КУПИТИ КВИТКИ

В Києві відкрилася виставка, присвячена українському театральному костюму

До 31 жовтня в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України можна побачити унікальну виставку – "Український театральний костюм ХХ-ХХІ століття. Ідентичність, контекст, ландшафт". Вона представляє роботи українських митців, які в різні часи працювали над створенням театральних костюмів – від зірок українського авангарду Вадима Меллера та Анатоля Петрицького до шістдесятниці Алли Горської.

Ескіз Вадима Меллера. З колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

Разом з тим, на виставці можна побачити роботи сучасних художників, які визначають обличчя українського театру – це Ганна Іпатьєва, яка є авторкою костюмів для багатьох вистав театру "Київ модерн балет", Даниїла Колот, яка створила костюми для нової вистави Давида Петросяна "Слуга двох панів" в театрі Франка, Юлія Заулична та інші.

Реклама.

Серед найцікавіших експонатів виставки – дві жіночі сукні, створені Анатолем Петрицьким до вистави "Камінний господар" Лесі Українки, що була поставлена Олександром Загаровим у 1921 році в Державному драматичному театрі ім.Т.Шевченка. Так, сукня Донни Анни зроблена з мішковини, на яку вручну (цілком імовірно, самим Петрицьким) нанесено малюнок клейовою фарбою. Також на вбранні присутні орнаменти, натхненні скіфським звіриним стилем.

Ескіз Анатоля Петрицького. З колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

Ще один важливий експонат Вадима Меллера – комбінезон і сорочка робітника з постановки "Газ" Леся Курбаса в Мистецькому об’єднанні "Березіль". Прем’єра вистави "Газ" відбулась на сцені Першої театральної майстерні Березолю в квітні 1923, і глядач був захоплений інноваційністю постановки, зокрема, і її костюмами. Також серед рідкісних експонатів – костюми Петрицького для опери "Турандот", роботи художника Івана Бурячка для вистав Театру Миколи Садовського.

Сцена з вистави "Газ". З колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України
Ескіз до вистави "Газ". З колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

Автором проєкту є художник й режисер Богдан Поліщук, а кураторкою від Музею театрального, музичного та кіномистецтва України є дослідниця українського авангардного театру Тетяна Руденко. За словами авторів проєкту, виставка пропонує подивитися на український театральний костюм, а разом із ним — на український театр і українське мистецтво в цілому, відмовившись від оптики радянського чи російського контексту. Зокрема, вона демонструє зв'язок українських митців із загальноєвропейським культурним контексті протягом, як мінімум, останніх ста років.

Ескіз Алли Горської. З колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України

Проєкт "Український театральний костюм XX-XXI століть. Ідентичність, контекст, ландшафт" реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Виставку можна побачити в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України до 31 жовтня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.