До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: тренч Burberry

Легендарний тренч Burberry, без якого неможливо уявити сучасну моду, з'явився завдяки винахідливості Томаса Барбері, який вже в 21 рік твердо вирішив, чим хоче займатися в житті. Перш, ніж заснувати Burberry, Томас не один рік пропрацював у виробництві верхнього одягу і продажу текстилю. А 1879 року винайшов інноваційну для того часу тканину – дихаючий, вологостійкий і жаростійкий габардин. Це було революцією.

Томас Барбері

Уже 1891 року за адресою Haymarket, 30 в Лондоні відкрили перший магазин Burberry. 1901 року бренд обзавівся першим логотипом із зображенням лицаря зі списом в руках, на якому розвивався прапор з латинським словом Prorsum, що означає "вперед", що до сих пір є гаслом Burberry.

Реклама
Перший магазин Burberry

Окрім тканини Томас придумав ще і дизайн тренча, який найбільше оцінили офіцери британської армії в Першу світову війну. Практичний, і такий, що добре захищав від вітру і дощу, габардин був ще й досить легким, що не завдавало незручностей військовим при пересуванні. Габардин Томаса Барбері носили і полярники, саме з нього в той час шили костюми для тривалих експедицій. Так, наприклад, 1911 року майстри Burberry створили одяг спеціально для експедиції Руаля Амундсена до Південного полюса.

Свого часу легендарні тренчі носили Вінстон Черчилль і Бернард Шоу. 1955 року королева Єлизавета II видала Burberry так званий Royal Warrant ("королівський дозвіл"), офіційне підтвердження того, що компанія є ексклюзивним постачальником королівського двору. 1989-го Royal Warrant оновив принц Чарльз, який також часто, і з задоволенням, носив плащ Burberry.

1942 року Хамфрі Богарт з'явився на афіші фільму "Касабланка" в тренчі Burberry. Після цього фільму тренч став окремим героєм кінематографа. Френк Сінатра і Кім Новак у фільмі "Приятель Джої", Одрі Хебперн в "Сніданку у Тіффані", Катрін Денев в "Шербурзьких парасольках" і ще кілька десятків прикладів ідеальної роботи костюмерів з таким вдячним предметом гардеробу.

У наш час легендарні плащі шиють на фабриці в Каслфорді, а виробництво однієї одиниці вимагає 100 окремих процесів, найскладніший з яких – створення коміра. Щоб він ідеально "сів" на шию, швачки роблять більше 180 стібків вручну. Габардин ж виробляють на фабриці недалеко від англійського Кітлі.

Еполети спершу відображали ранг офіцера, зараз же залишилися на пам'ять, просто як частина захоплюючої історії цієї речі. Культова підкладка в клітку, яка пізніше перекочувала на сумки, футболки і шарфи, з'явилася вже в 1920 роках. Її традиційно плетуть з ниток чотирьох кольорів: айворі, червоного, білого і чорного. Класичний пояс тренча має металеву пряжку у формі латинської букви D.

У двадцять першому столітті відповідальність за бренд була довірена Крістоферу Бейлі (головному креативному дизайнеру Будинку з 2001 по 2018 рр.), який зробив основний акцент на ікону бренду – легендарний тренч. З подачі Бейлі знамениті тренчі Burberry перетворилися з класичних речей в ультрамодні. З 2001 року дизайнер розфарбовував їх кольоровими нитками, оздоблював фарбами, декорував шипами, твідом, пір'ям, хутром, мереживом, денімом і шкірою, а також трансформував в мікро-жакети і вечірні пильовики. Жоден предмет, створений у майстерні Burberry не отримував стільки реінкарнацій, як культовий бежевий плащ. А історію перевтілень вже декілька років можна поспостерігати в спеціальному проекті бренду під назвою Art of the Trench.

Проект Art of the Trench

Проект Art of the Trench – це жива модна енциклопедія того, який вигляд має сучасний тренч Burberry, і як його носять в різних куточках світу.

<b>тренчи бербери арт</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.