До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Валлійський секрет: обручки британських монархів

Обручки королівської сім'ї Великобританії завжди викликають непідробний інтерес. І, хоча, ззовні їх неможливо запідозрити у винятковості, адже сапфіри, рубіни і діаманти може дозволити собі багато хто, все ж є один ювелірний момент, який неможливо відтворити, не перебуваючи всередині королівської сім'ї. Називається він – валлійське золото.

Принцеса Діана на обкладинці Vogue British, грудень 1991

Традиція відливати обручки з валлійського золота для членів британської королівської сім'ї з'явилась у зв'язку з весіллям майбутніх короля Джорджа VI і королеви-матері Єлизавети 26 квітня 1923 року. Тоді обручку нареченої зробили з самородка валлійського золота Clogau.

Реклама
Єлизавета Боуз-Лайон, майбутня королева-мати вирушає на весілля з майбутнім королем Джорджем VI с

Але, заради справедливості варто відзначити, що це був не перший випадок використання особливого золота. 1911 року в Уельсі, в замку Карнарвон, відбулася інвеститура (згода парламенту на початок діяльності уряду) Едуарда, принца Уельського, майбутнього Едуарда VIII. На заході він був в короні, повністю виготовленій з валлійського золота Clogau.

Історія тоді ще зовсім молодої компанії Clogau Gold почалася 1854 року з шахти Святого Давида. Її власник планував видобувати мідну і свинцеву руду, проте несподівано виявив невеликі жовті блискітки на порожній породі. До речі, в Уельсі золото добували ще за часів Римської імперії, але саме знахідка слідів золота на шахті Святого Давида в середині дев'ятнадцятого століття призвела до "золотої лихоманки". З 1862 по 1911 роки у шахті виробили 165 тис. тонн золотоносної руди, з якої отримали 2442 кг золота. 1998 року через виснаження породи видобуток припинили назавжди. На цей момент чистого валлійського золота залишилося зовсім небагато і його використовують здебільшого для створення прикрас британської королівської сім'ї. Єдиний шанс роздобути унікальне золото був 2017 року – десять лотів зі злитками, здобутими з 1979 по 1981 роки, були виставлені на аукціоні в торговому домі Rogers Jones в уельському графстві Конуї.

Весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон, квітень 2011

Починаючи з весілля королеви-матері, валлійське золото стало незмінним супутником всіх монарших церемоній в Великобританії. Каблучка королеви Єлизавети II була відлита з рідкісного дорогоцінного металу, а діаманти для неї були запозичені з тіари її матері – принцеси Грецької і Данської Аліси. Майбутній герцог Единбурзький власноруч намалював ескіз каблучки, яку на його замовлення виконали майстри Garrard. Обручки принцеси Маргарет, графині Сноудон, королівської принцеси Анни, принцеси Діани Уельської, Сари, герцогині Йоркської, а також принца Уельського і Камілли, герцогині Корнуольської, виконані виключно з валлійського золота.

Весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон, квітень 2011

І, хоча, Вільям зробив пропозицію Кейт з каблучкою своєї матері принцеси Діани з білого золота, оздоблену 18-каратним сапфіром і 14 діамантами, яку також зробили ювеліри Garrard, її обручку було зроблено все-таки з валлійського золота. Які каблучки будуть у принца Гаррі і Меган Маркл поки невідомо. І якщо королева Єлизавета офіційно дала згоду на весілля, можливо і каблучки будуть такі, як годиться членам королівської сім'ї.

Принц Гаррі та Меган Маркл

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.