До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 легендарних балетів, які потрібно побачити хоча б раз у житті

Балет – невичерпне джерело натхнення для дизайнерів, режисерів кінострічок і художників. У добірці Vogue.ua – 5 класичних постановок, які слід побачити хоча б раз у житті, а для тих, хто вже їх бачив, добірка стане чудовим приводом заново відкрити або переосмислити ці історії.

"Лебедине озеро"

Один з найвідоміших балетів розповідає історію кохання принца Зіґфріда і королеви лебедів Одетти. Дівчина стала жертвою злого чаклуна фон Ротбарта, який перетворив її в лебедя, і лише з настанням ночі вона набуває справжнього вигляду. Твір, написаний Петром Чайковським, став успішним зокрема завдяки хореографії Маріуса Петіпа, який свого часу відкрив таких зірок, як Марго Фонтейн і Майю Плісецьку. Однією з найвідоміших адаптацій балету була і залишається хореографія Рудольфа Нурієва, зроблена 1984 року для Паризької опери. У період з 1910 до 2019 року цей культовий балет був представлений більш ніж у 20 різних варіаціях в Парижі, Нью-Йорку, Відні, Гавані, Гамбурзі та Сан-Франциско.

Реклама
"Лускунчик"

"Лускунчик" – ще один балет, який вже увійшов в історію. Творіння Чайковського вперше представили в Маріїнському театрі в Санкт-Петербурзі 18 грудня 1892 року. Сюжет написаний за мотивами оповідання "Лускунчик і Мишачий король" Е. Т. А. Гофмана, 1844 року Олександр Дюма представив новий варіант казки, що став основою сюжету лібрето. У балеті розказана історія молодої дівчини Клари, яка одного різдвяного вечора отримує в подарунок від свого дядька іграшку – лускунчика. "Лускунчик" свого часу адаптували найвідоміші балетмейстери: Лев Іванов, Джордж Баланчин, Рудольф Нурієв і Моріс Бежар.

"Болеро"

Твір написав Моріс Равель 1928 року для оркестру як музику для супроводу. У той період Равель був натхненний іспанським танцем. Прем'єра "Болеро" минула 1928 року: балет виконувала трупа Іди Рубінштейн на сцені паризької Гранд-опери і зразу ж викликала захоплення у критиків. "Я написав тільки один шедевр, Boléro", – говорив про п'єсу Моріс Равель. Цей твір є обов'язковим у концертній програмі найзнаменитіших оркестрів світу.

"Весна священна"

Балет Ігоря Стравінського вперше представили 29 травня 1913 року в Театрі на Єлисейських полях. В основі сюжету – сон Стравінського: уві сні юна дівчина стає жертвою язичницьких обрядів і гине. Постановка відразу ж спричинила скандал. Глядачі під час перегляду почали кричати і імпресаріо Сергію Дягілєву довелося заспокоювати публіку. Завдяки скандалу "Весна священна" здобула легендарний статус. Над хореографією у балеті працювали такі маестро як Вацлав Ніжинський, Моріс Бежар і Піна Бауш.

"Ромео і Джульєтта"

Історія кохання, яка ось уже кілька століть зворушує серця людей, отримала своє вираження і в балеті. П'єса Вільяма Шекспіра "Ромео і Джульєтта" стала основою балету Сергія Прокоф'єва і вперше була представлена ​​1938 року в Брно. Трохи згодом танцюристи балету оголосили, що хореографія дуже складна і виконати її майже неможливо. Але все ж, після багатьох змін у постановці, прем'єра минула успішно і незабаром балет став одним з найвідоміших у світі. 1965 року постановка Кеннета Макміллана з танцюристами Марго Фонтейн і Рудольфом Нурієвим отримала овації тривалістю 43 хвилини.

За матеріалами Vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.