До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Як правильно споживати овочі та фрукти: розповідає експерт

Кожен із нас з дитинства пам’ятає, що важливо їсти фрукти і овочі щодня. Однак мало хто знає, як роботи це правильно і з користю для організму. Анна Безик, трихологиня, лікарка інтегративної, превентивної медицини, засновниця Агенції Краси, розповідає, як їх правильно додавати в раціон.

Реклама

Карен Елсон, Vogue, 2003
Карен Елсон, Vogue, 2003

На жаль, нас не вчать культури харчування, але без неї ніяк. Людина повинна знати, як правильно вживати і поєднувати ту чи іншу їжу між собою, адже в подальшому це вбереже від проблем зі шлунково-кишковим трактом. Одна з основ нашого збалансованого харчування — достатня кількість клітковини, яка сама по собі є природним сорбентом, їжею для бактерій кишківника, допомагає при закрепах та сприяє зниженню глікемічного індексу продуктів, рівня цукру та інсуліну в крові. А її найкращим джерелом є фрукти та овочі, які також треба їсти правильно для максимальної користі.

10 рекомендацій, як правильно їсти і з чим поєднувати фрукти та овочі:

  • Вживаємо фрукти та овочі за сезонністю. Наша ферментативна система будувалася століттями, і через доступність усього в усі сезони, їсти огірки та помідори взимку не потрібно.
  • Ретельно пережовуємо клітковину. Це субстрат для нашої мікробіоти. До того ж у шлунка зубів немає.
  • Фрукти їмо з основним прийомом їжі. Так ви знижуєте стрибок глюкози та зменшуєте бродіння у кишківнику. Якщо ж вирішили перекусити фруктами, додайте до них жири, наприклад, йогурт без добавок або вершки. Так ви зʼїсте більш корисну та поживну їжу.
  • Ранок та обід чудово підходять для споживання сирих овочів та фруктів. На вечерю бажано обирати термічно оброблені овочі. Особливо якщо скаржитеся на здуття.
  • Шкірку з овочів та фруктів рекомендую знімати, тому що зараз навіть яблука обробляють. Для цього спочатку залийте їх окропом, а потім зніміть шкірку.
  • За наявності сильного дискомфорту в кишківнику вживайте всі фрукти та овочі тільки в термічно обробленому вигляді.
  • Гриби — це також моноприйом їжі, вони складні для шлунка, тому вживайте їх у невеликій кількості. І пам’ятайте: гриби не сумісні зі шпинатом.
  • Відповідно до чинних рекомендацій добове споживання клітковини повинно становити приблизно 30 г.
  • Овочі та фрукти повинні бути різноманітні. Бажано цілісні, що не зазнали промислової обробки або оброблені мінімально.
  • Збільшення кількості клітковини понад норму призводить не до посилення її корисної дії, а тільки до проблем зі здоров'ям. Надлишок клітковини погіршує всмоктування мікроелементів.

Фото: Getty Images

Текст: Анна Безик

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.