До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шосте чуття: презентація колекції Sixième Sens par Cartier

Веня Брикалін про новинки високого ювелірного мистецтва французького Дому
Презентація колекціїSixième Sens par Cartier на Комо

"Тут зародився Ренесанс, і тому логічно, що повертаючись до звичного життя, ми запросили вас сюди", каже у своїй вітальній промові президент Cartier Сіріль Віньєрон. Багатоденну презентацію нової колекції високого ювелірного мистецтва Cartier проводять на мальовничих берегах озера Комо в Італії. Окрім представників преси, що вже відвикли від виїзних івентів, на гала-вечері на Віллі Ларіо зібралися друзі і співробітники Дому. Здається, через засилля браслетів-"цвяхів" Juste Un Clou і блиск сапфірових кабошонів на годинниках Tank і Ballon Bleu їх можна було вирахувати ще на підльоті до аеропорту Мальпенса. Під час виступу на нескінченно привабливого пана Віньєрона дивляться мінімум три пари закоханих очей за його столом зібралися посланниці Дому: іранська актриса Гольшифте Фарахані, італійська аристократка Б’янка Брандоліні д'Адда і супермодель Маріякарла Босконо.

Зліва: It-girl Б'янка Брандоліні д'Адда, CEO Cartier Серіль Віньєрон і модель Маріякарла Босконо. Справа: актриса Гольшифте Фарахані

Дім Cartier показує колекції haute joaillerie раз на рік. Для досвідченої публіки і не менш досвідченої міжнародної преси такі презентації огляд високих технічних досягнень, помножений на екстаз від зустрічі з розгнузданими художніми ідеями. Легенди та іконографія Cartier проходять у цих експериментах червоною ниткою: плямистий слід пантери на білій платині, ботанічне різноманіття, застигле в камені Tutti Frutti, і кінетичні танці діамантів і оніксів за модою ар-деко.

Реклама
Актриса Гольшифте Фарахані в кольє Meride

Цього разу, як свідчить назва, колекцію присвятили шостому чуттю, почавши з п'яти базових. Як завжди в Cartier, роблять це абстрактно, майже алегорично. За слух, наприклад, відповідає ледь чутний передзвін платини в сережках-шандельєрах. Зір? Гра світла в огранених діамантах і турмалінах. Смак? "Льодяники" замбійських смарагдів, бірманських рубінів і сапфірів.

Презентація колекції Sixième Sens par Cartier на Комо

У перший вечір на Комо новинки з колекції Sixième Sens демонстрували моделі з довгими витонченими шиями і грацією кутюрних манекенниць (схвальні оплески від Босконо зібрала українська модель Катерина Зуб). Зблизька ці вироби можна було розглянути наступного дня гостей групами висаджували на пристані готелю Il Sereno. В лабіринтах кімнат з видом на озеро команда Cartier обставила сценографію, використовуючи прозорі кабінети з нанесенням райдужної плівки. Та створювала майже голографічний ефект прикраси в боксах нагадували тотеми з якогось непізнаного, але дуже привабливого майбутнього.

Каблучка Parhelia, платина, сапфір, смарагди, чорний лак, білі діаманти

До прикладу, обручка Parphelia з сапфіровим кабошоном вагою 20,51 карата і платиновими розкрилками, посипаними рядами білих діамантів і смарагдів, її потрібно було носити на три пальці, як кастет, а серцевина з кабошоном знімна і працює як брошка. Або зовсім особлива каблучка Phaan, яку обговорювали на всіх наступних вечерях. Щоб підсилити колір червоного cіамского рубіна огранки кушон в 8,2 карата, майстри Дому сховали під ним білий діамант вагою 4,1 карата про його існування знатиме лише власниця прикраси. Чим не розкіш?

Каблучка Phaan, платина, сіамський рубін, білі діаманти, рубінові намистини

Окреме місце в колекції посідають запаморочливі кольє з кінетичним ефектом, створені в найкращих традиціях ар-деко. До прикладу, монохромне кольє-комір Meride: контрастні пластини-клітинки, заповнені чорним оніксом і білими діамантами, збудовані в три яруси і з'єднані між собою так, що на око виріб видається пласким і каскадом дрібної матриці "стікає" з жіночої шиї. Або хижа на вигля парюра Pixelage, в якій абстрактний малюнок білих, помаранчевих і жовтих діамантів і чорного оніксу, розташованих довкола центральних золотистих топазів, вдало імітує забарвлення шкури пантери.

Кольє Pixelage, жовте золото, золотисті топази, онікс, жовті, помаранчеві, білі діаманти

Услід за ними розквартирований дивовижний бестіарій Cartier: змія з платини і жовтих і білих діамантів, що звивається на шиї, кольє-"крокодил" зі смарагдовими кабошонами, складене зі зчленувань хвоста рептилії (платина, онікс) і, звісно, триколірна пантера з триколора чорного оніксу, жовтих і білих діамантів і доважком у вигляді золотистого топазу огранювання груша в 34,32 карата. Я запитую представницю Cartier про найдорожчий виріб у колекції. Вона вказує на апетитне кольє Pankha з сапфірів, смарагдів і рубінів, огранених в традиційній для Дому техніці Tutti Frutti: дрібні ягоди, листя і квіти розпускаються на ажурних платинових гілках. Обабіч центрального цейлонського сапфіру вагою 50,63 карата розташовані дві знімні деталі їх можна використовувати як прикрасу для волосся. Ціна питання? 8 мільйонів євро. Намагаюся уявити, що має відчувати жінка, одягнена в такі прикраси. Напевно, почуватися Wonderwoman з усесвіту супергероїв Marvel, не менше.

Українська модель Катерина Зуб на презентації колекції Sixième Sens par Cartier на Комо

На зворотному шляху з берегів Комо, в модному міланському ресторані, ми випадково зустрічаємо Ізабель Віатт, директрису культурних ініціатив Cartier. Мова знову заходить про почуття й емоції їх у товаристві з Cartier, схоже, не уникнути. Віатт пропонує своє трактування: шосте чуття, якому присвячена ця колекція, інтуїція. Якщо подумати, це абсолютно логічно: майстри Cartier, як і керівництво Дому, у феноменальний спосіб знають, що роблять. І ця спокійна впевненість у своїх діях заворожує не менше, ніж технічні подвиги, на які вони здатні.

Текст: Веня Брикалін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.