленням рішення протягом 21 дня. Важливо мати реалістичну оцінку своїх можливостей та якісний бізнес-план. У разі необхідності консультації з написання бізнес-плану можна отримати в офісах "Зроблено в Україні" на базі Державних центрів зайнятості", — радить Юлія Свириденко.

Нові ініціативи. Програма "Власна Справа" постійно оновлюється. Нещодавно збільшили розмір грантів для підприємців з Харкова та області до 500 тисяч грн. Також внесено зміни до програми "Доступні кредити 5-7-9", що дозволяють витрачати кошти на генератори та сонячні електростанції. Запущено окрему грантову програму "Створюй" для підтримки жінок у бізнесі. Крім того, впроваджуються навчальні програми для розв'язання проблеми браку кадрів у різних сферах.

Програми підтримки бізнесу, такі як "Зроблено в Україні", спрямовані на розвиток вітчизняного виробництва та вихід на світові ринки. Ці ініціативи допомагають створювати нові робочі місця та підтримувати економіку України.

"Власна Справа" №1: історія успіху EROMIN

Свою історію розповідає засновник бренду EROMIN — Євгеній Єрьомін. Від співака-композитора до успішного підприємця, Євгеній ділиться своїм шляхом до створення унікального бренду капелюхів, який завоював серця шанувальників по всій Україні та за її межами.

Перед відкриттям власного бренду капелюхів, я був співаком-композитором, писав музику, викладав вокал і мріяв про концерти на великих сценах. Одного разу, щоб зробити життя цікавішим, я вирішив створити свій мерч — морський капелюшок. Перші моделі-семпли я вигуляв у своїй улюбленій Італії. Туристи та місцеві жителі засипали мене компліментами та запитували, де можна купити такі капелюхи. Одного разу, коли ми з друзями гуляли в капелюхах чарівною Венецією, нас почав знімати професійний фотограф, і так народився перший кампейнEROMIN. Ця дивовижна подорож надихнула мене започаткувати свій бренд.

Ідея власного бренду капелюхів EROMIN виявилася настільки натхненною, що я реалізував її дуже швидко. Мій бренд символізує відпочинок, легкість і любов до себе та друзів. Гасло бренду — CatchYourOwnWave — нагадує про важливість бути на своїй хвилі та не зраджувати великим мріям. Капелюхи є повністю унісекс-продуктом і покликані доповнити самобутність кожної людини, незалежно від статі та віку. Всі вироби створюються вручну за особливою технологією, щоб відповідати високій якості, яку ми встановлюємо.

Дізнавшись про грантову програму "Власна Справа" від Міністерства економіки України від подруги, я зрозумів, що це чудова можливість для розширення виробництва та розвитку бренду. Завдяки гранту ми змогли придбати нове обладнання, оплатити місяць реклами, закупити нові тканини та створити два робочі місця. На другому етапі потрібно було пройти інтерв’ю з працівниками служби зайнятості, де необхідно розповісти про свій бізнес, мотивацію, знання оподаткування та маркетингову стратегію. Моя подруга надала мені контакти експерта, який допоміг розробити бізнес-план та підготуватися до співбесіди.

Грант суттєво вплинув на розвиток нашого бізнесу. Ми відкрили власний цех та шоурум, де зараз працюємо та приймаємо гостей і клієнтів. Ми відшили нову колекцію та виготовили унікальну фурнітуру-лого, яку використовуємо й досі. Рекламна кампанія значно підвищила популярність бренду та залучила нових клієнтів, які залишилися з нами.

Порада майбутнім грантоодержувачам: не бійтеся і дайте собі шанс. Старанно складайте бізнес-плани, використовуйте нові можливості, подавайтеся на конкурси, open-calls, гранти й не бійтеся поразки. Пам’ятайте, що успіх приходить до тих, хто вірить у свої мрії та готовий докладати зусиль для їхньої реалізації".

