КУПИТИ КВИТКИ

У Венеції покажуть оперу про підрив Каховської ГЕС

26 жовтня на Венеційській бієнале покажуть українську оперу GAIA-24, яка рефлексує про наслідки підриву Каховської ГЕС. Опера створена дуетом композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка і лаблраторією Opera Aperta, її прем'єра відбулася у травні в Києві, також виставу GAIA-24 показали у Нідерландах та Відні.

Фото: Денис Мельник

Опера GAIA-24 розповідає про руйнівні наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. Творці апелюють до Гайї, давньогрецької богині Землі. А також однойменної гіпотези, запропонованої вченими в 1980-х роках, згідно із якою Земля, як планета, є живим саморегульованим організмом. Постановка має три акти. У першому Songs of Mother Earth можна почути музику народів світу. Друга частина Cabaret Metastasis включає багато сцен, побудованих на пластиці оголеного тіла. Третя – Dance for Mother Earth – це карнавал музичних жанрів, починаючи від репу й закінчуючи народними піснями.

Реклама.
Вистава GAIA-24, авторка фото: Валерія Ландар

Опера, яку ми почали робити на березі Дніпра на лінії фронту, і яка відбула свої прем‘єри в Києві, у місті-порту Роттердам та на березі Дунаю у Відні у вересні, у той час, коли всю Європу охопили повені, рухається далі своїми водяними маршрутами, – каже композитор Ілля Разумейко. – Цього разу в напрямку венеціанської лагуни, вода якої така ж зелена, як і в Дніпрі між Запоріжжям та Херсоном".

Вистава завершить публічну програму українського павільйону, організовану Українським інститутом. Нагадаємо, що 60-та Венеційська бієнале триватиме до 24 листопада 2024 року. Детальніше про український павільйон на Венеційській бієнале читайте за посиланням.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.