До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

6 театральних прем'єр, які варто побачити у вересні

Українські театри розпочинають сезон, а ми тим часом зібрали кілька нових вистав, які варто побачити у вересні: від "Отелло" в київському Театрі на Лівому березі до "Кайдашів" у Театрі Марії Заньковецької у Львові.

"Отелло"

14 і 15 вересня, Театр драми і комедії на Лівому березі

Реклама

У самому серці Венеції, міста, де сплелися краса та небезпека, розгортається історія, яка вражає своєю трагічністю та глибиною. Отелло, величний полководець, який пройшов довгий шлях від раба до шанованого воїна, опиняється на вершині слави. Його життя могло б бути ідеальним: він закоханий у прекрасну Дездемону, яка відповідає йому взаємністю. Але в тіні цієї гармонії ховається темний задум. Яго, офіцер, що служить під командуванням Отелло, таїть у собі невисловлений гнів і заздрість. Він вирішує зруйнувати життя Отелло, граючи на найвразливіших струнах його душі — коханні та довірі.

Відому шекспірівську драму в Київському театрі на Лівому березі ставить харків'янка Оксана Дмітрієва. "Отелло" — справжня зіркова прем'єра, адже у виставу залучені найвідоміші та найулюбленіші актори театру: в ролі Отелло у двох складах — Андрій Ісаєнко та Дмитро Соловйов, Яго грають Дмитро Олійник та Олександр Соколов, Дездемону — Марина Клімова та Анастасія Пустовіт, а Емілію — Анастасія Карпенко та Ірина Ткаченко.

"Кайдаші"

6 вересня, Театр Заньковецької, Львів

Фото: Театр Заньковецької

У виставі "Кайдашева сім’я" за відомим твором Нечуя-Левицького, написаним понад 150 років тому, однак актуальним і сьогодні, режисер Ігор Білиць пропонує глядачам подорож, зробивши виставу в трьох локаціях: у підвалі-"укритті", Камерній сцені та в Блакитній залі. "Спочатку поглянемо на пекельні сварки та почуємо роздуми героїв — чому вони стаються з ними знову і знову. Потім спостерігатимемо світ "очищення" та усвідомленням помилок. Й на останок — прийдемо до часу райської гармонії, яка можлива лише в любові та розумінні одне одного", — розповідають у театрі.

"Елегія воєнного часу"

12 вересня, Національна опера, Київ

Наталія Мацак та Сергій Кривоконь. Фото: Григорій Веприк

"Елегія воєнного часу" — постановка хореографа зі світовим ім'ям Олексія Ратманського, який у 80-х та 90-х роках був провідним танцівником Національної опери. Музична основа вистави, яка є рефлексією стосовно повномасштабної війни, — твори видатного українського композитора Валентина Сильвестрова та сільська музика 1930-х років. У театрі кажуть, що вистава є "даниною стійкості та силі, радості, надії на мирне щасливе майбутнє".

В "Елегії воєнного часу" беруть участь солісти театру Наталія Мацак, Ольга Голиця, Тетяна Льозова, Анастасія Шевченко, Микита Сухоруков, Ярослав Ткачук, Сергій Кривоконь та Євген Логвиненко.

"Діалоги кармеліток"

12 вересня, Львівська опера

"Діалоги кармеліток" — опера французького композитора Франциса Пуленка 1965 року. У світі має статус однієї з найпопулярніших у ХХ столітті, в Україні — ставиться вперше. Твір Пуленка відображає події, повʼязані з періодом Великої французької революції та якобінським терором, що мають позачасовий вимір і свою циклічність. У цьому ми пересвідчуємося і сьогодні, у часи війни в Україні, зазначають в театрі.

Історію про молоду аристократку Бланш, яка, переживаючи складні події та обставини Французької революції, перемагає власні страхи, поставив режисер Василій Вовкун, диригент вистави — Іван Чередніченко, а ефектні костюми створила дизайнерка Оксана Караванська.

"Сеанс.13"

13 і 28 вересня, Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки

Ольга Узун

"Сеанс.13" — нова моновистава в театрі Лесі Українки, яку поставила (і грає головну і єдину роль) акторка театру Ольга Узун, відома за роллю Джульєтти у виставі "Ромео і Джульєтта". За словами режисерки, слово "сеанс" у назві натякає те, що вистава схожа на сеанс психотерапії, а цифра 13 відсилає до 13 віршів авторства Ольги Узун, які лежать в основі вистави.

"Це історія людини, яка наважилась познайомитися із собою, прийняти та полюбити себе такою, якою вона є. Людини, яка ставить запитання і знаходить відповіді", — розповідають в театрі.

"Соломія"

27, 29 вересня, Театр на Печерську

Біографічна вистава про Соломію Крушельницьку — легендарну українську оперну співачку світового рівня, яку композитор Джакомо Пуччіні називав найвеличнішою Баттерфляй. Вистава режисерки Олени Лазовіч зосереджена на питанні, як талановитій людині, яка має великий дар, не зрадити свого покликання. У виставі показано, яким непростим було життя Крушельницької, на долю якої випало дві світові війни, два тоталітарні режими, хвороба сестри, поруч із котрою Соломія провела багато років.

У ролі Соломії Крушельницької — Олена Мамчур.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.