До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

17 модних шоу, натхнених королівськими особами

Мода та королівська сім'я нерозривно пов’язані. Одяг, який носять члени королівської сім’ї, встановлює світові тренди. Це також працює навпаки. Протягом тривалого часу дизайнери створювали речі — від корон і скіпетрів до об’ємних бальних і шовкових суконь, — які були невіддільними частинами гардероба членів королівської родини. Посилання на королівський гардероб можна було побачити в різноманітних колекціях: від гіпергламурної колекції Dior Haute Couture осінь-зима 2004/2005 Джона Гальяно до більш стриманих образів, які можна побачити в бездоганній колекції Erdem весна-літо 2018, що нагадує стиль королеви Єлизавети II середини минулого століття.

Реклама

Jacquemus осінь-зима 2023/2024

Взявши коротку перерву від своєї прибережної естетики, південнофранцузький дизайнер Симон Порт Жакмюс цього сезону працював над шоу королівського масштабу. На показі у Версальському палаці мереживні прозорі боді та розкішні шаровари нагадували про принцесу Діану 1980-х, так само як і королівську моду епохи Марії Антуанетти. Наприклад, Кендалл Дженнер одягнула намисто з перлами з синім камінням, схоже на одну з улюблених прикрас принцеси Діани.

Erdem весна-літо 2018

Британський дизайнер Ердем Мораліоглу під час створення своєї колекції весна-літо 2018, надихався королевою Єлизаветою II й навіть провів час у Віндзорському замку, щоб викристалізувати своє бачення. З усіх ансамблів образ 44 — вишита шовкова сукня без рукавів і рукавички, темно-зелені шовкові туфлі та червона стрічка на плечі — був настільки елегантним, що здавалося, наче його відторили з фотографії покійного монарха 1950-х років.

Viktor & Rolf Haute Couture осінь-зима 2021/2022

Голландський дует Віктор і Рольф створили королівську колекцію для сезону осінь-зима 2021/2022. Усі образи оздоблені коронами та різними видами благородного вбрання, у кожному з яких було певне перебільшення — від безлічі стрічок до гігантських поясів, прикрашених написами.

Fendi Haute Couture осінь-зима 2023/2024

Принцеса Діана була іконою не лише через те, що вона носила, а і як вона використовувала моду на свою користь. Виходячи з автомобіля, принцеса Вельська часто тримала клатч на грудях, щоб захистити себе від натовпу папараці, які збиралися зробити неприємне фото. Пізніше ця історія стала відома як "клатч для декольте". Кім Джонс використав цей знаменитий рух у своїй кутюрній колекції осінь-зима 2023/2024, де моделі дефілювали з прикрашеними коштовностями клатчами на грудях.

Richard Quinn весна-літо 2023

Показ Річарда Квінна весна-літо 2023 розпочався з 22 чорних нарядів, які символізували траур і передували сміливому кольору в решті колекції. Це був спосіб Квінна вшанувати Єлизавету II; покійна королева відвідала одне з його шоу у 2018 році та особисто вручила йому Британську нагороду Її Величності за дизайн. Ці траурні ансамблі були створені всього за 10 днів, між новинами про її смерть і шоу Квінна.

Gucci Resort 2017

Алессандро Мікеле, маестро дизайну та колишній креативний директор Gucci, був відомим англофілом. Дизайнер часто черпав натхнення з британського гламуру, зокрема, доволі відвертого, як його курортна колекція 2017 року, показана у Вестмінстерському абатстві. Плісирована шотландка та хустки (пізніше їх носив A$AP Rocky) нагадували одяг королеви Єлизавети II, коли вона прогулювалася своїм маєтком Балморал у Шотландії.

Gucci Resort 2019

Дослідження історії королівської сім’ї та церкви, певні вбрання в курортній колекції Алессандро Мікеле Gucci 2019 посилалися на моду XVII та XVIII століть, яку можна було побачити у французькому дворі.