"Власна Справа" №2: історія успіху MustHave

Бренд MustHave є яскравим прикладом успішного підприємства, яке скористалося грантовою програмою для розвитку свого бізнесу та досягнення нових висот. MustHave був заснований у 2010 році Анною Бец та Анастасією Дзюбою. Натхненні ідеєю створення якісного локального шопінгу, вони стали першими, хто запровадив в Україні масмаркет одягу місцевого виробництва. Бренд швидко завоював популярність, розширив асортимент, й тепер випускає нові колекції двічі на місяць, а мережа магазинів налічує 16 точок у Києві, Львові, Дніпрі, Вінниці, Черкасах та Івано-Франківську, а також інтернет-магазин.

"Війна колосально вплинула на бізнес. Початок повномасштабного вторгнення призвів до втрати значної частини лояльних клієнтів, багато з яких виїхали за кордон. Відбулося тимчасове закриття 8 з 10 магазинів. Стиль життя аудиторії змінився, і попит на сукні знизився. В цей час ситуацію рятували патріотичні дропи, нове направлення для бренду — вишиванки та унісекс-дропи. 2022 рік став найгіршим за всю історію компанії, з падінням на 31% у порівнянні з 2021 роком. Проте, 2021 рік був найкращим за фінансовими показниками, і бренд мав амбітні плани на розвиток.

Станом на сьогодні, MustHave зріс на 70% у порівнянні з 2021 роком. У червні 2023 року зростання становило 20% у порівнянні з тим же періодом 2022 року. Нові магазини та стратегія масштабування також сприяли зростанню. Наразі мережа представлена 16 офлайн-магазинами по Україні, і до кінця 2024 року планується відкрити ще чотири нові магазини.

Про грантову програму "Власна Справа" ми дізналися через портал "Дія". Операційний директор цілеспрямовано шукав можливості для розвитку бізнесу. Подання заявки було легким та зрозумілим процесом. Ми розробили бізнес-план, заповнила заявку, пройшли інтерв'ю з представниками програми та чекали на заключне рішення. Отримані кошти були використані на закупівлю обладнання для швачок, зокрема на швейні машинки. Грант дозволив створити нові робочі місця, збільшити вихід продукції та покращити ефективність виробництва.

Єдина порада для підприємців, які лише починають свій шлях і планують подати заявку на грант, – не боятися. Цей шлях легкий, і потрібно йти назустріч можливостям та підтримці".

"Власна Справа" №3: історія успіху YAGLYNA

Бренд YAGLYNA – це яскравий приклад того, як захоплення може перерости у успішний бізнес завдяки таланту, наполегливості та підтримці грантових програм. Засновниця бренду, Оля, вже більше десяти років працює з глиною. Її шлях розпочався з навчання у відділі кераміки в Косові, де вона здобула основні знання та працювала разом із видатними майстрами. З самого початку Оля прагнула вдосконалювати свою майстерність і створювати унікальні вироби. Спочатку вона ділилася своїми роботами у Facebook, а потім в Instagram. Згодом з'явилися замовлення, і хобі перетворилося на бізнес.

"YAGLYNA – це не просто бренд, це частина моєї душі, якою я ділюся з усіма, хто цінує мистецтво, красу та традиції. Мета – подарувати людям частинку прекрасного, додати естетики у повсякденні речі та наповнити простір затишком.

Про грантову програму "Власна Справа" я дізналася через таргетовану рекламу в Instagram від Ірини Мотрін. Процес подачі заявки був досить легким, оскільки на той момент у мене вже були ідеї для розвитку справи. Вебінар від Ірини Мотрін став великою підтримкою, де розповідалося, як правильно оформити заявку та уникнути помилок.

Основна частина грантових коштів була витрачена на купівлю печі для випалу кераміки, яка швидше завершує цикл випалу та є більш економною по витраті електроенергії. Також частина коштів пішла на закупівлю глини та оплату пів року оренди майстерні. Грант суттєво вплинув на розвиток YAGLYNA. Завдяки новій печі ми змогли збільшити кількість виробів, що виготовляються, а також знайшли нових талановитих людей для своєї команди.

Порада для майбутніх грантоодержувачів — добре вивчіть структуру бізнесу, зважити всі можливі ризики та ретельно рахуйте витрати. Опирайтеся на власну інтуїцію у прийнятті рішень і не бійтеся подаватися на гранти та використовувати нові можливості".

Детальніше про гранти "Власна Справа" можна дізнатися на офіційній Instagram-сторінці програми.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.