До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Новий надзвичайний світ: що потрібно знати про шоу Chanel Cruise 2021

Креативна директорка Chanel Віржині Віар, що змінила на посту Карла Лагерфельда у 2019 році, розповіла Vogue про джерела натхнення для віртуального шоу колекції Cruise, а президент fashion-напрямку Chanel Бруно Павловські поділився поглядами бренду на пандемію й різноманітність.

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Під криваво-червоним заходом сонця моделі, силуети яких окреслив темний одяг з плямами позолоти на поцілованій сонцем шкірі, демонстрували нову колекцію Chanel Cruise 2021.

Реклама

"Для мене це шоу мало настрій півдня Франції або Капрі, де ми планували показати колекцію. Вона — втілення всього Середземномор’я: все легке й практичне, без парадних суконь", — каже Віржині Віар.

"Ми не знімали шоу на Лазурному березі — пейзаж Середземноморський, але одяг відзняли в Парижі", — пояснює Бруно Павловські.

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Як і весь інший світ, перебуваючи на карантині через пандемію, Chanel бере до уваги ситуації, з якими стикається людство. Гнів і відчай темношкірих людей, які протестують у всьому світі проти системного расизму й вимагають справедливості для Джорджа Флойда, Бреонни Тейлор і багатьох інших людей, які загинули від рук поліції.

"Chanel має реальну позицію і справжню цінність, що не підтримує расизму ні в США, ні в будь-якій іншій країні світу, — каже Павловські. — Важливо, щоб у цій ситуації Chanel продемонстрував свою позицію — це не той світ, у якому ми хочемо жити. Расизм є неприйнятним, і як бренд ми можемо засудити його і дуже чітко сказати, що ми не хочемо бути причетними до його прояву".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Сподіваючись зберегти тонкий баланс між новою колекцією й новим світовим ладом після карантину, Віар ґрунтувалася на своєму початковому уявленні про Капрі й визначила нове шоу як "прогулянку" узбережжям Середземного моря.

Оскільки дизайнерка працювала над колекцією всього чотири тижні в травні, то результат вийшов настільки ж безтурботним. Віар представила речі м’якого пошиття, всі барвисті, хоча здебільшого темних відтінків. Багато які прикрашені блискучими, як промінь сонця, плямами вишивки.

Наскільки важко було створити цей чуттєвий спокій? "Ми носили весь день маски й окуляри, а жінки в ательє сиділи дуже далеко одна від одної — тільки по одній за кожним столом, — пояснює Віар. — Ми намагалися й змогли зібрати мінімальну колекцію".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

"Ми оновили деяке вбрання, яке раніше було представлене в бутиках, — два або три жакети, що були в попередній колекції Croisière. Ми їх трохи змінили й показали в парі зі штанами. Зрештою, коли ви збираєтеся у відпустку, ви берете одяг, який знаєте й любите, чи не так?"

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Не Ла Пауза, дім мадемуазель Шанель на півдні Франції недалеко від Монте-Карло вплинув на Віар — хоча я пам’ятаю, як сам Карл Лагерфельд розповідав мені про те, що його надихає вигин сходів у цьому будинку.

"Я була в такому стресі на початку двомісячного карантину — я не могла читати; весь час думала про Chanel, багато про Карла й мою родину; про все, що оточило мене; і я досить багато готувала! Добре, що була можливість перемкнутися".

Хоча дизайнерка прагнула розповісти про колекцію і її легкість — "довгий кардиган, жакет як губка, білий твід, піджаки з мусліну й гачком" — вона вийшла за межі мрії про Середземномор’я до карантину.

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

"Я не хотіла, щоб шоу було протилежністю поточній ситуації з коронавірусом, але й не хотілося, щоб воно було занадто сумним, це не суть Chanel, — пояснює вона. — Для мене Chanel — це скарб, прихисток, що піклується про вас і приносить вам користь, як саме життя".

У особливій дискусії з групою Chanel, яка вирішила просувати Віар, а не шукати нового дизайнера, Павловські окреслює своє бачення того, де стоїть нинішній художній керівник.

"Карл впливає на Віржині, але в неї було багато часу, щоб зрозуміти те, що зробила мадемуазель Шанель. Карл говорив про це багато разів. Тож її погляд трохи відрізняється від того, що ми бачили в минулому, тому що вона робить свій внесок, який, імовірно, є чимось жіночнішим, чимось легшим і відповідає духу часу. У нас є багато коментарів від клієнтів, які бачать роботу Віржині під впливом Карла. Для мене це все дуже послідовно. І вона вже має власне бачення майбутнього Chanel".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Сподіваючись повернутися до реальних, фізичних показів у жовтні, Павловські недавно зосередився на допомозі міжнародним філіям компанії. "Ми багато чого робимо в Китаї й у всьому світі, — каже виконавчий директор. — Ми почуваємося досить прилученими. Ми багато чого зробили, щоб підтримати нашу спільноту в такій ситуації".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

"З березня місяця бренду було важливо ініціювати створення масок і костюмів. Це була просто участь або пожертвування від добровольців. І це було дуже важливо, тому що ми прилучили людей з усіх підрозділів, навіть з кутюрної лінії, які робили маски вдома. Наші майстерні й постачальники Métiers d'Art виготовили понад 700 000 масок для обличчя".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

"Нам потрібно переосмислити наші способи комунікації, але ми й далі робитимемо шоу. Покази дуже важливі в контексті моди. Важко пояснити колекцію без шоу. Я думаю, це вперше за останні 30 років у нас немає показу, щоб розповісти, про що колекція. Проте з усіма фотосесіями, які ми робили й робимо тепер, я сподіваюся, що ми передамо досить емоцій, щоб люди могли зрозуміти, що ми хочемо сказати із цією чи іншою колекцією".

Chanel Cruise 2021Chanel Cruise 2021

Павловські трактує ставлення компанії Chanel, як появу нових гілок на дереві з глибоким корінням.

"Такий бренд, як Chanel, хоче з’явитися, зберегти різницю й принести щось, що буде корисне клієнтам. Ми маємо принести більше, ніж просто дизайн, — каже Павловські. — Це дух, це позиція, це спосіб поглянути на те, що відбувається навколо. Я вірив, що з Карлом, а тепер з Віржині Chanel робить це більше, ніж будь-коли".

"Я думаю, що найважливіше — це пов’язати те, що ми робимо завтра, з тим, що було зроблено в минулому. У нас може бути інша перспектива, але врешті-решт є бренд і разом з ним минуле, його коди".

Текст: Suzy Menkes

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.