Tory Burch весна-літо 2020

Принцесу Діану любили в усьому світі, але особливо в Сполучених Штатах, тому не дивно, що американська мода постійно надихається її стилем, зокрема розкутим гламуром її останніх років. На показі Tory Burch весна-літо 2020 були представлені строгі, сучасні костюми, тренчі та бавовняні сарафани, які, безсумнівно, сподобалися б "народній принцесі".

Dior Haute Couture осінь-зима 2004/2005

Для своєї колекції Dior Haute Couture осінь-зима 2004/2005 Джон Гальяно черпав натхнення з історичного одягу британської монархії. Моделі носили діадеми в стилі Imperial State Crown і розкішні кулі, а в поєднанні з неймовірною майстерністю майстрів Dior шоу стало одним із найбільш пам’ятних показів упродовж роботи Гальяно в цьому Домі.

Alexander McQueen осінь-зима 2013/2014

У цій колекції Alexander McQueen представлено лише 10 образів, але завдяки ретельній деталізації кожен із них наблизився до величі й водночас легковажності, а часто й до обтяжливого й незручного характеру історичного британського королівського вбрання. Дизайнерка Сара Бертон також переосмислила велич християнства, з яким пов'язана британська королівська сім'я.

Off-White весна-літо 2018

Дизайнер Off-White Вірджил Абло сказав, що його колекція весна-літо 2018 була натхнена принцесою Діаною, але також стала дослідженням її спадщини в сьогоденні. В колекції з'явилося чимало оммажів: від суконь із пухкими плечима до суконь-сорочок в горошок у стилі 1980-х із пластиковими чоботами на підборах, які були в тренді наприкінці 2010-х.

JW Anderson весна-літо 2023

Місяць моди весна-літо 2023 розпочався лише через кілька днів після смерті королеви Єлизавети II. У сюрреалістичному асортименті JW Anderson, який був показаний в ігровій аркаді, північноірландський дизайнер завершив свій показ футболкою-сукнею, яка віддала шану покійному монарху.

Balenciaga Pre-Fall 2021

Не дивно, що весільна сукня принцеси Діани з перебільшеними пропорціями 1980-х має такий самий гарний вигляд як у чорному, так і у формі верхнього одягу. Для колекції Balenciaga Pre-Fall 2021 креативний директор Демна пошив пальто, натхнене сукнею авторства Девіда та Елізабет Емануель. Колекція містила аналогічні мережива та вишивку, але, зрозуміло, обійшлосябез восьмиметрового шлейфу принцеси Вельської з міркувань практичності.

Jean Paul Gaultier весна-літо 1994

Весняно-літня колекція Готьє 1994 року вирізняється своєю витонченістю та деталізаціями, а кілька образів ґрунтувалися на історичних королівських силуетах, а саме на сукнях і корсетах із бронею, які були сучасною ітерацією того, що носила б Єлизавета I.

Vivienne Westwood осінь-зима 1990/1991

Як засновниця панку, Вів’єн Вествуд мала складні стосунки з королівською сім’єю, але часто спиралася на історію моди британської монархії, створюючи свої ренегатські моделі. Яскравим прикладом є колекція "Портрет" сезону осінь-зима 1990/1991, де корсети, спідня білизна та шаровари — речі, які носили королівські жінки, але були приховані під сукнями аж до XIX століття, — були перепрофільовані для носіння як верхній одяг.

Givenchy haute Couture весна-літо 2018

Подібно до Александра Маккуїна та Джулієна Макдональда, Клер Вейт Келлер привнесла в Givenchy виразний британський відтінок, але її дизайн також спирався на відомих членів королівської сім’ї. Наведений вище образ, який став фірмовим під час її роботи в бренді, візуально нагадував сукню-шаль принцеси Монако Грейс з її останнього виступу на церемонії вручення премії "Оскар" у 1956 році, яку часто вважали її "останньою появою в ролі Грейс Келлі".

Comme des Garçons весна-літо 2006

Навіть Рей Кавакубо, засновниця Comme des Garçons і хрещена мати моди, що виступає проти істеблішменту, надихалася королівською сім’єю та англоманією. Колекція бренду весна-літо 2006 містила корони, сукні з воланами та спідниці в клітинку, а також іконографію британського прапора.

За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.